Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προς εκτόνωση της κατάστασης στην οδό Λήδρας

Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει να σταματήσουν τα κατασκευαστικά έργα των Τούρκων στην οδό Λήδρας και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Αναφερόμενος στην προχτεσινή δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για την ανάγκη τερματισμού των έργων των Τούρκων, ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι έτσι επανατονίζεται ότι δε θα ανοίξει η δίοδος, εάν δε συγκατατεθούν και οι δύο πλευρές.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση που υπέβαλε η κυπριακή κυβέρνηση στα Ηνωμένα Εθνη, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Εθνη μελετούν τη νέα πρόταση και διαπιστώνουν ότι υπάρχει περαιτέρω παραβίαση της νεκρής ζώνης.

Ο εκπρόσωπος αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης παρέπεμψε στη σύσκεψη, που είχε γίνει στις 16 Ιούλη 2004 για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η πρόσφατη πρόταση της κυβέρνησης, είπε ο Κ. Χρυσοστομίδης, αποτελεί συνέχεια των μέτρων που εξήγγειλε τότε η κυβέρνηση.

Με βάση τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, υπενθύμισε ο Κ. Χρυσοστομίδης, είναι αναγκαίοι όροι η μεταφορά όλων των φυλακίων, η αποναρκοθέτηση της περιοχής, η χρήση της διόδου ως διάβασης για πεζούς και ποδηλάτες, η στρατιωτική απαγκίστρωση κοντά στα σημεία διέλευσης και η οικονομική στήριξη των καταστημάτων και στις δύο πλευρές.

Να σημειώσουμε πως προχτές η κυπριακή κυβέρνηση πρότεινε πάγωμα των έργων στην περιοχή της οδού Λήδρας και έναρξη επαφών με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να αποφασιστούν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις για άνοιγμα του σημείου διέλευσης χωρίς οποιοδήποτε εμπόδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ