Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
Καθημερινή αντίσταση στο ξεπούλημα

Χωρίς ρεπό αναγκάζονται να δουλεύουν οι εργαζόμενοι καθώς είναι κενό το 50% των οργανικών θέσεων του νοσηλευτικού προσωπικού και μια νοσηλεύτρια αναγκάζεται να έχει υπό την εποπτεία της 30-40 ασθενείς

«Η υγεία δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται. Δικαίωμά μας είναι, μ' αγώνες κατακτιέται» διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι στο «Σωτηρία»
«Η υγεία δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται. Δικαίωμά μας είναι, μ' αγώνες κατακτιέται» διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι στο «Σωτηρία»
Με καθημερινές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Σωτηρία» προσπαθούν να αποτρέψουν τις εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων με τις οποίες οι Διοικήσεις του νοσοκομείου και της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας (Β΄ ΔΥΠΕ Αττικής) προσπαθούν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι ζητούν να σταματήσουν οι εκχωρήσεις τομέων σε ιδιωτικά συνεργεία και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου.

Το «Σωτηρία» είχε ποσοστό 25% του κτήματος Θων που εκποιήθηκε το 2000 και το οποίο έχει οικοδομήσει ο επιχειρηματίας Βωβός, παρά την αντίδραση των κατοίκων των Αμπελοκήπων. Επίσης πούλησε κτίσμα στο Παγκράτι και οικόπεδο στην οδό Φειδιππίδου στους Αμπελόκηπους. Τώρα πρόκειται να βγάλει στο σφυρί οικόπεδο στο Μαρούσι, του οποίου η τιμή πριν πέντε χρόνια είχε αποτιμηθεί σε 5,5 εκατ. ευρώ.

Εκτός απ' τα πωλητήρια περιουσιακών στοιχείων το «Σωτηρία» έχει εκχωρήσει σε ιδιωτικά συνεργεία την καθαριότητα, τη φύλαξη, την υπηρεσία των τραπεζοκόμων και τα μαγειρεία. Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαγωνισμού για την εκχώρηση της σίτισης και της εστίασης σε ιδιώτες στα εννιά νοσοκομεία της Β΄ ΔΥΠΕ Αττικής (Κρατικό Αθήνας, ΚΑΤ, Σισμανόγλειο, Ασκληπιείο, Αμαλία Φλέμιγκ, Παιδοψυχιατρικό Αττικής, Αγία Ολγα, Παίδων Πεντέλης και Σωτηρία).

Το νοσοκομείο «Σωτηρία» προορίζεται να γίνει και το πεδίο εφαρμογής των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την ανέγερση νέων νοσοκομείων. Οπως είχε ανακοινώσει επανειλημμένα ο τέως υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, σε πρώτη φάση μέσω των ΣΔΙΤ θα ανεγερθούν ένα γενικό νοσοκομείο 700 θέσεων στην Αθήνα, ένα παιδιατρικό νοσοκομείο 400 θέσεων στη Θεσσαλονίκη και ένα μεταμοσχευτικό κέντρο 250 θέσεων στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Σωτηρία», το νέο νοσοκομείο των 700 θέσεων πρόκειται να γίνει στο χώρο του «Σωτηρία» και θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Πρόκειται για μια επιλογή που θυμίζει τη γειτνίαση και τη «συλλειτουργία» μεταξύ του νοσοκομείου του «Ερυθρού Σταυρού» - που είναι ΝΠΔΔ - και του «Ερρίκος Ντυνάν» - που είναι ΝΠΙΔ. Εκτός απ' την ενοικίαση κρεβατιών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του «Ερρίκος Ντυνάν» απ' τον Ερυθρό Σταυρό, είναι υπό ψήφιση διάταξη για τη μεταφορά στο Ερρίκος Ντυνάν ολόκληρων κλινικών απ' τον «Ερυθρό Σταυρό». Φαίνεται δηλαδή να γενικεύεται η πρακτική της «συλλειτουργίας» των δημόσιων και των νοσοκομείων ΝΠΙΔ, τα οποία λειτουργούν όπως και τα ιδιωτικά.

Ακόμα οι εργαζόμενοι διεκδικούν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθώς είναι κενές οι μισές απ' τις 1.500 οργανικές θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού με βάση τον παλιό οργανισμό του νοσοκομείου. Στις άλλες υπηρεσίες τα κενά είναι από 15-40% ενώ η τεχνική υπηρεσία έχει διαλυθεί σχεδόν ολοκληρωτικά.

Οι τρομακτικές ελλείψεις του προσωπικού αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν χωρίς ρεπό και μια νοσηλεύτρια να έχει να αντιμετωπίσει 30-40 ασθενείς. Μάλιστα όταν αλλάζουν οι βάρδιες και ορισμένες νοσηλεύτριες (π.χ. μητέρες παιδιών) πρέπει - όπως έχουν το δικαίωμα - να λείψουν κάποιες ώρες, τότε οι ασθενείς μένουν εντελώς ακάλυπτοι από νοσηλευτές.

Το 2006 οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί τις υπερωρίες και οι γιατροί τις εφημερίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ