Τετάρτη 2 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Φρένο από ΣτΕ για Αυλώνα

Σε πλήρη αμηχανία, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επιτίθεται στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο και δηλώνει ότι θα καταθέσει αίτηση εξαίρεσης για να συνεχιστούν οι έρευνες!..

"Παγώνουν" οι σχεδιασμοί του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην περιοχή του Δήμου Αυλώνας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ανέστειλε προσωρινά την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία προεγκρίθηκε η χωροθέτηση εγκαταστάσεων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στη θέση "Πηγάδι Παππά" του Δήμου Αυλώνας, ενώ η κύρια προσφυγή θα συζητηθεί στις 26 Νοέμβρη 1997, οπότε και θα ληφθεί η οριστική απόφαση.

Παρ' όλα αυτά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, έντονα θορυβημένος από την απόφαση αυτή δήλωσε χτες ότι θα επιμείνει στο σχεδιασμό του και μάλιστα θα καταθέσει αίτηση εξαίρεσης στο ΣτΕ, ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες πεδίου (γεωλογικές και άλλες) και στην περιοχή του Αυλώνα. Ο υπουργός σε μια απέλπιδα προσπάθειά του δε δίστασε να φέρει ως "επιχείρημα" το ότι οι έρευνες δεν είναι έργα και γι' αυτό δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον - λες και οι έρευνες δεν πρόκειται να γίνουν, για να καταδείξουν την καταλληλότητα του Αυλώνα για τη χωροθέτηση της νέας Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), που απαγορεύει το ΣτΕ! Η αμηχανία, όμως, του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί, καθώς, όπως αποδεικνύεται, είχε προαποφασιστεί η νέα ΟΕΔΑ στην Ανατολική Αττική να γίνει οπωσδήποτε στον Αυλώνα και η απόφαση του ΣτΕ τού χάλασε έτσι τη... "σούπα". Είναι γνωστή, άλλωστε, η μεθόδευση που ακολουθήθηκε - με σχεδόν αποκλειστική ευθύνη του Κ. Λαλιώτη - να τεθούν εκτός σχεδιασμού τόσο οι δύο θέσεις στη Ριτσώνα, οι οποίες είχαν βαθμολογηθεί από τους μελετητές με το μεγαλύτερο βαθμό, όσο και η αρχική θέση στο Γραμματικό, για να μην ενοχληθούν μερικοί μεγαλοσχήμονες περίοικοι που άσκησαν την επιρροή τους. Με υπαιτιότητα, λοιπόν, του υπουργού έχει μπει το θέμα της χωροθέτησης της ΟΕΔΑ στην Ανατολική Αττική σε μια ατέρμονη μεθόδευση παραγωγής μελετών, ώσπου αυτές να καταδείξουν ως καταλληλότερη περιοχή τον... Αυλώνα. Εδώ, όμως, ο υπουργός ατύχησε, αφού τον πρόλαβε το ΣτΕ...

Ο Κ. Λαλιώτης δεν παρέλειψε να επιτεθεί χτες στο ΣτΕ, λέγοντας ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν μπορεί να παραβλέπει (να κάνει το... "παγώνι", είπε) στο πρόβλημα των ανεξέλεγκτων χωματερών που υπάρχουν στην Αττική. Φαίνεται πως η απόφαση του ΣτΕ προκάλεσε πλήρη σύγχυση στον υπουργό, αφού είναι γνωστό ότι το ΣτΕ δεν έχει καμιά αρμοδιότητα (ούτε μπορεί να παίξει το ρόλο του εισαγγελέα για τις ανεξέλεγκτες χωματερές). Αντίθετα, μόνος υπεύθυνος για το χάλι των ανεξέλεγκτων χωματερών είναι το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ, που το μόνο που κάνει είναι να ζητά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να επέμβει για το κλείσιμό τους, ενώ από την άλλη πλευρά με τις παρελκυστικές μεθοδεύσεις που ακολουθεί το ίδιο με το θέμα της χωροθέτησης των νέων ΟΕΔΑ παρατείνει αναμφισβήτητα την ύπαρξη του αίσχους των ανεξέλεγκτων χωματερών. Πίσω όμως από την "κόντρα" του υπουργού με το ΣτΕ κρύβεται η έντονη δυσαρέσκεια του ίδιου προς το Δικαστήριο αυτό, επειδή έχει σταθεί εμπόδιο πάρα πολλές φορές να περάσει νόμους και διατάγματα που ναρκοθετούν το περιβάλλον, όπως ο νόμος για τη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης, τα Διατάγματα για επεκτάσεις σχεδίου πόλης μέσα σε δάση, σε αιγιαλούς κ. λπ.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, πάντως, προχώρησε στην αναστολή και έβγαλε έξω το Δήμο Αυλώνα από την κατασκευή χωματερής, τουλάχιστο μέχρι το Δεκέμβρη, γιατί ελλοχεύει κίνδυνος μόλυνσης των υπόγειων νερών, από τα οποία υδρεύεται και η Αθήνα.

Παράλληλα, για την απόφαση αναστολής του ΣτΕ βάραιναν οι εξής λόγοι:

  • Από τα επιχειρήματα που παραθέτει ο Δήμος Αυλώνα στην προσφυγή του, προκύπτει ότι υπάρχει κίνδυνος για το δασικό οικοσύστημα της Πάρνηθας και τον υδροφόρο ορίζοντα που εντοπίζεται σε κοντινή απόσταση από τη θέση "Πηγάδι Παππά".
  • Από την τυχόν έναρξη εκτέλεσης του χωροθετηθέντος έργου θα επέλθει ανεπανόρθωτος βλάβη στο δασικό οικοσύστημα, ενώ υπενθυμίζεται ότι η περιοχή έχει καθεστώς ιδιαίτερης προστασίας από το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (νόμος 1515/1985), ως πολύτιμος πνεύμονας του Λεκανοπεδίου.
  • Τέλος, το ΣτΕ αναφέρει ότι η περιοχή "Πηγάδι Παππά" συνορεύει με το μόνιμο καταφύγιο θηραμάτων της περιοχής "Βούτημα".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ