Τετάρτη 2 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μπέρδεψε τα καλοκαίρια

Φαίνεται ότι η ΠΟΕΔΗΝ - η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία - μπέρδεψε τα καλοκαίρια του 1983 και του 1997!

Αλλιώς δεν εξηγείται η χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ, με την οποία ζητά την επείγουσα εισαγωγή (και ψήφιση) του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου απ' τα Θερινά Τμήματα της Βουλής, επικαλούμενη μεταξύ των άλλων και το γεγονός ότι ο και ιδρυτικός νόμος του ΕΣΥ (1397/83) ψηφίστηκε απ' τα Θερινά Τμήματα της τότε Βουλής.

Βέβαια, η σημερινή πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ θυμάται μόνο τις εποχιακές αναλογίες και ξεχνά ότι παρότι Θερινό Τμήμα οι δαπάνες για την υγεία πριν την ψήφιση του νόμου 1397/83 είχαν αυξηθεί πάνω από 60% και έτσι ήρθε και το νομοσχέδιο, για να επικυρώσει μια πολιτική πρακτική. (Αν η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ τα ξέχασε αυτά ας διαβάσει την εισηγητική έκθεση του 1397/83, που έχει στα γραφεία της).

***

Ενώ με τούτο το νομοσχέδιο τι γίνεται;

Επιχειρούνται περικοπές καθ' υπόδειξιν των ξένων κέντρων - όπως ο ΟΟΣΑ. Ανατρέπεται η χρηματοδότηση των νοσοκομείων και από 70% που ήταν, απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, μετατίθεται στα ασφαλιστικά ταμεία. Και πριν τα πει η ΕΙΝΑΠ αυτά τα έλεγαν τρεις ΠΑΣΟΚτζήδες μέλη της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, που μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ. Η, μήπως, η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ δεν έχει ακούσει για κάποιες εκτιμήσεις συντρόφων τους ότι με το διαφοροποιημένο νοσήλιο το ΙΚΑ θα επιβαρυνθεί με 200 δισ. ετησίως πέραν των ετήσιων δαπανών υγείας;

Η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ έχει άποψη για την εξέλιξη των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ δε λέει τίποτε για την κατάργηση της μονιμότητας των νεοεισερχόμενων γιατρών στο ΕΣΥ, που αποτελεί προάγγελο της κατάργησης για όλους τους εργαζόμενους όχι μόνο στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά σε όλο το δημόσιο τομέα.

***

Ακόμα η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ "τα ρίχνει" - όπως λέμε στην καθομιλουμένη - και στους γιατρούς του νοσοκομείου Νίκαιας που αγωνίζονται, για να πάψει το νοσοκομείο αυτό να είναι γονατισμένο.

Η "αλληλεγγύη" - δηλαδή - μεταξύ εργαζομένων στο ίδιο χώρο φτάνει στο... αποκορύφωμά της.

... Κατά τα άλλα μια τέτοια δημόσια τοποθέτηση κάθε άλλο παρά με ανακοίνωση συνδικαλιστικής οργάνωση μοιάζει. Θα 'λεγε κανείς ότι περισσότερο μοιάζει με πληρωμένη καταχώριση.

Αλλά έτσι γίνεται, όταν ο συνδικαλισμός, από μέσο πάλης, μετατρέπεται σε υποχείριο της κυβερνητικής πολιτικής.

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ