Παρασκευή 9 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
ΝΑΤΟική δύναμη παγκόσμιας δράσης 300.000 στρατιωτών

Ενισχύεται η δύναμη στο Αφγανιστάν κατά 8.000 στρατιώτες, ενώ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ μιλάει για επέκταση του ρόλου του ΝΑΤΟ στο Νότιο Αφγανιστάν

Τα στρατηγικά σχέδια του ΝΑΤΟ για παγκόσμια εξάπλωση της πολεμικής του δράσης, υπό το ψευδώνυμο «η αμυντική σχεδίαση του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία», εξετάστηκαν κατά την εαρινή Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που έγινε χτες στις Βρυξέλλες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενέκριναν τη νέα Υπουργική Οδηγία, σύμφωνα με την οποία το ΝΑΤΟ τα επόμενα χρόνια θα διαθέτει 300.000 στρατιώτες σε πολεμική ετοιμότητα για ταυτόχρονη διεξαγωγή δύο πολέμων και τεσσάρων μικρότερων επιχειρήσεων.

Στην ημερήσια διάταξη της συνόδου οι Δυνάμεις Ταχείας Αντίδρασης, η πορεία των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και η κατάσταση ασφαλείας στα Βαλκάνια, ήταν τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Τουρκίας.

Ειδικότερα, η νέα Υπουργική Οδηγία (Ministerial Guidance) για την αμυντική σχεδίαση του ΝΑΤΟ, που ενέκριναν οι υπουργοί Αμυνας της Συμμαχίας, αντικατέστησε τη μέχρι σήμερα ισχύουσα του 2003 και παρέχει κατευθύνσεις επί βασικών πολιτικών και στρατηγικών, που αφορούν στη σχεδίαση των δυνάμεων της συμμαχίας, την επόμενη δεκαετία. Με την Οδηγία αυτή διατηρείται η δυνατότητα διεξαγωγής ταυτόχρονων επιχειρήσεων, χωρίς να αλλάζει ο... «αμυντικός» προσανατολισμός της Συμμαχίας.

Οπως μεταδίδεται από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Απαρτχουράι, το ΝΑΤΟ θα πρέπει οποιαδήποτε στιγμή να έχει την ετοιμότητα διεξαγωγής ταυτόχρονων στρατιωτικών επιχειρήσεων που θα κινητοποιούν μέχρι και 300.000 στρατιώτες συνολικά. Συγκεκριμένα, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι σε θέσει να διεξαγάγει παράλληλα δύο μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις (60.000 στρατιώτες) και έξι μικρότερες (από 20.000 έως 30.000 στρατιώτες).

Επίσης, οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ συζήτησαν τα θέματα που θα απασχολήσουν την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, το Νοέμβρη του 2006. Τα θέματα αυτά αφορούν τη μετεξέλιξη του ΝΑΤΟ, τις Δυνάμεις Ταχείας Αντίδρασης (NRF), την πορεία υλοποίησης των στρατιωτικών δυνατοτήτων που είχαν συμφωνηθεί στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας, τις στρατηγικές μεταφορές, το σύστημα επιτήρησης πεδίου μάχης.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, συζητήθηκε ακόμα η πορεία των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, παρουσία του υπουργού Αμυνας του Αφγανιστάν Αμπντούλ Ραχίμ Βάρντακ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, χαρακτήρισε το Νότιο Αφγανιστάν το σκληρότερο πεδίο μάχης από την ίδρυση της Συμμαχίας, το 1949. «Δεν έχουμε αυταπάτες ότι η αποστολή μας είναι εύκολη», δήλωσε στη Σύνοδο.

Τα 26 μέλη του ΝΑΤΟ ενέκριναν σχέδια για ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στο Νότιο Αφγανιστάν, από 9.000 στρατιώτες, που βρίσκονται σήμερα εκεί, σε 17.000, ενώ η Βρετανία και ο Καναδάς αναλαμβάνουν, μαζί με την Ολλανδία, τη διοίκηση των στρατευμάτων στο Νότιο Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ