Τρίτη 4 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Τι είναι, τελικά, είδηση;

«Οι μαχητές του Γράμμου δε λύγισαν ποτέ! Δόξα και τιμή στον ΔΣΕ!»

Μοιάζει απλό, έχει και ομοιοκαταληξία!

Ούτε που φαντάζεσαι τι κουβαλάει...

Αρχίζεις να το υποψιάζεσαι, βράδυ Παρασκευής, μ' έναν ουρανό να 'χει ανοίξει όλες τις κάνουλες και να ρίχνει καλαπόδια.

Το πρόγραμμα έλεγε πως θα γίνει μια εκδήλωση για τον ΔΣΕ στην κεντρική πλατεία του Νεστόριου. Από μόνο του, αυτό δεν είναι καθόλου κάτι απλό, όταν μιλάμε για το τότε «Νεστράμ», όπου, 56 χρόνια πριν, το μίσος αυτών που πέτυχαν τη στρατιωτική νίκη το 1949 σε βάρος του ΔΣΕ, εκφράστηκε με το ξεκλήρισμα δυο γενεών. Κι όμως, η εκδήλωση τώρα θα γινόταν με τις ευχές και τις ευλογίες των ανθρώπων του χωριού...

Ωσπου ήρθε ο ουρανός να τα γυρίσει ανάποδα. Ε, δεν του πέρασε! Τρεις χιλιάδες Κνίτες και Κνίτισσες πήραν τον ανήφορο, από τις όχθες του Αλιάκμονα, όπου είχαν κατασκηνώσει, και με πορεία έφτασαν ψηλά στο κέντρο του χωριού. Δεν ήταν το πείσμα που τους ανέβασε εκεί. Είναι γνώση! Αυτά τα παιδιά διαβάζουν! Αυτά τα παιδιά θέλουν να μάθουν! Αυτά τα παιδιά πότισαν με νερό ως το μεδούλι και επέμειναν να φτάσουν στην πλατεία και να κάνουν έστω και συμβολικά τη συγκέντρωσή τους, γνωρίζοντας ότι αυτό ήταν από τα ελάχιστα που μπορούσε να συμβεί. Είχαν ήδη μελετήσει αρκετά απ' όσα έκαναν οι μαχητές του Γράμμου. Είχαν ήδη τυπώσει στο πανό τους ότι η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή!

Συνιστά αυτό είδηση;

Κατά τη γνώμη μας, ναι! Κι όχι μόνον αυτό, αλλά δεκάδες άλλα ανάλογα, που συνέβησαν στο τριήμερο που πέρασε.

Κατά τη γνώμη του αστικού Τύπου, δε συνέβη ποτέ, δε σημαίνει τίποτα!

Ξέρει η αστική τάξη, ξέρει...

Δεν είδαμε μόνον εμείς εκατοντάδες παιδιά με βιβλία στο χέρι, να μελετάνε, να συζητάνε με επιζώντες αγωνιστές, να ανταλλάσσουν πληροφορίες, να μετατρέπουν τη γνώση του χτες σε εφόδιο για αύριο. Το είδαν και οι αστοί. Ηταν εκεί κι ας μην έγραψαν τίποτα.

Ο Καταρραχιάς της Νιάλας, οι ντόπιοι τον λένε και «παγωμένο αντάρτη»
Ο Καταρραχιάς της Νιάλας, οι ντόπιοι τον λένε και «παγωμένο αντάρτη»
Ξέρουν τι σημαίνει ό,τι συνέβη...

Και το θάβουν! Με πλήρη ταξική συνείδηση. Λογαριάζουν και πάλι χωρίς τον ξενοδόχο.

Κατά τ' άλλα, να επιστρέφεις από εκεί που ήσουν, στο Βουνό, και να πέφτεις πάνω σ' ένα εμπόριο ελπίδων, σε μια κατάσταση όπου μια πολιτική που εξολόθρευσε την αγροτιά επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος υποσχόμενη νέα εξαπάτηση, όπου η βαρβαρότητα ενός συστήματος καταλήγει όπου αναμενόταν, στη σφαγή, ε, όλο αυτό δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Ομολογούμε πως με κρύα καρδιά αντικαταστήσαμε στη βάση της σελίδας τα ρεπορτάζ που γράφτηκαν με αίμα, με ρεπορτάζ που στόχο έχουν να νομιμοποιήσουν τη σφαγή. Κρατήσαμε ανοιχτή τη στήλη με τις υπογραμμίσεις για ένα ακόμα ρεπορτάζ από τότε...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ