Πέμπτη 20 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τίτλοι...

Ρωτούσα τον μπαμπά μου: Πώς τον λένε τον αρχηγό της Αμερικής; Η απάντηση ήταν τόσο απλή: Μίστερ Πρέζιντεντ. Χαιρόμουν γιατί έλειπαν τα Αυτού Μεγαλειότης, η Εξοχότης... Μεγαλειοτάτη, Διάδοχος, Πρίγκιπας, Πριγκίπισσα, Κυρία επί των Τιμών και άλλοι τίτλοι έχουν περάσει χρόνια τώρα αμεταχείριστοι και τους ξέχασα, κλεισμένοι μέσα στα δικά τους τείχη. Με τους τίτλους εξυφαίνονται παλατιανές δολοπλοκίες, δημιουργούντο βασιλικοί στρατοί και φατρίες και σαιξπηρικές συνωμοσίες και εκστρατείες. Θα πήγαινα στην Αμερική και ακόμα παραπέρα για να μην τους ακούω. Εκεί, τουλάχιστον, δεν υπήρχαν τίτλοι.

Οι μόνοι, που έφταναν μέχρι εμένα, ήταν μέσα από τον κινηματογράφο, όταν στην υπόθεση εμπλεκόταν και κάποια δίκη. Ακουγα το Your Honor (ή Honour = Αξιότιμε), αλλά δε μ' ένοιαζε και πολύ. Συχνά αποδεικνυόταν, κυρίως στις γκανγκστερικές ταινίες, ότι ο αξιότιμος δεν ήταν ακριβώς τέτοιος. Χρηματιζόταν και ακόμα χειρότερα τα έκανε πλακάκια με τους αστυνομικούς, που τρισχειρότερα εκείνοι τα έβρισκαν με τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες - βουλευτές, γερουσιαστές, κυβερνήτες και άλλους. Δεν μπορεί, σκεφτόμουν, αυτά θα τα ξέρει η κεντρική εξουσία. Τα μαθαίνουμε εμείς, έστω και από τον κινηματογράφο, και δεν τα μαθαίνουν αυτοί; Το περίεργο ήταν πως το «αυτοί» απλωνόταν σαν δίχτυ.

Η δική μας τηλεόραση, δηλαδή όλα τα κανάλια συχνά καλύπτουν το χρόνο τους με παλιές ελληνικές ταινίες. Αρκετές από αυτές έχουν σκηνές από δικαστήρια, δι' ασήμαντον αφορμήν, που προκαλούν γέλια μέχρι δακρύων. Ο Γιάννης Γκιωνάκης, σαν κατηγορούμενος ή σαν συνήγορος, ο Κώστας Βουτσάς, σαν μάρτυρας ή σαν κατηγορούμενος, και άλλοι εκείνης της εποχής, κάτω από τη δικαστική έδρα, όχι μόνον προκαλούν τα γέλια του ακροατηρίου, αλλά και κάποια σύγχυση στους δικαστές. Αστεία πράγματα.

Τώρα, από τα έντυπα ή τα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μαθαίνουμε άλλα. Ακούμε για κυκλώματα, κότερα, σούπερ βίλες, καταθέσεις και αναλήψεις σε/από ελβετικές τράπεζες, βαριόμαστε από τις επαναλήψεις, όπως και από τη «Φίνος Φιλμ» και κάνουμε ζάπινγκ και πέφτουμε την οποιαδήποτε ώρα - εννοώ από τα ξημερώματα μέχρι τα άλλα ξημερώματα - πάνω σε ημίγυμνα ζεϊμπέκικα και τσιφτετέλια. Εξάλλου, όποιος τα πιάνει, μαγκιά του! (Με θαυμαστικό).

Μας αρέσουν οι πλούσιοι, οι λεφτάδες, αυτοί με τα σκαφάκια μήκους κάποιων μέτρων, ή οι πίσω από τιμόνι οχημάτων που, λόγω των μεγεθών των οδών μας, των λεωφόρων μας και άλλων του Οδικού Κώδικα, δεν μπορούν να αναπτύξουν την ταχύτητα για την οποία είναι φτιαγμένες οι μηχανές τους. Τα θέλουμε όλα αυτά για να τα βλέπουν οι ξένοι και να μας ζηλεύουν. Να λένε πως η χώρα μας είναι πλούσια. Σταθερός οικονομικός παράγοντας στα Βαλκάνια ή ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι συμβάλλει στην εξάπλωση της ελεύθερης αγοράς.

Ομως δε ζει ο μπαμπάς μου να του πω ότι απ' όπου περνάει ο -χωρίς τον τίτλο του Honor=Αξιότιμου - Μίστερ Πρέζιντεντ, Αφρική, Ασία ή αλλού, αφήνει πίσω του πτώματα, σκασμένες βόμβες και χειροβομβίδες, φωτιές και τραυματίες, γκρεμισμένα σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία, παιδιά χωρίς χέρια, πόδια, μάτια, γονείς, αδέλφια και συγγενείς, α ναι, και γείτονες, εκρήξεις εμφυλίων πολέμων και άλλα.


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ