Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Εκαναν το καθήκον της τάξης τους

Τα όσα καταγράφηκαν ειδικά το τελευταίο 48ωρο της απεργίας των ναυτεργατών αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για ολόκληρη την εργατική τάξη. Οι εφοπλιστές σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακόψουν την απεργία και να τσαλαπατήσουν το ηθικό των ναυτεργατών «έβαλαν χέρι» στην πρωτοπορία. «Χτύπησαν» το πλήρωμα του μηχανοστασίου! Τρεις πρώτους μηχανικούς απολυμένους μετράει η ταξική Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Τρία παλικάρια, δύο από το «ΛΙΣΣΟΣ» και έναν από το «ΕΤΖΙΑΝ ΓΚΛΟΡΙ». Στον εκβιασμό «ή σταματάς την απεργία ή απολύεσαι» η απάντηση που έδωσαν οι μηχανικοί με ψηλά το κεφάλι ήταν «απεργία»!

Η γύμνια και χρεοκοπία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη, αλλά και το «ξεφτιλίκι» των ίδιων των εφοπλιστών έφτασε μέχρι το εξής σημείο: Το ένα βράδυ ο υπουργός δίνει στους συνδικαλιστές το «λόγο της τιμής του» ότι ο απεργός μηχανικός του «ΕΤΖΙΑΝ ΓΚΛΟΡΙ» δεν πρόκειται να απολυθεί και ότι έχει συμφωνήσει με τον εφοπλιστή Κ. Αγαπητό. Και την επόμενη μέρα στο φυλλάδιο του μηχανικού μπαίνει η σφραγίδα της απόλυσης!

«Για να τους νικήσουμε κάποιοι πρέπει να θυσιαστούν. Εγώ έκανα αυτό που έπρεπε. Εχω καθαρή συνείδηση. Δεν το βάζουμε κάτω». Είναι οι κουβέντες του ίδιου του μηχανικού του «Γκλόρι». Αυτά είπε προς τους συναδέλφους του όταν μαζί με τον πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου ενημέρωναν χτες τους μηχανικούς του καραβιού «ΑΙΑΣ» για την αναστολή της απεργίας. Και απάντηση των άλλων μηχανικών που αποτελεί σαφές δείγμα γραφής για τις διαθέσεις όλων των ναυτεργατών συμπυκνώθηκε στη φράση που κυριάρχησε στη συζήτηση: «Αφού αντιμετωπίσαμε το στρατιωτικό νόμο θα αντιμετωπίσουμε και τους εφοπλιστές. Εμείς θα νικήσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ