Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Στο επίκεντρο οι λόγοι παραίτησης του υπουργού Αμυνας

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν επιθυμεί και δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο σχολιασμό των διαφόρων σεναρίων, που αναπτύσσονται για να εξηγήσουν τους λόγους της παραίτησης του υπουργού Αμυνας Φοίβου Κλόκκαρη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε όσους αμφισβητούν, ότι οι λόγοι της παραίτησης του υπουργού είναι προσωπικοί, να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους. Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι την έρευνα για το παραστρατιωτικό κύκλωμα διενήργησε επιτελάρχης της Εθνικής Φρουράς εξ Ελλάδος για να μην υπάρξει αμφισβήτηση της εγκυρότητας της έρευνας.

Είπε επίσης ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση στην έκδοση του προκαταρκτικού πορίσματος της έρευνας και πρόσθεσε ότι η Γενική Εισαγγελία θα αποφασίσει κατά πόσον χρειάζεται η διεξαγωγή νέας έρευνας.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος είχε θέσει ερωτήματα για την απομάκρυνση του τέως υπουργού Αμυνας Κυριάκου Μαυρονικόλα, ο εκπρόσωπος είπε ότι η αντικατάσταση του Κ. Μαυρονικόλα έγινε στο πλαίσιο του ανασχηματισμού και δεν υπαγορεύτηκε από κάποιο κόμμα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο υπουργός Αμυνας Φοίβος Κλόκκαρης υποχρεώθηκε να υποβάλει την παραίτησή του. Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ «Από Μέρα σε Μέρα», ο Ν. Αναστασιάδης αμφισβήτησε τους λόγους, που ο ίδιος ο Φ. Κλόκκαρης επικαλέστηκε για την παραίτησή του. Γεννά ερωτήματα, ανέφερε, το γεγονός ότι στις 27 Αυγούστου έγινε η αποκάλυψη του παραστρατιωτικού επιτελείου και στις 6 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Αμυνας υπέβαλε την παραίτησή του. Αυτό, υποστήριξε ο Ν. Αναστασιάδης, σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα μεσολάβησαν τέτοια γεγονότα, «τα οποία υποχρέωσαν τον υπουργό, εν αδυναμία λήψεως των αναγκαίων μέτρων, να υποβάλει την παραίτησή του».

Μεθοδεύουν «προσωρινή» λύση για την τελωνειακή ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εργάζεται αυτή τη στιγμή για να βρεθεί μια «προσωρινή ή μερική» λύση στο πρόβλημα που αφορά την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Κύπρο, δήλωσε χτες ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Αλί Μπαμπατσάν, ο οποίος είναι επικεφαλής των Τούρκων διαπραγματευτών με την ΕΕ.

«Βλέπουμε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη - μέλη και η ευρωπαϊκή προεδρία αναπτύσσουν σοβαρές προσπάθειες για να καταλήξουμε σε μια προσωρινή ή μερική λύση», δήλωσε ο Μπαμπατσάν μιλώντας στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Ο Τούρκος αξιωματούχος εξήγησε πως η ΕΕ αποστασιοποιήθηκε κάπως από το πρόβλημα και αναζητεί «τεχνικές εναλλακτικές λύσεις».

«Είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε ο Μπαμπατσάν, ο οποίος δε διευκρίνισε ποιες μπορεί να είναι οι λύσεις αυτές.

«Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για κάθε είδους εναλλακτική λύση», υπογράμμισε ο Μπαμπατσάν, ο οποίος πρόσθεσε πως η Τουρκία είναι «η πλευρά που επιθυμεί μια λύση και όχι αυτή που εγκαταλείπει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Λιλλήκας, ευχήθηκε να τύχουν θετικής ανταπόκρισης και από την τουρκοκυπριακή πλευρά οι προτάσεις, που υπέβαλε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Μάικλ Μόλερ, με στόχο να ξεπεραστεί η στασιμότητα στις προσπάθειες για εφαρμογή της συμφωνίας Παπαδόπουλου - Ταλάτ. Ο κύριος Λιλλήκας σχολίαζε τη δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος αποκάλυψε την υποβολή εκ μέρους του Μ. Μόλερ πακέτου προτάσεων για τη σύσταση των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας εμπειρογνωμόνων και για τις αρχές, πάνω στις οποίες θα εργάζονται. Ωστόσο, ο κύριος Λιλλήκας εξέφρασε τη λύπη του, γιατί δημοσιοποιήθηκε το θέμα της υποβολής προτάσεων, δεδομένου ότι υπάρχει δέσμευση να μην διαρρέουν οι συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσώπων των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Προς αναβίωση της συνεργασίας για τις δημοτικές εκλογές

Πρόταση στην ΕΔΕΚ για αναβίωση της τριμερούς συνεργασίας στις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Δεκεμβρίου, κατέθεσε το ΔΗΚΟ, ύστερα από συνεδρίαση της Κεντρικής του Επιτροπής και σε συνεννόηση με το ΑΚΕΛ.

Σύμφωνα με την πρόταση η ΕΔΕΚ θα ορίσει τους δικούς της δημάρχους στους Δήμους Στροβόλου, Λευκάρων, Πόλης Χρυσοχούς, Αγλατζιάς και Αραδίππου ή Αθηένου. Αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ προχωρούν σε διμερή συνεργασία.

Εξάλλου, η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι το κόμμα θα υποστηρίξει για το Δήμο Λευκωσίας την υποψηφιότητα της βουλευτή του ΑΚΕΛ Ελένης Μαύρου, παρά τις ενστάσεις ορισμένων στελεχών για τη στάση της υπέρ του Σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ