Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΕ
Εικονικές «μάχες» από Κ. Καραμανλή

Ελάχιστα πειστικές ήταν οι φραστικές αντιρρήσεις που πρόβαλε απέναντι στη βρετανική πρόταση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2007 - 20013 ο Κ. Καραμανλής, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι ουσιαστικά την έχει αποδεχτεί.

Και αυτό, τη στιγμή που η βρετανική πρόταση είναι επιζήμια για τα συμφέροντα της χώρας μας, ενώ δε διαφαίνεται προοπτική να αλλάξει προς το καλύτερο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη βδομάδα.

Στις δηλώσεις που έκανε χτες μετά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του Τ. Μπλερ ο Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε να μάχεται υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, τα οποία όμως απέφυγε να προσδιορίσει όπως και τρόπο που τα διεκδικεί. Επίσης, εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ ο ίδιος δεν κατέγραψε κάποιες σοβαρές αντιρρήσεις και συγκεκριμένα αιτήματα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός περιορίστηκε σε μια γενικόλογη τοποθέτηση, όσον αφορά στην «ελληνική θέση»: «Εμείς παρουσιάσαμε και επιμείναμε στις θέσεις μας και τα επιχειρήματά μας που έχουν δύο βασικούς άξονες: Πρώτον πιστεύουμε σε μία Ευρώπη συνοχής που σημαίνει πολιτικές συγκλίσεις για τα φτωχότερα κράτη - μέλη και δεύτερον πρέπει να είναι δίκαιος ο τρόπος της κατανομής του κόστους της Διεύρυνσης», είπε μετά τη συνάντησή του με τον Τ. Μπλερ.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «εμείς επιμένουμε, δίνουμε τις μάχες μας, αγωνιζόμαστε, παίρνουμε πρωτοβουλίες, δημιουργούμε συμμαχίες με άλλες χώρες και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε μέχρι τέλος, για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας». Απαντώντας στην ερώτηση, αν εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής είπε «δεν μπορώ να το αποκλείσω» και αυτό τη στιγμή που η πλειοψηφία των «μικρών» κρατών - μελών της ΕΕ έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με τη βρετανική πρόταση.

Από την πλευρά του, ο Τ. Μπλερ σε δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών που είχε με 11 ηγέτες της ΕΕ στο Λονδίνο, εκτίμησε ότι «διαφαίνεται μια τάση να υπάρξει μία συμφωνία», γιατί «οι άνθρωποι εργάζονται για να πετύχουμε μία συμφωνημένη λύση». Πρόβλεψε, ωστόσο, ότι αναμένονται «σκληρές» διαβουλεύσεις, για να επιτευχθεί μία συμφωνία στο θέμα του προϋπολογισμού, αλλά ξεκαθάρισε ότι «υπάρχουν λίγα περιθώρια για ελιγμούς», συμπεριλαμβανόμενου του θέματος των επιστροφών της Βρετανίας από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε μάλιστα ότι μέχρι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, το συγκεκριμένο θέμα δε θα τίθεται καν. «Εφόσον δεν υπάρχει μεταρρύθμιση στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, τότε θα μπορούσαμε να ξαναδούμε το ζήτημα, κάτι όμως που τώρα δεν μπορεί να γίνει», τόνισε ο κ. Μπλερ.

Επίσης, εκτίμησε ότι αν η συμφωνία δεν επιτευχθεί τώρα, επί βρετανικής προεδρίας, τούτο θα καταστεί ακόμα δυσκολότερο μέσα στο 2007 και το 2008.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ