Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Στα πόστα τους με το κεφάλι ψηλά!

Συγκλονιστικές στιγμές καταγράφηκαν και χτες στα λιμάνια του Πειραιά και της Πάτρας, μέχρι και την τελευταία ώρα της απεργιακής κινητοποίησης

Σε πορεία από το λιμάνι στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, μέχρι την τελευταία στιγμή οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη
Σε πορεία από το λιμάνι στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, μέχρι την τελευταία στιγμή οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη
Πιο δυνατοί, εφοδιασμένοι με την πείρα των λαμπρών στιγμών που έγραψε αυτός ο αγώνας, εξοπλισμένοι με το πανίσχυρο όπλο της εργατικής αλληλεγγύης και της ταξικής ενότητας και με το κεφάλι ψηλά, επέστρεψαν στα πόστα τους οι ναυτεργάτες. Χτες, στις 6 το απόγευμα, μετά από 8 μέρες σκληρής ταξικής μάχης, αναμέτρησης σώμα με σώμα με τους εφοπλιστικούς και κυβερνητικούς απεργοσπαστικούς και κατασταλτικούς μηχανισμούς, ανέβηκαν στους καταπέλτες, σήκωσαν τους κάβους και έβαλαν πλώρη για την ανασύνταξη των δυνάμεών τους.

Για να προετοιμαστούν, συσπειρωμένοι ακόμα πιο αποφασιστικά στις ταξικές δυνάμεις της ΠΕΜΕΝ, του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και του ΠΑΜΕ, να δώσουν τις νέες, ακόμα πιο δυναμικές μάχες που τους περιμένουν, για να τσακίσουν συνολικά την αντεργατική εφοπλιστόδουλη πολιτική των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ακριβώς όπως τσάκισαν, αχρήστευσαν στην πράξη την πολιτική επιστράτευση. Το έσχατο βάρβαρο μέτρο που επιβλήθηκε σε βάρος τους για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια, αυτή τη φορά από την κυβέρνηση της ΝΔ. Για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στο μπάρκο, το δικαίωμά τους στην ίδια τη ζωή, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και για να ταξιδεύουν στις ελληνικές θάλασσες πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα που να εξυπηρετούν τις ανάγκες των νησιωτών.

Η απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους και ταυτόχρονα να δώσουν ώθηση στην οργάνωση και στην ένταση των αγώνων ολόκληρης της εργατικής τάξης, ακριβώς μία ώρα πριν τον απόπλου των πλοίων, διατρανώθηκε απ' άκρη σ' άκρη στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Αντήχησε έξω από το άνδρο των εφοπλιστών, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Το διαδήλωσαν οι ίδιοι οι ναυτεργάτες, αλλά και όλοι αυτοί οι εργάτες κάθε κλάδου, οι νέοι και οι νέες, οι συνταξιούχοι, που βρέθηκαν και χτες μαζί τους από το πρωί στους καταπέλτες, με μία μαχητική πορεία που ξεκίνησε από το λιμάνι, βροντοφωνάζοντας ξανά και ξανά ότι «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και, ταυτόχρονα, σημαίνοντας το νέο αγωνιστικό συναγερμό: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι».

Σμπαράλιασαν την επίταξη

Το βαθιά αντιδραστικό καθεστώς της στρατιωτικής επίταξης στα καράβια δεν πέρασε. Οι ναυτεργάτες το χτύπησαν στην καρδιά. Η αναγκαστική εργασία, η πλήρης κατάργηση των δημοκρατικών και συνδικαλιστών ελευθεριών ακυρώθηκαν στην πράξη. Η μάχη της απεργίας δεν ανακόπηκε. Δόθηκε και χτες με αμείωτη ένταση, συνεχίζοντας να αποτελεί πόλο ταξικής συσπείρωσης μέχρι και την τελευταία στιγμή. Τα λιμάνια του Πειραιά και της Πάτρας ολόκληρη τη νύχτα έως χτες τις 6 το απόγευμα παρέμεναν κατακλυσμένα από εργάτες κάθε κλάδου, σπουδαστές και φοιτητές.

Στο λιμάνι του Πειραιά στις 9 το πρωί έγινε ακόμα μία μεγάλη συγκέντρωση μπροστά στο πλοίο «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΈΛΟΣ». Με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων και απεργών των ταξικών συνδικάτων της Αθήνας και του Πειραιά, που από προχτές, πρώτη μέρα της επιστράτευσης, αποφάσισαν το αυτονόητο: Να κηρύξουν απεργία συμπαράστασης στους ναυτεργάτες.

Ο Νίκος Ξουράφης, από τη Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, παίρνει το λόγο: «Από το χώρο του λιμανιού βγαίνει ένα μεγάλο δίδαγμα για όλους τους εργαζόμενους: Η αναγκαιότητα της ταξικής ενότητας, η επιτακτική ανάγκη συσπείρωσης όλο και περισσότερων εργαζομένων στο ΠΑΜΕ, στα ταξικά σωματεία, για την οργάνωση της πάλης, για τη σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική».

Μάχη μέχρι την τελευταία ώρα

Στις 12 το μεσημέρι, οι εφοπλιστές, σε μια ακόμα προσπάθεια να σπάσουν την απεργία, καταθέτουν τη δεύτερη μέσα σε δύο 24ωρα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, για να χαρακτηριστεί η απεργία παράνομη. Τρεις ώρες μετά αναγκάζονται να την αποσύρουν.

Στις 4 το απόγευμα από την ντουντούκα που είναι στημένη έξω από το «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» ακούγεται η φωνή του προέδρου του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Ι. Μανουσογιαννάκη, που δίνει το σύνθημα της ανασύνταξης των δυνάμεων χαιρετίζοντας όλους όσοι συστρατεύτηκαν σε αυτό τον αγώνα: «Οι ναυτεργάτες βγήκαν νικητές. Κέρδισαν την ταξική ενότητα, την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης. Συνεχίζουμε τους αγώνες μας πιο αποφασιστικά σφυρηλατώντας την ενότητα μέσα σε αυτούς». Τα λόγια αυτά επισφραγίστηκαν με τη μαζική διαδήλωση στους δρόμους του Πειραιά.

Ανάλογη η εικόνα και στο λιμάνι της Πάτρας, όπου οι εργαζόμενοι της πόλης, με πρωτοπόρους τους απεργούς οικοδόμους, περιφρούρησαν με απόλυτη επιτυχία τον πανναυτεργατικό αγώνα, πραγματοποιώντας παράλληλα μεγάλη συγκέντρωση το πρωί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ