Πέμπτη 20 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΣΕΣΚ ΓΚΕΪ
Ζευγάρια στην πόλη

Συγκρίνοντας κανείς τη ζωή του κόμη του Ρότσεστερ (Libertine), με αυτήν των τριών ζευγαριών της ταινίας του Σεσκ Γκέι «Ζευγάρια στην Πόλη», λες χίλιες φορές ζήτω ο κόμης και ας πεθάνω με τον τρόπο που πέθανε εκείνος! Γιατί τα τρία ζευγάρια της σημερινής Βαρκελώνης πεθαίνουν κάθε μέρα. Με ένα θάνατο αργό, βασανιστικό. Με ένα θάνατο, τελικά, χωρίς καμία αξία.

Από όλο το μεγάλο μήκος και το μεγάλο πλάτος του πλανήτη μας και του σύμπαντος, τα τρία αυτά μικροαστικά ισπανικά ζευγάρια διάλεξαν τη μίζερη γωνιά του μικρόκοσμού τους και εκεί μέσα ξοδεύουν την ανούσια ζωή τους. Μέσα στο ψέμα και την ατολμία. Αλλα επιθυμεί η «ψυχή» τους και άλλα πράττουν. Σε καθημερινή βάση. Και τα αδιέξοδα, όπως είναι φυσικό, συσσωρεύονται! Και η ασφυξία μεγαλώνει! Αλλά και αυτή όχι σε μεγάλες δόσεις, για να προκληθεί έκρηξη. Είναι μια ασφυξία μικροαστική. Μικρή! Αθλια! Εξοντωτική!

Η ταινία του Σεσκ Γκέι, αν πάσχει σε κάτι, είναι για την τρυφερότητα που υπέδειξε στην καταγραφή της καθημερινής συμπεριφοράς των ηρώων της. Δεν μπόρεσε ή δε θέλησε να τους «ξετινάξει». Να τραβήξει την κουρτίνα και να αποκαλυφθεί η γύμνια τους. Να τους πιάσει από το αυτί και να τους πάει μπροστά στον καθρέφτη. Να τους αναγκάσει να δούνε τον αληθινό εαυτό τους. Οπως θα έκανε ένας μοντέρνος ψυχίατρος. Ενας αυστηρός καλλιτέχνης - παρατηρητής της κοινωνίας των ανθρώπων. Των ανθρώπων που δεν επιτρέπεται, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία, να σπαταλάνε έτσι ανούσια τη μοναδική ζωή τους. Προτίμησε να τους δει με συμπάθεια. Και να τους αφήσει να βουρλίζονται, έστω κάπως σοφότεροι από τις εμπειρίες που αποκόμισαν!

Αλλά η ταινία είναι, δυστυχώς, αληθινή. Τα τρία ισπανικά ζευγάρια που περιγράφει κινούνται δίπλα μας, μένουν στην ίδια με εμάς πολυκατοικία, μπορεί, ίσως, το χειρότερο βέβαια, να κατοικούν και μέσα μας! Μας είναι τόσο οικείες οι κινήσεις τους, οι αντιδράσεις τους, οι βουβές κραυγές τους, που, θέλουμε δε θέλουμε, θα αναγκαστούμε να κάνουμε αυτοκριτική. Να δούμε έξω από τον εαυτό μας. Να παραδεχτούμε πως είμαστε άτολμοι. Και θα πεθάνουμε, όσοι δεν τολμήσουμε, από έλλειψη καθαρού αέρα.

Η ταινία είναι χαμηλών τόνων. Με εξαιρετικές ερμηνείες. Με λιτή γραφή. Με καλλιτεχνική διακριτικότητα και ευγένεια. Και λειτουργεί ...αναδρομικά. Οι τύψεις θα σε πιάσουν μόλις βγεις από την αίθουσα!

Παίζουν: Μόνικα Λοπέζ, Τσίσκο Αμάδο, Σεδουάρ Φερνάντες, Λεονόρ Γουάτλινγκ, Κάρμε Πλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ