Παρασκευή 9 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν απορρίπτει την πρόταση Παπανδρέου

Κινείται στο πλαίσιο και της δικής της πολιτικής για συνολική διευθέτηση των διαφορών στο Αιγαίο

Αποφεύγει επίμονα και συστηματικά η κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για επέκταση των χωρικών υδάτων πριν την παραπομπή στη Χάγη, ακριβώς γιατί κινείται στο πλαίσιο της πολιτικής που προωθεί και η ίδια περί συνολικής διευθέτησης των διαφορών στο Αιγαίο.

Η κυβέρνηση αφήνει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να «ζυμώσει» το ζήτημα της συμφωνίας για τα χωρικά ύδατα πριν τη Χάγη, ενώ ταυτόχρονα ασκεί πιέσεις στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «να βγει μπροστά» και να γίνει πιο συγκεκριμένος, ώστε να αποκαλυφθεί σε όλη της την έκταση η πρότασή του. Ακριβώς γι' αυτό δηλώνει ότι η πρόταση δε συνιστά κάποια νέα πολιτική ή στρατηγική ή, ακόμα περισσότερο, «κινείται ενάντια στη λογική του Ελσίνκι»(!), επιχειρώντας να προκαλέσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να φανερώσει τις πραγματικές διαστάσεις της.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι στη διάρκεια των λεγόμενων διερευνητικών επαφών με την Τουρκία επί κυβέρνησης Σημίτη είχαν συζητηθεί διάφορες εκδοχές «κλιμακωτής» επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων (από τα 6 μέχρι τα 10 μίλια). Εχοντας αυτό υπόψη κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χτες με νόημα: «Ας βγει μπροστά ο Γ. Παπανδρέου να τα πει όλα αυτά και εμείς εδώ είμαστε...». Βέβαια, η κυβέρνηση Καραμανλή δε σχεδιάζει να προσφύγει στη Χάγη στο ορατό μέλλον, ρίχνοντας το βάρος στην ενθάρρυνση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και στη μετατροπή των ελληνοτουρκικών σε ευρωτουρκικές διαφορές...

Πάντως, ούτε χτες η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση, αντίθετα φρόντιζε διαρκώς να διατυμπανίζει ότι η στρατηγική στα θέματα εξωτερικής πολιτικής στηρίζεται από τα δύο μεγάλα κόμματα.

«Η Ελλάδα έχει μια σταθερή, δεδομένη, στρατηγική στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, την οποία στηρίζουν πάνω από 30 χρόνια τα δύο μεγάλα (και όχι μόνον) κόμματα, της οποίας εργαλείο είναι η προσφυγή στη Χάγη για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Αυτό θα γίνει όταν ωριμάσουν οι συνθήκες», επαναλάμβανε μονότονα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερωτήσεις για την πρόταση του Γ. Παπανδρέου. Από την άλλη επιχείρησε να «προβοκάρει» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «δεν βλέπω καμία καινούρια στρατηγική, κανένα νέο στοιχείο, από την πλευρά του κ. Παπανδρέου». Στην ευθεία ερώτηση αν η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση του Γ. Παπανδρέου ο εκπρόσωπος απλά δεν απάντησε, ενώ όταν κλήθηκε να διευκρινίσει αν υπάρχει «διάσταση» ανάμεσα στις θέσεις της κυβέρνησης και την πρόταση Παπανδρέου, ο Ε. Αντώναρος απέδωσε την ερώτηση-παρατήρηση σε προσωπική «εκτίμηση» του δημοσιογράφου. Επίσης, δε θέλησε να ξεκαθαρίσει ποια είναι η βούληση της κυβέρνησης, αν δηλαδή προτίθεται να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια πριν το συνυποσχετικό για τη Χάγη. Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση Σημίτη είχε προωθήσει το θέμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στις διερευνητικές συνομιλίες, ο εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί παραπέμποντας στα πρακτικά των συνομιλιών που βρίσκονται στο ΥΠΕΞ.

Το ΠΑΣΟΚ

Την πρόταση του Γ. Παπανδρέου βγήκε χτες να στηρίξει με δηλώσεις του ο Ν. Αθανασάκης. Αποδεικνύοντας περίτρανα ότι στόχος του Γ. Παπανδρέου ήταν να στρώσει το δρόμο στην κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών συνομιλιών και να οδηγηθούν «πακέτο» οι «ελληνοτουρκικές διαφορές» στη Χάγη, ανέφερε ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είπε στον πρωθυπουργό ξεκινήστε αύριο το πρωί και επεκτείνετε τα χωρικά ύδατα». Ο Ν. Αθανασάκης πρόσθεσε ότι ο Γ. Παπανδρέου «παρουσίασε μια συνολική στρατηγική, που το πρώτο σημείο της, για παράδειγμα, ήταν να αναλάβει πρωτοβουλίες η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, για την αποκλιμάκωση της έντασης και την ύφεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ