Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Μια γροθιά εργάτες στεριάς και θάλασσας

Σκηνές από εκείνες που μόνο η εργατική τάξη μπορεί να δημιουργήσει εκτυλίχτηκαν το τελευταίο 48ωρο στο λιμάνι του Πειραιά

Ενα μεγάλο βήμα μπροστά έσπρωξε ολόκληρη την εργατική τάξη η απεργία των ναυτεργατών. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και τα ταξικά συνδικάτα κάνουν την αρχή και αμέσως αρχίζει να φουσκώνει ένα κύμα ταξικής αλληλεγγύης από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη, που ειδικά το τελευταίο 48ωρο της απεργίας αποκτά πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά καθώς ξεσηκώνεται στο πόδι σύσσωμη η εργατική τάξη. Ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύεται μπροστά στα μάτια όλων των εργαζομένων η ακατανίκητη δύναμη της ταξικής ενότητας.

Χιλιάδες εργάτες κάθε στεριανού κλάδου έσπευσαν να συμπαραταχτούν δίπλα στους απεργούς εργάτες της θάλασσας, επιστρατεύοντας κάθε μορφή πάλης. Χιλιάδες καταλαμβάνουν τους καταπέλτες δίπλα στους απεργούς, διοργανώνονται μαζικά συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις σε νησιά και πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας και δεκάδες πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις αποφασίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις. Ανάμεσά τους τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας και του Πειραιά. Στην πρώτη γραμμή και η νεολαία, η αυριανή βάρδια των βαποριών και των εργοστασίων. Μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές με αποχές και διαδηλώσεις καταφτάνουν στα μεγάλα λιμάνια καταλαμβάνοντας τη δική τους θέση πάνω στους καταπέλτες.

Το λιμάνι του Πειραιά το βράδυ της 22ης του Φλεβάρη γνώρισε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις τουλάχιστον των τελευταίων χρόνων. Από το πρωί καταφτάνουν από παντού ανθρώπινα ποτάμια και μέχρι το απόγευμα το λιμάνι έχει κατακλυστεί από χιλιάδες εργάτες και νεολαίους. Παραμένουν εκεί όλο το βράδυ ξάγρυπνοι δίπλα στους ναυτεργάτες, ενώ η περιφρούρηση μετατρέπεται πια σε γιορτή της εργατιάς. Συνθήματα, ρυθμικά χειροκροτήματα, αγωνιστικά τραγούδια από ντουντούκες. Αργά τη νύχτα στήνονται συσσίτια από το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Αθήνας. Λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα εκεί καταφτάνουν και οι εργαζόμενοι του «Ριζοσπάστη» εφοδιασμένοι με τα πρώτα «φύλλα» που μυρίζουν ακόμα τυπογραφείο και τα μοιράζουν στους συγκεντρωμένους. Οσες ώρες και αν περνούν, ο αγωνιστικός ενθουσιασμός διατηρείται αμείωτος παρά την κόπωση. Με το πρώτο φως της μέρας στήνονται ψησταριές με σαρδέλες.

Εργάτες στεριάς και θάλασσας έχουν γίνει πια μια γροθιά. Ο στρατιωτικός νόμος στα βαπόρια ακυρώνεται πλέον στην πράξη, ενώ ολόκληρο το εργατικό κίνημα βγήκε ακόμα πιο πλούσιο σε πείρα και πιο δυνατό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ