Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιοι επέβαιναν:

Στο μοιραίο «Σινούκ» επέβαιναν:

- Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πέτρος ο Ζ, που καταγόταν από το σημερινό κατεχόμενο Συγχάρι, της Κύπρου. Ηταν 55 χρόνων, ο νεότερος σε ηλικία από τους ορθόδοξους προκαθήμενους. Φοίτησε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Στις 21 Φλεβάρη του 1977 εξελέγη πατριάρχης Αλεξανδρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέπτυξε σημαντικό έργο στη δύσκολη περιοχή της αφρικανικής ηπείρου. Κατά τη θητεία του, αναπτύχθηκε η Ιεραποστολή και ήταν ο πρώτος που ταξίδεψε σε όλες τις μητροπόλεις. Αλλαξε, επίσης, τον τρόπο εκλογής του πατριάρχη και εκλέγεται πλέον από αρχιερείς. Χαρακτηριστική η άποψη που είχε εκφράσει σε συνέντευξή του, πως οι κάτοικοι της Αφρικής, μας αγαπούν γιατί εμείς δεν υπήρξαμε αποικιοκράτες.

- Ο μητροπολίτης Καρθαγένης, Χρυσόστομος, που γεννήθηκε στη Λέσβο, ήταν ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου στην Αθήνα.

- Ο μητροπολίτης Πηλουσίου, Ειρηναίος, που γεννήθηκε στον Πειραιά, πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Μόσχας. Ηταν γενικός πατριαρχικός επίτροπος και μητροπολίτης Πηλουσίου (μέλος της Ιεράς Συνόδου).

- Ο επίσκοπος Μαδαγασκάρης, Νεκτάριος, που γεννήθηκε στη Ρόδο, πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και της Φιλοσοφικής Σχολής της Αυστραλίας.

- Ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά Κύπρου, Αρσένιος, που ήταν από τη Λάρνακα.

- Ο αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος Οικονόμου, διευθυντής του ιδιαίτερου Πατριαρχικού Γραφείου.

- Ο 26χρονος διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος, από την Ηλεία, απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.

- Επίσης, ο Γιώργος Παπαπέτρου αδερφός του Πατριάρχη, ο Γιώργος Ξενουδάκης, δημοσιογράφος, που είχε γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια και υπήρξε διευθυντής εφημερίδας της ελληνικής κοινότητας της Αλεξάνδρειας και της εφημερίδας των Αιγυπτιωτών, ο Πάτροκλος Παπαστεφάνου, πρόεδρος του μη κυβερνητικού οργανισμού του Πατριαρχείου «Αλεξανδρινός Φάρος», ο Γιώργος Μαύρος, νομικός σύμβουλος του Πατριαρχείου και ο Σπύρος Κουρσάρης, ο αστυνομικός που συνόδευε τον πατριάρχη, 31 ετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ