Πέμπτη 3 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πρόταση του ΚΚΕ

Τι γίνεται, τι προτείνει το ΚΚΕ

- Αρνηση επικύρωσης της Συνθήκης και άμεσα δημοψήφισμα για να ενημερωθεί ο λαός και να πει τη γνώμη του.

Θα έχουν τεράστια ευθύνη οι πολιτικές δυνάμεις που θα αρνηθούν αυτό το δικαίωμα στον ελληνικό λαό και πολύ περισσότερο αν βάλουν την υπογραφή τους κάτω από τη νέα Συνθήκη. Το επιχείρημα ότι ωφελείται ο τόπος, ότι θα είναι ζημιά για τον τόπο η αντίσταση, με όποιο τρόπο, είναι πολιτική ραγιαδισμού. Το όφελος για την πλειοψηφία του λαού και τον τόπο είναι αρνητικό, καταστροφικό. Ωφελήθηκαν μόνο λίγοι, είτε άμεσα, είτε έμμεσα.

Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενός ακόμα πιο πλατιού και δυναμικού κινήματος κατά της επικύρωσης της Συνθήκης.

- Το πιο άμεσο και επείγον ζήτημα είναι η υπεράσπιση των σημερινών κατακτήσεων της εργατικής τάξης και η προστασία της παραγωγικής βάσης της χώρας, των μικρών και μεσαίων παραγωγών της πόλης και του χωριού από την αδηφαγία των μονοπωλίων.

Αποτελεί προδοσία των συμφερόντων της εργατικής τάξης η αποδοχή της πολιτικής ισοπέδωσής της. Ούτε άμεσα, ούτε μακροπρόθεσμα πρόκειται να βελτιωθεί η θέση της και όσων δουλεύουν και όσων είναι άνεργοι.

Αντίθετα, θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, με μαθηματική ακρίβεια. Το μόνο που θα έχει σαν αποτέλεσμα αυτή η πολιτική, είναι η στήριξη και τροφοδότηση των κερδών, της συγκέντρωσης της αγοράς σε λιγότερα χέρια γενικά και σε κάθε κλάδο και την αύξηση της ανεργίας.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης, δεν είναι ένας στενά οικονομικός αγώνας. Είναι αγώνας για τις πιο στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού. Είναι αγώνας βαθιά πατριωτικός. Είναι αγώνας που μπορεί να συγκριθεί, τηρουμένων των αναλογιών, με το μεγάλο αγώνα της Κατοχής για τη σωτηρία τότε του λαού από την πείνα.

Οσοι υποστηρίζουν τον καπιταλισμό δικαιολογημένα υποστηρίζουν την ΕΕ. Οσοι αντιπαλεύουν τον καπιταλισμό δεν μπορούν να συμβιβάζονται.

Η άλλη Ευρώπη θα γεννηθεί μέσα στον αγώνα για την κατάργηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της εξουσίας των πολυεθνικών.

Δε σημαίνει βέβαια αύριο σοσιαλισμός, ούτε όμως αναμονή για ωρίμανση γενικών προϋποθέσεων.

Σε κάθε χώρα αποφασιστικός αγώνας σε αυτή την κατεύθυνση.

Στη βάση αυτή απαιτείται συντονισμός κινημάτων και σε ευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα.

Στα πλαίσια αυτά δεν υπάρχει άλλη πιο ρεαλιστική και πιο αποτελεσματική πολιτική: Από την επίμονη, σταθερή, ακούραστη πάλη για την οργάνωση της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων λαϊκών στρωμάτων σε ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο, με βάση τα ζωτικά τους συμφέροντα.

Αυτή είναι η πολιτική μας. Στα πλαίσια αυτά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να συμπορευτούμε με όποιον συμφωνεί ότι δεν πρέπει να σηκώσουμε μοιρολατρικά τα χέρια.

Είμαστε αισιόδοξοι.

Στο χώρο της Ευρώπης δε γεννήθηκαν μόνο αντιδραστικά καθεστώτα, αλλά και επαναστατικά κινήματα με ιστορικές κατακτήσεις.

Ο 20ός αιώνας μπορεί να έκλεισε με την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη, δεν έκλεισε όμως το κεφάλαιο της επανάστασης.

Καμιά δύναμη δεν πρόκειται να σβήσει από την ιστορία τα φώτα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, που φέτος γιορτάζουμε τα 80 χρόνια από τη γέννησή της.

Θα φωτίζουν και θα εμπνέουν τους προλετάριους όλου του κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ