Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμάζουν «συνοριακό σταθμό» στη νεκρή ζώνη οι Τουρκοκύπριοι

Κάθετη αντίδραση του Κύπριου Προέδρου

«Συνοριακό σταθμό» σχεδιάζουν να δημιουργήσουν οι Τουρκοκύπριοι με τα έργα τους στη νεκρή ζώνη στην οδό Λήδρας, στην παλιά Λευκωσία.

Η εφημερίδα «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» αποκάλυψε χτες το αρχιτεκτονικό σχέδιο του δημαρχείου της κατεχόμενης Λευκωσίας, από το οποίο φαίνονται ξεκάθαρα οι προθέσεις των Τουρκοκυπρίων, αλλά και ερμηνεύονται οι προκλήσεις τους τον τελευταίο καιρό.

Σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό σχέδιο, οι Τουρκοκύπριοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν στην περιοχή ένα σύγχρονο «συνοριακό σταθμό», που καθόλου δε μοιάζει με τις διαβάσεις από και προς τα Κατεχόμενα, τις οποίες άνοιξαν από τον Απρίλη του 2003 στα οδοφράγματα του «Λήδρα Πάλας» και του Αγίου Δομετίου.

Οι Τουρκοκύπριοι ονομάζουν το οδόφραγμα της οδού Λήδρας «συνοριακό σταθμό Λοκματζή». Στο αρχιτεκτονικό σχέδιο φαίνεται ότι επί της οδού Λήδρας στη νότια πλευρά θα κτιστούν δύο τράπεζες. Δεξιά θα υπάρχουν δύο κτίρια που θα στεγάζουν τη λεγόμενη αστυνομία, ενώ άλλος «αστυνομικός σταθμός» θα βρίσκεται στα αριστερά της οδού Λήδρας. Δίπλα από την «αστυνομία» θα υπάρχει τμήμα πληροφοριών, ενώ βορειότερα θα υπάρχει τελωνείο. Στην περιοχή προβλέπεται να ανεγερθεί κυλικείο και μαγειρείο, ενώ πίσω από τον «αστυνομικό σταθμό» στην αριστερή πλευρά της οδού Λήδρας θα βρίσκεται στρατονομία. Αριστερότερα θα υπάρχουν αποθήκες πληροφοριακού υλικού και τελωνείου, ενώ επί της οδού Ερμού θα υπάρχουν καγκελόπορτες.

Είναι προφανές, σημειώνει η εφημερίδα «ΣΗΜΕΡΙΝΗ», ότι μέσα από το αποκαλυπτικό αρχιτεκτονικό σχέδιο φαίνεται η πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος να τονίσει πως στην Κύπρο υπάρχουν και λειτουργούν δύο κράτη και στόχο έχει αυτό να εμπεδωθεί τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Τάσσος Παπαδόπουλος: Δε θα αποδεχτούμε

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχτεί κατάληψη της ουδέτερης ζώνης, ούτε δημιουργία «συνοριακού σταθμού» στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία, δήλωσε ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος.

Η φύση και ο τύπος των έργων που κατασκευάζουν οι Τούρκοι, είπε ο Κύπριος Πρόεδρος, δείχνουν ότι πρόκειται για γέφυρα διαχωρισμού και όχι επανένωσης. Σχολιάζοντας απειλές που διατυπώνονται από πλευράς των Τούρκων ότι αν συνεχιστεί η παρακολούθηση των κατασκευαστικών έργων θα επανδρώσουν τα φυλάκια κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, ο Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτό το έχουν κάνει ήδη, από προχτές, όταν μετέφεραν κάτω από τη γέφυρα οκτώ στρατιώτες. Τόνισε παράλληλα ότι συνεχίζονται οι επαφές με τα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία, είπε, γνωρίζουν ότι έχει γίνει παραβίαση του «στάτους κβο». Για μας, πρόσθεσε, είναι θέμα αρχής και δεν έχει σημασία αν πρόκειται για ένα μέτρο ή πέντε. Σε ερώτηση, αν διαβλέπει λύση στο θέμα, ο Τ. Παπαδόπουλος απάντησε επί λέξει: «Οσο το βλέπετε εσείς το βλέπω κι εγώ». Επισήμανε ακόμα ότι στα Στροβίλια υπάρχει και απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά η παραβίαση παραμένει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπαράθεση για το οδόφραγμα της οδού Λήδρας (2006-12-30 00:00:00.0)
Νέα παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ του σχεδίου Ανάν (2005-12-08 00:00:00.0)
Νέα προώθηση του «Αττίλα» στη νεκρή ζώνη (2005-11-30 00:00:00.0)
Επαφές με Τουρκοκύπριους χωρίς δημοσιότητα (2004-09-14 00:00:00.0)
Αντίθετοι στο Σχέδιο Ανάν η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων (2004-02-21 00:00:00.0)
Ο Ντενκτάς αποκλείει αποδοχή του σχεδίου Ανάν (2003-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ