Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέα χρέη στα νοσοκομεία

Ενδοεπιχειρηματικές αντιθέσεις ενόψει της τελικής διαμόρφωσης του νομοσχεδίου για τις προμήθειες των νοσοκομείων

Πριν ακόμα ξεχρεωθούν τα νοσοκομεία απ' την τελευταία ρύθμιση των χρεών που έγινε το Δεκέμβρη του 2004, ήδη άρχισαν να σωρεύονται νέα χρέη. Ηδη το πρώτο εννιάμηνο του 2005 δημιουργήθηκαν χρέη ύψους 400 εκατ. ευρώ μόνο προς τους προμηθευτές υλικών στα νοσοκομεία.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Επιστημών και Υγείας που έχει στη δύναμή του 125 επιχειρήσεις που προμηθεύουν τα νοσοκομεία με όλα τα υλικά εκτός από φάρμακα. Οι παραπάνω επιχειρήσεις έχουν ετήσιο τζίρο 500 εκατ. ευρώ και το ποσοστό κέρδους υπολογίζεται σε 10%.

Η συσσώρευση νέων χρεών στα νοσοκομεία είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησής τους απ' τον κρατικό προϋπολογισμό για λειτουργικές δαπάνες και της μετάθεσής τους στα ασφαλιστικά ταμεία. Παρά τη διαμόρφωση των τιμών μέσω του Δημοσίου Τιμολογίου ή μειοδοτικών διαγωνισμών, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου χτες παραδέχτηκαν ότι υπάρχουν υλικά που από νοσοκομείο σε νοσοκομείο πωλούνται με πενταπλάσια τιμή. Και αυτό, όπως εξήγησαν, εξαρτάται απ' την ποσότητα της κατανάλωσης.

Οι προμηθευτές και οι φαρμακοβιομήχανοι έχουν κάνει προσφυγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά της έκπτωσης 3,5-5% που προβλέπει ο νόμος για τη ρύθμιση των χρεών καθώς και κατά της παραίτησης απ' τους τόκους υπερημερίας - που υπολογίζονται σε 9,5%. Οπως ανέφεραν, η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο βρίσκεται πολύ κοντά.

Ο Σύνδεσμος τάχτηκε κατά του νομοσχεδίου για τις προμήθειες των νοσοκομείων που συνέταξε ο τέως υπουργός Νικήτας Κακλαμάνης, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι ασύμβατο με τη φυσιογνωμία των νοσοκομείων. Για την απόρριψή του παρουσίασαν ως επιχειρήματα το υψηλό κόστος λειτουργίας και το γεγονός ότι «στρέφεται κατά της αγοράς».

Κι όλα αυτά όταν μέσα απ' τις θεσμικές μεταβολές που περιέχονται στο νομοσχέδιο, εκείνο που επιδιώκεται είναι η γρήγορη μεταφορά των χρημάτων απ' τα ασφαλιστικά ταμεία για την πληρωμή των προμηθευτών!

Αλλά αυτά είναι τα παρεπόμενα των ενδοεπιχειρηματικών διαφορών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ