Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επαφές με Τουρκοκύπριους χωρίς δημοσιότητα

Συναντήσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας είχε ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Σερντάρ Ντενκτάς και εκπρόσωπο του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, πριν από το δημοψήφισμα για το «σχέδιο Ανάν», ενώ μετά το δημοψήφισμα είχε επαφές και με άλλους Τουρκοκύπριους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, αποκαλύπτοντας επίσημα τις συναντήσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου με τους Τουρκοκύπριους, πρόσθεσε ότι υπήρξαν συναντήσεις, οι οποίες δεν ανακοινώθηκαν και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Λουκέρνη και μετά.

Ο εκπρόσωπος απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τις συναντήσεις, αλλά διευκρίνισε ότι είχαν ως κύριο στόχο την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και κυρίως κατά πόσο ήταν έτοιμο το «σχέδιο Ανάν» να τεθεί σε δημοψήφισμα και αν οι νομοθεσίες που θα ενσωματώνονταν στο σχέδιο ήταν έτοιμες.

Οι συναντήσεις, είπε, έγιναν με στόχο την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και τη διασφάλιση των προϋποθέσεων λύσης, «και αποδεικνύουν ακριβώς εκείνο που ήθελε ο Πρόεδρος, δηλαδή τη λύση του Κυπριακού και την πρόθεσή του να προχωρήσουμε στη σωστή λύση».

Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι με τις επαφές αυτές αποδεικνύεται το ενδιαφέρον του Προέδρου Παπαδόπουλου να υπάρχει ένα συμπληρωμένο σχέδιο που να τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού.

Εξάλλου, ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής, σχολιάζοντας τις επαφές του Τάσσου Παπαδόπουλου με το Σερντάρ Ντενκτάς και εκπρόσωπο του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει πάρα πολλά πράγματα μακριά από το φως της δημοσιότητας στην προσπάθειά του να βοηθήσει το εθνικό θέμα. Ο κ. Σαρρής είπε ότι οι συναντήσεις του Προέδρου με Τουρκοκύπριους είχαν αρχίσει από το Μπούργκενστοκ και συνεχίστηκαν στην Κύπρο.

Βασικά, είπε, είχαν να κάνουν με τους νόμους, οι οποίοι έπρεπε να ήταν έτοιμοι αν το σχέδιο Ανάν ψηφιζόταν και άλλα θέματα. Οι επαφές αυτές, πρόσθεσε, είχαν γίνει προτού ο Πρόεδρος πάρει τελική θέση για το «σχέδιο Ανάν».

Ο προεδρικός Επίτροπος ανέφερε ότι οι επαφές γίνονταν με σκεπτικό να καταλήξουν σε μια συμφωνία, τουλάχιστον όσον αφορά στους νόμους που θα συνόδευαν το Σύνταγμα, εάν ψηφιζόταν το «σχέδιο Ανάν».

Επισήμανε επίσης ότι οι τουρκική πλευρά δεν είχε προτείνει κανένα νόμο και όλους τους νόμους, περίπου 160, τους είχε προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Εκ των υστέρων, είπε, φάνηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν ήταν συνεργάσιμη σ' αυτό το θέμα.

Ο κ. Σαρρής τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κάνει κάτι το οποίο θέλει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά.

Είναι πάρα πολλά, είπε, τα οποία κατά καιρούς βγαίνουν στη δημοσιότητα, που αποδεικνύουν το πόσο αθόρυβα και μεθοδικά δουλεύει ο Πρόεδρος, πάντα όμως κάνει ό,τι καλύτερο θεωρεί για τον τόπο.

Η κυβέρνηση διαψεύδει τον Βρετανό Αρμοστή

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης απέρριψε κατηγορηματικά τη θέση του Υπάτου Αρμοστή της Βρετανίας, Λιν Πάρκερ ότι η χώρα του δε γνωρίζει τι επιδιώκει η ελληνική κυπριακή πλευρά να αλλάξει στο «σχέδιο Ανάν». Ο κ. Χρυσοστομίδης τόνισε ότι τόσο η Βρετανία όσο και όλοι που συμμετείχαν ή ήταν κοντά στη διεξαγωγή των συνομιλιών γνωρίζουν τις θέσεις μας. Είπε επίσης ότι οι Βρετανοί είχαν αντιπρόσωπο για το Κυπριακό από το 1999 και ξέρουν ακριβώς τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι θέσεις αυτές, παρατήρησε ο εκπρόσωπος, διατυπώθηκαν και γραπτώς στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και κυρίως της τελικής διαπραγμάτευσης.

Εκείνο ίσως που δε γνωρίζουν, είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, είναι ποια θα είναι η στρατηγική και ποια θέματα θα έχουν προτεραιότητα όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ουδείς όμως, είπε, δε μας ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις γι' αυτό και δεν υπάρχει λόγος η ελληνική κυπριακή πλευρά να αποκαλύψει με λεπτομέρειες τη στρατηγική της.

Ο κ. Πάρκερ, σε συνέντευξή του στο «Φιλελεύθερο», είχε αναφέρει ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα για το Κυπριακό εάν δε γνωρίζει ακριβώς τι επιδιώκει να αλλάξει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο «σχέδιο Ανάν».

Ο κ. Πάρκερ είπε ότι γνωρίζει τις ενστάσεις του προέδρου Παπαδόπουλου στο «σχέδιο Ανάν» αλλά αγνοεί, κατά την έκφρασή του, ποιες αλλαγές θέλει να επιφέρει. Γι' αυτό το λόγο, προσθέτει ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής, θεωρεί δύσκολη την εκδήλωση οποιασδήποτε πρωτοβουλίας για το Κυπριακό πριν από το Δεκέμβρη. Ο κ. Πάρκερ αναφέρει επίσης ότι η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει και ότι πρέπει να εξευρεθεί σύντομα λύση, καθώς διαβλέπει πως η πάροδος του χρόνου εγκυμονεί τον κίνδυνο της απομάκρυνσης των Τουρκοκυπρίων από τη λύση και την αλλαγή των δεδομένων που μπορεί να επέλθει από την ανέγερση οικοδομών σε ελληνοκυπριακές περιουσίες στα Κατεχόμενα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ