Πέμπτη 20 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΔΗΜΟΥΣ
Χαρίζουν ζεστό χρήμα στους επιχειρηματίες

Με ζεστό χρήμα γεμίζουν οι τσέπες επιχειρηματιών για να προσλαμβάνουν ανέργους, που στη συνέχεια μπορούν να απολύσουν. Ρόλο μεσάζοντα - και στην ουσία εμπόρου ανέργων - στην επιδότηση των επιχειρήσεων και στην ανακύκλωση της ανεργίας αναλαμβάνουν δήμοι και νομαρχίες, προωθώντας σχετικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο πλαίσιο αυτό η Νομαρχία Αθηνών, μαζί με την Ομάδα Συνεργαζόμενων Φορέων (ΟΣΦ), υλοποιεί το σχέδιο «Απασχόληση στη Νομαρχία Αθηνών», που προβλέπει την «κατάρτιση, προώθηση, απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ή αυτοαπασχόληση» των ανέργων. Μέσω του προγράμματος οι επιχειρήσεις θα πάρουν το ποσό των 3,6 εκατομμυρίων ευρώ. Ως εταίροι στην ΟΣΦ μετέχουν οι Δήμοι Αγίων Αναργύρων, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Ζεφυρίου, Ιλίου, Καματερού, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Ηλιούπολης, Νέας Φιλαδέλφειας, Αγίας Παρασκευής, Αγίου Δημητρίου, ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας και οι φορείς «Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Περιστερίου», «Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Αγ. Βαρβάρας», «ΕΚΠΟΣΠΟ Νόστος», Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών και «Πληροφόρηση Επιμόρφωση Τοπική Ανάπτυξη».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής 2000-2006, με στόχο όχι την επιδότηση των ανέργων ή τη δημιουργία νέων και σταθερών θέσεων εργασίας, αλλά την επιδότηση των επιχειρήσεων, οι οποίες θα προσλάβουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα ειδικές κατηγορίες ανέργων. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

Ανεργοι ηλικίας από 45 έως 64 ετών. Ανεργες γυναίκες, μητέρες ανήλικων τέκνων. Νέοι άνεργοι από 18 έως 29 ετών. Παλιννοστούντες. Απολυμένες της «Σίσσερ Πάλκο».

Η λογική της συγκάλυψης ουσιαστικά της ανεργίας αντανακλάται στους όρους επιδότησης των επιχειρήσεων, καθώς απαγορεύεται να προσλάβουν άτομα που τον τελευταίο χρόνο είχαν απασχοληθεί σε αυτές. Είναι προφανής ο στόχος της ανακύκλωσης της ανεργίας. Από τη μια για να προλαμβάνονται οι αντιδράσεις από κατηγορίες ανθρώπων που πλήττονται περισσότερο από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Και από την άλλη, επιχειρούν να δημιουργήσουν και μέσω τέτοιων προγραμμάτων ρουσφετολογικούς μηχανισμούς με την ομηρία ανέργων.

Οι όροι του επιχειρησιακού προγράμματος προβλέπουν: Την επιδότηση μιας επιχείρησης με 18 ευρώ τη μέρα για κάθε άνεργο που απασχολεί και αυτός ανήκει σε «μειονεκτική θέση»: Δηλαδή, άτομα κάτω των 25 ετών που δεν έχουν απασχοληθεί καθόλου και έχουν παρέλθει δύο χρόνια από την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους. Ανεργες μητέρες, μητέρες ενήλικων τέκνων. Ανεργοι άνω των 50 ετών. Μακροχρόνια άνεργοι. Ανεργοι που ολοκλήρωσαν μόνο την υποχρεωτική εκπαίδευση. Για τους υπόλοιπους ανέργους, η επιδότηση ανέρχεται στο ποσό των 14 ευρώ τη μέρα.

Η διάρκεια της επιχορήγησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ορίζεται σε 18 μήνες και για τις μεγάλες επιχειρήσεις σε 24 μήνες. Μετά τη λήξη της επιχορήγησης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να διατηρήσουν το προσωπικό για έξι μήνες και οι μεγάλες για ένα χρόνο. Κατόπιν, απολύονται.

Ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα είναι «η συμμετοχή τους στη δράση της συμβουλευτικής». Δηλαδή, θα πρέπει να περάσουν από ...ψυχανάλυση, μια διαδικασία που μάλλον σε όφελος των επιχειρηματιών είναι, ώστε να ξέρουν από πριν με τι έχουν να κάνουν.

Αντίστοιχο πρόγραμμα προωθείται και στην Ανατολική Αττική από τους Δήμους Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Καλυβίων, Κερατέας και Βούλας. Αυτό προέβλεπε την πρόσληψη 77 ατόμων, από τα οποία 41 λαμβάνουν επιδότηση 3,5 ευρώ την ώρα (για τους ανέργους) και 5 ευρώ την ώρα (για τα μέλη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων), ώστε να ...καταρτιστούν σε δομές κοινωνικής εξυπηρέτησης, τεχνικές πωλήσεων και αυτοματισμό γραφείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ