Τρίτη 4 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Παπανδρέου κατά... ΗΠΑ!

α) «Ποτέ οι δυο κυβερνήσεις, των ΗΠΑ και της Ελλάδας, δε συνεργάστηκαν τόσο στενά όσο στο θέμα αυτό (σ.σ.: της εισβολής του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία). Είμαστε ευτυχείς...». (δήλωση Ν. Μπερνς, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ, 11/5/99 - επί υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου).

β) «Η Ελλάδα υπήρξε κατά το διάστημα αυτό (σ.σ.: της εισβολής του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία) ένας πάρα πολύ καλός σύμμαχος και είμαστε ευγνώμονες από την υποστήριξη που μας παρέχεται από την Ελλάδα». (Στ. Τάλμποτ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, 8/6/99 - επί υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου).

γ) «Η όλη προσπάθεια (σ.σ.: εισβολή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία) δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ, οι χώρες του ΝΑΤΟ, θέλουν να εκφράσουν ευγνωμοσύνη». (Γ. Κόεν, υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, 13/7/99 - επί υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου).

δ) «Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συμμερίζονται κοινές αρχές, όπως δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, περιφερειακή σταθερότητα»! (Γ. Παπανδρέου, «Ουάσιγκτον Τάιμς», 10/12/2000).

ε) «Διαφωνώ με την άποψη ότι είναι ειλημμένη απόφαση, έτσι ή αλλιώς, οι ΗΠΑ να πάνε σε πόλεμο»! (Γ. Παπανδρέου, ΝΕΤ, 8/1/2003).

στ) «Ο λαός του Ιράκ έχει τώρα την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα νέο μέλλον για τη χώρα του και να επανενταχθεί στη διεθνή κοινότητα»! (απόφαση της ΕΕ, μετά από εισήγηση του Γιώργου Παπανδρέου, υπέρ της εισβολής των Αμερικανών στο Ιράκ, 17/4/2003).

ζ) «Κατά το κρίσιμο διάστημα της επίθεσης στο Ιράκ (20 Μαρτίου - 30 Απριλίου), 5.270 αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους προσγειώθηκαν ή περνώντας από τον εθνικό εναέριο χώρο μας έδωσαν αναφορά πορείας στη Σούδα» (απολογισμός της συμμετοχής της Ελλάδας στην πρώτη μόνο φάση της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ - επί υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου).

*

Λογικά τώρα θα αναρωτηθείτε πώς μας ήρθε στα καλά καθούμενα και θυμηθήκαμε όλα τα παραπάνω. Απλό: Οπως διαβάσαμε χτες στα «ΝΕΑ», ο Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του το περασμένο Σάββατο «προειδοποίησε τις ΗΠΑ» (ο Παπανδρέου το έκανε αυτό...), βροντοφώναξε «Οχι στην παντοκρατορία των ΗΠΑ» (ο Παπανδρέου το έκανε κι αυτό...) και κατηγόρησε τις ΗΠΑ (ο Παπανδρέου...) για «μονομερείς ενέργειες στο Ιράκ, στο Κόσσοβο και αλλού»...

*

ΥΓ: Ηταν μια ομολογουμένως φιλότιμη προσπάθεια της εφημερίδας να τονώσει λίγο το προφίλ του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Πλην, όμως, το θέμα που επέλεξαν, εξαιρετικά ατυχές. Την επόμενη φορά που θα θελήσουν στα «ΝΕΑ» να εμφανίσουν τον Γιώργο Παπανδρέου σαν κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι, ας μην υποτιμήσουν τόσο εξόφθαλμα τη νοημοσύνη των αναγνωστών τους κι ας μην καταπιαστούν με τις σχέσεις ή με τις απόψεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τις ΗΠΑ και την πολιτική τους. Οι σχέσεις και οι απόψεις του Γ. Παπανδρέου γύρω από την πολιτική των ΗΠΑ και δεδομένες είναι και εμπεδωμένες από τον ελληνικό λαό.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ