Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήξαν το «θέμα Παλαιοκρασσά»!

Αποφασισμένη να μην αλλάξει τίποτα από την πολιτική της απελευθέρωσης ενέργειας, που γεννά σκάνδαλα διαπλοκής και λεηλασίας του δημόσιου χρήματος η κυβέρνηση Καραμανλή

Να κλείσει όπως - όπως το ζήτημα της νομιμοποιημένης διαπλοκής κράτους - μονοπωλίων στη ΔΕΗ, όπως αναδείχτηκε από τις «αποκαλύψεις» Παλαιοκρασσά, επιχειρεί η κυβέρνηση, δίνοντας ταυτόχρονα εξετάσεις στο «σύστημα διαπλοκής» και τους «εθνικούς προμηθευτές», που άλλοτε κατήγγειλε.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση Καραμανλή είτε υποβαθμίζει το όλο ζήτημα στη δικαστική διάστασή του, αποσιωπώντας τις πολιτικές ευθύνες της, είτε επιχειρεί να το «απομονώσει» ως ένα θέμα που αφορά τις αποφάσεις του ΔΣ της ΔΕΗ!

Δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής τακτικής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει για αποφάσεις που αφορούν την ανάθεση της μερίδας του λέοντος από τα μεγάλα έργα της ΔΕΗ στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο από το 2000 μέχρι σήμερα, καλώντας μάλιστα τους δημοσιογράφους «για τέτοιες ειδικού περιεχομένου»(!) ερωτήσεις να απευθύνονται στη ΔΕΗ. Παράλληλα προσπάθησε να πείσει πως με την παραπομπή στη Δικαιοσύνη «παράτυπων» υποθέσεων επέρχεται η «κάθαρση» και αντιμετωπίζεται η διαπλοκή... «Το τρίτο (σ.σ. και τελευταίο) στάδιο είναι, αφού υπάρξει διαπίστωση παρατυπιών, παρανομιών, παρεκβάσεων, τότε να ακολουθήσει και η δικαστική οδός», αποφάνθηκε ο Θ. Ρουσόπουλος.

Ο εκπρόσωπος άφησε μάλιστα σαφώς να διαφανεί ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της διαπλοκής... με την κατάργηση του «μαθηματικού τύπου» στα δημόσια έργα και τη μετατροπή του αδικήματος περί «απιστίας περί την υπηρεσία» από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Ειδικά για τη ΔΕΗ η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην αλλάζει τίποτα στη μέχρι τώρα πολιτική της «απελευθέρωσης» που θρέφει τα σκάνδαλα διαπλοκής και λεηλασίας του δημοσίου χρήματος. Χαρακτηριστική είναι από την άποψη αυτή η δήλωση που έκανε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, ότι «το μέλλον της ΔΕΗ είναι ευοίωνο και η επιχείρηση έχει μεγάλες προοπτικές». Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση Καραμανλή θα διευκολύνει το «μεγάλο φαγοπότι» στις προμήθειες της ΔΕΗ και την ίδια στιγμή θα ενθαρρύνει τις συμμετέχουσες σε αυτό επιχειρήσεις να πάρουν σημαντικό μερίδιο στην «απελευθερωμένη αγορά ενέργειας».

Παράλληλα η κυβέρνηση επιχειρεί να μετριάσει τις ζημιές στην «εικόνα» της με φραστικές επιθέσεις κατά του Γ. Παλαιοκρασσά από τα στελέχη της, αλλά και το φιλονεοδημοκρατικό Τύπο.

«Αυτά που είπε σε βαθμό που δεν αποδεικνύονται είναι έωλες κατηγορίες», υποστήριξε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, εκφράζοντας μάλιστα την έκπληξή του που τις εξέφρασε «ένας άνθρωπος με τόσο μεγάλη πείρα και τόσο μεγάλη παρουσία στην πολιτική ζωή της χώρας και μάλιστα από θέσεις που τον έχει τιμήσει η παράταξη εξαιρετικά απλόχερα». Δε δίστασε να δηλώσει (στον «Αλφα 9,89»): «Αυτό που κατάλαβα από τη συνέντευξη Παλαιοκρασσά, είναι ότι εγώ δεν μπορούσα να κάνω αυτό που ήθελα και γι' αυτό φεύγω»...

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου παρόλο που επισήμανε ότι γνωρίζει πολλά χρόνια και έχει συνεργαστεί άριστα στο παρελθόν με τον Γ. Παλαιοκρασσά, δήλωσε: «Δεν έχω κανένα λόγο σε αυτή την υπόθεση να αμφισβητήσω σε καμία περίπτωση το κύρος και την ηθική στάση του κ. Σιούφα, που είναι φίλος μου».

«Αυτή η ζημία είναι προσωρινή και πολύ σύντομα θα ανατάξουμε τις δυνάμεις μας, θα προχωρήσουμε μπροστά παράγοντας έργο και θα το ξεπεράσουμε», αποφάνθηκε ο συνήθης «διαφωνών» βουλευτής της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος.

«Απομόνωση» του Γ. Παλαιοκρασσά επιχειρήθηκε και μέσω των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων. Χαρακτηριστική η στάση του «Ελεύθερου Τύπου», παρόλο που ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ συμμετέχει στο ΔΣ του «Ιδρύματος Λ. Βουδούρη». Η εφημερίδα χαρακτηρίζει «αοριστολογίες και γενικότητες» τα όσα ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου, ενώ στο ίδιο μήκος κινείται το σύνολο των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων. Εξαίρεση η «Καθημερινή», που διαπιστώνει πως παραμένουν «αναπάντητα ερωτήματα για τη ΔΕΗ» μετά την «τεκμηριωμένη συνέντευξη Τύπου του παραιτηθέντος προέδρου της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ