Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ
Στα χέρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών η υπόθεση

Στα χέρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών βρίσκεται από χθες η υπόθεση της απαγωγής και ανάκρισης των Πακιστανών μεταναστών. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κάνοντας μια κίνηση περισσότερο εντυπωσιασμού και λιγότερο ουσίας, ζήτησε να του διαβιβαστεί η δικογραφία που σχηματίστηκε από την Ασφάλεια, με αφορμή τη μήνυση των Πακιστανών για την υπόθεση, ενώ «κύκλοι» της Εισαγγελίας ανέφεραν ότι η έρευνα της Αστυνομίας έχει αποδώσει ό,τι μπορούσε να αποδώσει σε σχέση με την υπόθεση. Να σημειωθεί, πάντως, ότι με εντολή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου μέχρι τώρα οι έρευνες διεξάγονταν από την Αστυνομία υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Νίκου Δεγαΐτη.

Στο μεταξύ, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους Πακιστανούς, Φραγκίσκος Ραγκούσης, κατέθεσε νέα μήνυση για την ίδια υπόθεση, αυτή τη φορά σε βάρος συγκεκριμένων στελεχών της ΕΥΠ, τα ονόματα των οποίων δημοσιοποιήθηκαν, ζητώντας την ποινική δίωξή τους, και όχι κατά παντός υπευθύνου όπως στην πρώτη μήνυση. Ο δικηγόρος ζητά την κατ' αντιπαράσταση εξέταση των φερομένων ως απαγωγέων με τα θύματά τους.

Χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» αναφέρει πως «ανώτατες εισαγγελικές πηγές έλεγαν ότι για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, αν χρειαστεί, θα κληθούν το συντομότερο δυνατό να καταθέσουν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης ακόμη και πράκτορες της ΕΥΠ. Οι ίδιες πηγές θεωρούν "απολύτως βάσιμες" τις καταγγελίες περί απαγωγής Πακιστανών μεταναστών». Πάντως, στην έρευνα που έχει διεξάγει η Αστυνομία, έχουν καταθέσει αρκετοί Πακιστανοί που περιγράφουν τις συνθήκες της απαγωγής τους, όπως και τα πρόσωπα των δραστών, ενώ δεν κλήθηκε κανένας υπάλληλος της ΕΥΠ.

Οσον αφορά το θέμα των απαγωγών, η ΕΥΠ, με ανακοίνωσή της την περασμένη Παρασκευή, ακολουθεί τη «γραμμή» του Γ. Βουλγαράκη, κάνοντας λόγο για «ανύπαρκτα γεγονότα». Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή τη δημοσίευση ονομάτων στελεχών της υπηρεσίας στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Σε αυτήν τονίζεται πως η δημοσιοποίηση των ονομάτων «ναρκοθετεί την επιχειρησιακή της ικανότητα και εν τέλει θίγει εθνικά μας συμφέροντα». Χτεσινό ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» υποστηρίζει ότι κύκλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης επισήμαναν ότι η διαρροή μπορεί να συνέβη είτε από δυσαρεστημένους υπαλλήλους της ΕΥΠ, που τα διοχέτευσαν σε πολιτικό παράγοντα του κυβερνώντος κόμματος, είτε από ξένες υπηρεσίες για να πληγούν τα δίκτυα της ΕΥΠ. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «σε στελέχη του ΥΔΤ και της ΕΥΠ προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως δόθηκαν ονόματα και δύο κατασκόπων που έδρασαν σε γειτονικές χώρες. Και επίσης τους προκαλεί εντύπωση γιατί ένα ακόμη όνομα που δόθηκε, όπως λένε, δε δημοσιεύτηκε».

Ανάλογο ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» υποστηρίζει ότι κάποια από τα ονόματα που αναφέρονται στο «Πρώτο Θέμα» δεν υπήρξαν ποτέ στελέχη της ΕΥΠ, κάποιοι από τους μνημονευόμενους δεν είχαν ενταχθεί ακόμη στο δυναμικό της, ενώ άλλοι ήταν σε άδειες.

Σε προχτεσινή της ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΕΥΠ επικαλείται «την παραβίαση του απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων», ζητώντας την προστασία της Δικαιοσύνης. Χαρακτηρίζει δε αντιδεοντολογικό και παράνομο φαινόμενο τη δημοσιοποίηση των ονομάτων. Καλεί, δε, «το προσωπικό της υπηρεσίας να συνεχίσει απρόσκοπτα να εκτελεί τα καθήκοντά του». Στην ανακοίνωση δε γίνεται καμιά αναφορά στο συμβάν της απαγωγής.

Εξάλλου, δημοσίευμα της «Απογευματινής» ισχυρίζεται πως για τον πρόεδρο της πακιστανικής κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ «υπάρχουν πληροφορίες, που γράφονται με επιφύλαξη, ότι έχει ανάμειξη σε κύκλωμα μεταφοράς και διακίνησης λαθρομεταναστών και ότι διατηρούσε ανταλλακτήριο συναλλάγματος». Παράλληλα, ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» αναφέρει πως από τις 5 του Μάη βρίσκεται σε εξέλιξη προανάκριση σε βάρος του Τ. Ασλάμ, που αφορά την εμπλοκή του σε κύκλωμα δουλεμπορίας. Σε άλλο ρεπορτάζ της εφημερίδας, αναφέρεται ότι κύκλοι που θέλουν να στηρίξουν τον Γ. Βουλγαράκη κάνουν λόγο για «Πακιστανούς με ύποπτες διασυνδέσεις που επιθυμούν να έχουν την κηδεμονία των συμπατριωτών τους που ζουν στη χώρα μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο αρχείο η υπόθεση της απαγωγής Πακιστανών το 2005! (2010-04-23 00:00:00.0)
Καταγγελίες για απόπειρα απαγωγής (2006-12-29 00:00:00.0)
Προκαλεί την κοινή λογική η κυβέρνηση (2006-06-08 00:00:00.0)
Νέες «εκδοχές» συγκάλυψης (2006-05-19 00:00:00.0)
Αμετανόητη η κυβέρνηση (2006-05-18 00:00:00.0)
Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου; (2006-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ