Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
Ρίχνουν το φταίξιμο στους επιβάτες!

«Ανοιχτή» πρόκληση για τους συγγενείς των θυμάτων και τους επιβάτες του «ΣΑΜΙΝΑ», ήταν οι χτεσινές καταθέσεις των δύο επιθεωρητών του ΚΕΕΠ, που αθώωσαν Επιθεώρηση και εφοπλιστές

Κι όμως! Δε διστάζουν να ξεστομίζουν ότι οι νεκροί βρέθηκαν στις κάσες με δική τους ευθύνη
Κι όμως! Δε διστάζουν να ξεστομίζουν ότι οι νεκροί βρέθηκαν στις κάσες με δική τους ευθύνη
Σε διατεταγμένη αποστολή να βγάλουν «λάδι» τον Κλάδο Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων (ΚΕΕΠ) και να αποκρύψουν το γνωστό αλισβερίσι μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των εφοπλιστών και, ταυτόχρονα, να ρίξουν την ευθύνη στους πνιγμένους, ήταν οι επιθεωρητές του ΚΕΕΠ, που κατέθεσαν χθες στη συνέχεια της δίκης για το ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», σαν μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Τόσο ο Νίκος Σπανός, πλοίαρχος του Λιμενικού και αντικαταστάτης τμηματάρχης του ΚΕΕΠ, όσο και ο Μιχάλης Κιουλέπογλου, πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού και επιθεωρητής του ΚΕΕΠ, επανέλαβαν το επιχείρημα που χρησιμοποίησαν οι εφοπλιστές από τη μέρα του ναυαγίου, δηλαδή ότι για τις ελλείψεις των σωσιβίων σε λαμπάκια και σφυρίχτρες ευθύνονται οι επιβάτες του πλοίου, που τα κλέβουν! Προκαλώντας με τον τρόπο αυτό ανοιχτά τους συγγενείς των θυμάτων, αλλά και τους ναυαγούς.

Μάλιστα, έφτασε στο σημείο ο Μ. Κιουλέπογλου να δηλώσει ότι μετά το ναυάγιο του «ΣΑΜΙΝΑ και επειδή κλέβουν οι επιβάτες: «Φοβόμαστε να κάνουμε επιθεώρηση, μήπως βρεθούμε κατηγορούμενοι!».

Ωστόσο, τους ισχυρισμούς αυτούς φάνηκε να μη συμμερίζεται ο εισαγγελέας της έδρας Π. Μπρακουμάτσος, ο οποίος, αντιδρώντας στην εμμονή και επιμονή του επιθεωρητή, ότι τα λαμπάκια και τις σφυρίχτρες τα κλέβουν οι επιβάτες, είπε: «Το τελευταίο πράγμα που με ενδιέφερε όταν ταξίδευα ήταν να ασχοληθώ με τα σωσίβια».

Παρόμοια στάση κράτησε και ο άλλος επιθεωρητής ο Ν. Σπανός, ο οποίος, αφού κατηγόρησε τους επιβάτες, αθώωσε πλήρως τόσο τον συνάδελφό του και κατηγορούμενο Π. Τσόρβα όσο και την εταιρία. Σε ερώτηση δικηγόρου της υπεράσπισης για την κατηγορία των εκπροσώπων της εταιρίας Κ. Κληρονόμο και Ν. Βικάτο για ηθική αυτουργία, ο επιθεωρητής απάντησε: «Αποκλείω να τσιγκουνεύτηκαν το χαμηλό κόστος, που είχαν οι σφυρίχτρες και τα λαμπάκια για τα σωσίβια!». Ενώ έσπευσε να βεβαιώσει το δικαστήριο ότι στα χρόνια που εργάζεται στο ΚΕΕΠ: «Δεν παίζουμε με τα σωσίβια και τα σωστικά!» Πράγμα, που, όμως, δε φάνηκε και στην πράξη, αφού τους διαψεύδουν οι 80 νεκροί του «ΣΑΜΙΝΑ».

Οι δηλώσεις των επιθεωρητών, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν την αντίδραση των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής. Οπως σημείωσε ο δικηγόρος Γ. Τσακαλίας: «Η κοινή γνώμη και η Ικαρία είναι αγανακτισμένη με τους ισχυρισμούς αυτούς, ότι τις σφυρίχτρες και τα λαμπάκια τα κλέβουν οι επιβάτες!» Παράλληλα, κατέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία επιθεωρητές που δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς των εφοπλιστών βρέθηκαν κατηγορούμενοι με χαλκευμένες κατηγορίες, οι οποίοι και αθωώθηκαν τελικά.

Ακολουθώντας την πάγια τακτική που έχει από την αρχή της δίκης, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Ν. Λεοντής, αντέδρασε στα λόγια του δικηγόρου και με έντονο τρόπο υπερασπίστηκε αυτά που έλεγαν οι επιθεωρητές, προκαλώντας για ακόμα μία φορά πλήθος ερωτηματικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ