Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
Γορίλες και πραγματικότητα

Η ταινία «Κινγκ Κονγκ» βγαίνει ταυτόχρονα σε 76 αίθουσες σε ολόκληρη την Ελλάδα! Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σφιχτός είναι ο εναγκαλισμός της ελληνικής αίθουσας από τις πολυεθνικές. Από τις 27 περίπου περυσινές ελληνικές ταινίες οι 17 δε βρήκαν ακόμα αίθουσα! Προβλέπεται οι 10 από αυτές να μη βρούνε καθόλου!

Και οι 76 κόπιες της ταινίας έρχονται από το εξωτερικό! Τα ελληνικά εργαστήρια, στο μεταξύ, βαράνε μύγες! Το κράτος σφυρίζει αδιάφορα. Δεν παίρνει κανένα μέτρο, δεν υποχρεώνει κανέναν εισαγωγέα, καμία ξένη εταιρία, ένας κάποιος αριθμός από τις κόπιες που εισάγουν και παίζουν στη χώρα μας να γίνεται στα ελληνικά εργαστήρια. Σε άλλες χώρες - και ευρωπαϊκές - αυτό ισχύει!

Για τη συγκεκριμένη ταινία, και αυτό είναι μια αρχή, οι Αμερικάνοι παραγωγοί, με πρόσχημα δήθεν την πειρατεία, υποχρέωσαν τους δημοσιογράφους (θα υποχρεώσουν, ίσως, και τους θεατές; - στο εξωτερικό, πάντως, τους υποχρεώνουν), σε εξονυχιστικό έλεγχο! Μπήκαμε στο «Αθήναιον», για να δούμε την ταινία, και μας έψαξαν, όπως στα αεροδρόμια! Σε όλη τη διάρκεια της προβολής, δε, οι ιδιωτικοί «σεκιουριτάδες» έκοβαν βόλτες στους σκοτεινούς διαδρόμους, ρίχνοντας ύπουλες ματιές, μπας και κάποιος από εμάς, από τους κριτικούς κινηματογράφου, δηλαδή, κουνηθεί ύποπτα!

Το βιομηχανικό θέαμα μάς δείχνει τα δόντια του. Τα κόστη είναι τόσο μεγάλα, που, για να διασφαλιστούνε, θα καταφύγουν σε ιδιωτικούς στρατούς και κρυφές κάμερες. Η επιστημονική φαντασία θα πηδήξει από την οθόνη στην πλατεία! Πώς αλλιώς θα διασφαλιστούν τα κέρδη των παραγωγών και οι τεράστιες αμοιβές των συντελεστών; Η ταινία κόστισε 200 εκατ. δολάρια. Η «προκαταβολή» του Νεοζηλανδού σκηνοθέτη έφτασε στα 20 εκατ. δολάρια! Μιλάμε για πραγματικό καλλιτεχνικό χρηματιστήριο, δηλαδή! Είναι να μη μασήσει σίδερα ο Κινγκ Κονγκ - και ο σκηνοθέτης, φυσικά; Και οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας, ομοίως! Ακόμα και οι εισαγωγείς. Είναι πολλά τα λεφτά!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ