Τετάρτη 2 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι αρκούδες επιβάλλουν παράκαμψη της Εγνατίας!

Παράκαμψη της Εγνατίας οδού στο τμήμα Παναγία - Γρεβενά επιβάλλει η φαιά αρκούδα! Η παράκαμψη κρίθηκε αναγκαία από το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), προκειμένου να προστατευτούν τα ελάχιστα ζώα αυτού του είδους που έχουν εναπομείνει στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε την κοινή υπουργική απόφαση της 3-4-1995. Στην επίμαχη θέση Παναγία - Γρεβενά προβλεπόταν η κατασκευή σηράγγων τύπου "cut and cover", ενώ το ΣτΕ έκρινε ότι θα πρέπει να γίνει παράκαμψη της Εγνατίας οδού, ανεξάρτητα του κόστους κατασκευής.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει οικολογικές οργανώσεις και ζητούσαν να καταργηθεί η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή της Εγνατίας οδού σε μια περιοχή της Βόρειας και Κεντρικής Πίνδου μεταξύ των νομών Γρεβενών και Τρικάλων. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ζουν 110 - 130 ζώα της φαιάς αρκούδας και τελούν υπό καθεστώς αυστηρής νομικής προστασίας.

Στην απόφασή του το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο επισημαίνει τα εξής:

  • Τα έργα της οδού Εγνατίας πρέπει να γίνουν με τέτοιο τρόπο που να αποκλείουν τελείως τη διατάραξη του βιότοπου και τον κίνδυνο να μειωθεί περαιτέρω ο πληθυσμός της φαιάς αρκούδας που βρίσκεται σε οριακό σημείο.
  • Με την κατασκευή σηράγγων στην επίμαχη περιοχή θα επέλθει διάσπαση ενός σημαντικού βιότοπου της αρκούδας, ενώ η λύση που έχει επιλεχθεί από την κυβέρνηση, η "κατ' οικονομία κατασκευή σηράγγων" και άλλες παρεμβάσεις απειλούν το είδος της αρκούδας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ