Σάββατο 8 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ
Ξεδιπλώνεται στρατηγική κατεδάφισής τους

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργάνωσε την περασμένη Τετάρτη το βράδυ ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά

«Μπορούμε βάσιμα να ισχυριστούμε ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας συνεκτικής στρατηγικής περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών που συμβαδίζει με την κατεδάφιση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων, τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και αντιθέσεων, τη διανομή των σφαιρών επιρροής ανάμεσα στις πολυεθνικές και τις μεγάλες δυνάμεις. Το συνολικό πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει περιορισμό, ενίοτε δραστικό περιορισμό των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών, των δικονομικών εγγυήσεων, κάμψη του τεκμηρίου αθωότητας και αντικατάστασή του από την αμερικανικής έμπνευσης θεωρία του υπόπτου».

Τα παραπάνω τόνισε ο Δημ. Καλτσώνης, μέλος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη και λέκτορας του Πάντειου Πανεπιστημίου, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη το βράδυ σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, με θέμα «Η κρίση των κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην εποχή μας».

Πρόκειται για πρόκληση, τόνισε ο ομιλητής, την οποία οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε. Απαντώντας στο ερώτημα τι πρέπει να κάνουμε, επισήμανε πως πρέπει να συμφωνήσουμε στο τι δεν πρέπει να γίνει. Δεν πρέπει να σιωπήσουμε. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Δεν πρέπει να αφεθούμε στη λογική είμαι αδύναμος για να αντιμετωπίσω την κατάσταση. Δεν πρέπει να επικρατήσει η αντίληψη «εγώ δε θα αλλάξω το ρου των πραγμάτων, ας ασχοληθούν άλλοι μ' αυτό». Οφείλουμε, τόνισε, να προβληματιστούμε, να αντιδράσουμε, να παραμερίσουμε δισταγμούς και προκαταλήψεις που τυχόν μας εμποδίζουν να εργαστούμε από κοινού για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Αναφερόμενος στους περιορισμούς που συχνά επιχειρούνται στη συνδικαλιστική δράση με πρόσφατο παράδειγμα το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης στην απεργία των ναυτεργατών, τόνισε, για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην απεργία, η συνδικαλιστική και πολιτική ελευθερία στους χώρους εργασίας απαιτείται ένα σύνολο συνταγματικών και νομοθετικών παρεμβάσεων στα οικεία άρθρα του Συντάγματος. Αμεσα απαιτούνται παρεμβάσεις, ώστε να αποκλειστεί η δυνατότητα πολιτικής επιστράτευσης των απεργών και η χρήση του 281ΑΚ για την κήρυξη των απεργιών ως καταχρηστικών και παράνομων.

Από την πλευρά του, ο Αγγ. Ρεμπής, πρώην εφέτης, τόνισε ότι «μπροστά σε όλες αυτές τις δρομολογημένες εξελίξεις είναι δικαιολογημένη η σφοδρή ανησυχία όλων», επισημαίνοντας πως και στο χώρο των δικαιωμάτων εγκαθιδρύεται με μια βεβιασμένη διαδικασία η εξουσιαστική τρομοκρατία. Στον Πειραιά, πρόσθεσε, φάνηκαν αμυδρά αυτά τα συμπτώματα με την πολιτική επιστράτευση στην απεργία των ναυτεργατών που από τα δικαστήρια είχε κριθεί νόμιμη. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης, επισημαίνοντας πως είναι ζήτημα σε μια τέτοια περίπτωση αν η χώρα μας καταλήξει σε προστασία του Ελληνα πολίτη στο θέμα αυτό. Θέτοντας το ερώτημα: Τι θα απομείνει να ισχύει περί προστασίας του υπηκόου, αν η Ευρωπαϊκή Ενωση θελήσει να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό Σύνταγμα που υπερισχύει των εθνικών;

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Γ. Νάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γ. Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος Νομάρχης της ΝΑΣ Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ