Παρασκευή 9 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Νέο Υπουργικό Συμβούλιο

Νέους υπουργούς σε έξι από τα έντεκα υπουργεία διόρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, με το χτεσινό ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι υπουργοί που αποχωρούν από την κυβέρνηση είναι οι Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, Δικαιοσύνης Δώρος Θεοδώρου και Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης. Νέος υπουργός Εξωτερικών διορίστηκε ο μέχρι σήμερα υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Λιλλήκας, και υπουργός Αμυνας ο τέως υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Φοίβος Κλόκκαρης.

Επίσης, διορίστηκαν ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Σοφοκλής Σοφοκλέους, ως υπουργός Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Αντώνης Βασιλείου, υπουργός Εργασίας, ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, Φώτης Φωτίου, υπουργός Γεωργίας, ο επιχειρηματίας Αντώνης Μιχαηλίδης υπουργός Εμπορίου και ο οικονομολόγος Χάρης Χαραλάμπους υπουργός Υγείας.

Στα υπουργεία τους παραμένουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Ανδρέας Χρίστου, Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, Συγκοινωνιών, Χάρης Θράσου, και Παιδείας, Πεύκιος Γεωργιάδης.

Αναλυτικά η νέα σύνθεση της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Χριστόδουλος Πασιαρδής, είναι:

Υπουργός Αμυνας Φοίβος Κλόκκαρης. Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου. Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Σοφοκλής Σοφοκλέους. Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Μιχαηλίδης. Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας. Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντώνης Βασιλείου. Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου. Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης. Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου. Υπουργός Υγείας Χάρης Χαραλάμπους. Καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου θα ασκεί ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής.

Οι νέοι υπουργοί θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους την ερχόμενη Τρίτη 13 του Ιούνη. Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε ότι δεν αισθάνεται πικρία από την απόφαση του Προέδρου Παπαδόπουλου να τον θέσει εκτός κυβέρνησης. «Σέβομαι απόλυτα την πολιτική διεργασία που οδήγησε σε αυτή την απόφαση, όπως δέχθηκα και την πολιτική διεργασία, που με όρισε υπουργό το Μάρτιο του 2003», είπε. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος του ζήτησε να μεταβεί, πράγμα που αποδέχτηκε, στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Στο μεταξύ, τη σύγκληση στην Αθήνα σύσκεψης για χάραξη νέας στρατηγικής στο Κυπριακό προτείνει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης. Στη σύσκεψη, δήλωσε, πρέπει να συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι αρχηγοί των κυπριακών κομμάτων και οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας. Μιλώντας σε συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, ο Ν. Αναστασιάδης τόνισε ότι εκείνο που προέχει είναι η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου. Προειδοποίησε ότι η διχοτόμηση θα είναι το τέλος του κυπριακού ελληνισμού και επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό μοντέλο λύσης τύπου Μαυροβουνίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ