Πέμπτη 20 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΑΣ ΑΕ»
Μηνύει όσους αντιστέκονται στα δασοκτόνα σχέδιά της

Μετά την τροπολογία Πάχτα, η σημερινή κυβέρνηση, προωθώντας την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, επιχειρεί να παραδώσει τις δασικές εκτάσεις βορά στις ορέξεις επιχειρηματικών ομίλων, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης

Μπορεί η τροπολογία Πάχτα να καταργήθηκε, ωστόσο η «όρεξη» του Στέγγου και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών για την οικοπεδοποίηση δασικών «φιλέτων» της Χαλκιδικής παραμένει μεγάλη

Motion Team

Μπορεί η τροπολογία Πάχτα να καταργήθηκε, ωστόσο η «όρεξη» του Στέγγου και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών για την οικοπεδοποίηση δασικών «φιλέτων» της Χαλκιδικής παραμένει μεγάλη
Στο στόχαστρο μεγαλοεπιχειρηματιών βρίσκονται τα δάση και οι δασικές εκτάσεις της Χαλκιδικής, οι οποίοι επιδιώκουν την οικοπεδοποίησή τους, σε αγαστή συνεργασία τόσο με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και με τη σημερινή της ΝΔ. Μέσα στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι από δικαστήριο σε δικαστήριο σέρνει η (γνωστή και από το σκάνδαλο της τροπολογίας Πάχτα) ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΑΣ ΑΕ τους κατοίκους του Μαρμαρά και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, τα οποία περιφρουρούν τη δημοτική περιουσία και στέκονται εμπόδιο στην καταπάτηση κοινοτικής γης και στα σχέδια οικοπεδοποίησης του δάσους.

«Οποιος στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά τους τον οδηγούν στο δικαστήριο με στόχο να τον εξοντώσουν ηθικά και οικονομικά για να κάμψουν κάθε αντίσταση στα σχέδια τους που είναι φυσικά η ανέγερση των κατοικιών μέσα στη δασική περιοχή», δηλώνουν δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής, που βρέθηκαν κατηγορούμενοι γιατί αποφράξανε όσες εκτάσεις είχαν περιφραχτεί παράνομα!

Στις 23 Μάρτη έγινε μια ακόμη δίκη μετά από μήνυση της παραπάνω εταιρίας σε βάρος δέκα κατοίκων και δημοτικών συμβούλων του Ν. Μαρμαρά, οι οποίοι κάθισαν στο εδώλιο γιατί εμπόδισαν την κατάληψη του αιγιαλού και των κοινοτικών ρεμάτων από μέρους του ιδιοκτήτη του ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΑΣ. Αν και το δικαστήριο αθώωσε τους κατηγορούμενους ο εισαγγελέας έκανε έφεση και το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη απορία στην τοπική κοινωνία.

Οπως δήλωσε σχετικά στο ραδιοσυαθμό «904» ο δικηγόρος Αγγελος Φιλιππίδης: «Κατηγορούμενοι στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Συκιάς μετά από μήνυση της ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΑΣ ΑΕ ήταν όλα τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαρμαρά, τα οποία μετά διαδικασία τριών ωρών αθωώθηκαν. Στη συνέχεια ο εισαγγελέας άσκησε έφεση υπέρ του νόμου, που αποτελεί μια πολύ σπάνια περίπτωση, σύμφωνα με τους νομικούς, να ασκηθεί έφεση κατά απόφαση Μονομελούς. Πιθανολογώ ότι η έφεση του εισαγγελέα δε θα έχει καμία απολύτως σοβαρή αιτιολογία. Είναι καθαρά έφεση σκοπιμότητας»...

Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η παραπάνω εταιρία σκοπεύει, με πρόσχημα την κατασκευή του ορεινού γκολφ, να επιχώσει το κοινοτικό ρέμα από το οποίο υδρεύεται ο Μαρμαράς. Η ίδια έχει καταπατήσει κοινοτικές εκτάσεις που ξεπερνούν τα 100 στρέμματα και τις έχει περιφράξει. Για το λόγο αυτό θα εκδοθούν τις μέρες αυτές πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής από πλευράς Δήμου.

Ερμηνεύοντας τη βιομηχανία μηνύσεων που έχει εξαπολύσει η εταιρία, ο δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Ζέπος δήλωσε στον «904»: «Είναι μια τακτική που εφαρμόζει ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας θέλοντας να κάμψει το φρόνημα των Μαρμαρινών και ασύδοτα να λειτουργεί στο χώρο, καθώς πολλές παρεμβάσεις που έχει κάνει δεν είναι νόμιμες (μεταφορά κοίτης ρέματος, καταπάτηση παλιάς επαρχιακής οδού), ενώ θέλει να καταπατήσει και την παραλία. Η Αστυνομία και το Λιμενικό αντί να προβούν σε συλλήψεις και να οδηγηθεί ο παραβάτης στο αυτόφωρο, έμειναν θεατές. Επειδή προασπίζουμε τα κεκτημένα του Μαρμαρά, μας σέρνει στα δικαστήρια στην Αθήνα» (σ.σ. τέσσερις φορές μέχρι τώρα πήρε αναβολή η δίκη).

Σχεδιάζουν ευρύ αποχαρακτηρισμό δασών

«Αυτό που επιδιώκει είναι να αποχαρακτηριστούν εκτάσεις στην περιοχή του, να δοθούν και οι άδειες για να χτίσει ένα νέο Μαρμαρά», δηλώνει ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης σχετικά με τις δραστηριότητες του ιδιοκτήτη του ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΑΣ.

«Κινείται - συνεχίζει - στην κατεύθυνση της γνωστής τροπολογίας Πάχτα που είχε περάσει παραμονές των εκλογών του 2004 και μετά τη γενική κατακραυγή αναγκάστηκε η κυβέρνηση με μια νέα τροπολογία να άρει τη νομοθετική αυτή διάταξη που έδινε το δικαίωμα στον μεγαλοεπιχειρηματία Στέγγο να χτίσει 5.000 κατοικίες σε δασική έκταση. Τώρα, η ΝΔ που έχει κηρύξει την επόμενη Βουλή αναθεωρητική, προχωρά στην ολική αναθεώρηση του Αρθρου 24 που θα θέσει τις δασικές και δασώδεις εκτάσεις, βορά στις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι, υπάρχει και ο όμιλος Βαρδινογιάννη που μέσω δικαστηρίων προσδοκά κι αυτός να αποκτήσει τίτλους κυριότητας σε έκταση 54.000 στρεμμάτων, ενώ είναι και μια άλλη κατασκευαστική εταιρία που διεκδικεί άλλα 20.000 στρέμματα. Συνδέεται δηλαδή η αναθεώρηση του άρθρου 24 με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες εταιριών μέσα σε δασικές εκτάσεις που πριμοδοτούνται και από την ΕΕ για την ίδρυση δασικών χωριών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ