Πέμπτη 3 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Μπράβο" στην Τουρκία από Ουάσιγκτον

Η μονομερής υιοθέτηση ΜΟΕ από την Αγκυρα "χαιρετίστηκε" υποκριτικά από Ουάσιγκτον και Παρίσι, δημιουργώντας προβλήματα στην ελληνική κυβέρνηση

H "θετική ανταπόκριση" που βρήκε στην Ουάσιγκτον και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η απόφαση της Αγκυρας να υιοθετήσει μονομερώς Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο προκαλεί τους πρώτους πονοκεφάλους στην Αθήνα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση διαπιστώνει πως "χρωματίζεται" ως αδιάλλακτη.

Φυσικά, το πρόβλημα δε συνίσταται στην υποκρισία με την οποία σύμμαχοι και εταίροι αντιμετωπίζουν το ελληνοτουρκικό "πρόβλημα", αλλά στον τρόπο με τον οποίο ασκεί την εξωτερική της πολιτική η κυβέρνηση. Η αναζήτηση "διαμεσολαβητών", που θα τελεσιδικήσουν στις ελληνοτουρκικές διαφορές, αποτελεί, τελικά, το έδαφος επάνω στο οποίο ο Διεθνής Παράγοντας προωθεί τα δικά του συμφέροντα στην περιοχή, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση συμπίπτουν με αυτά της Αγκυρας.

Ετσι λοιπόν, οι χτεσινές ανακοινώσεις της Αγκυρας χαιρετίστηκαν τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από το Παρίσι και η τουρκική διπλωματία κατάφερε να ξαναζεστάνει τη συζήτηση για την εγκατάσταση συγκεκριμένων ΜΟΕ στο Αιγαίο, τα οποία πρόσφατα είχαν απορριφθεί από την Αθήνα ως "απαράδεκτα", αφού υπονομεύουν την ελληνική κυριαρχία.

Χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επιχείρησε να "αποσαφηνίσει" τις ελληνικές θέσεις και κυρίως να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η Αθήνα δεν μπορεί να συμφωνήσει με τα συγκεκριμένα μέτρα. "Εχουμε, είπε ο Δ. Ρέππας, εδώ και πάρα πολύ καιρό, διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση για την αποφυγή στρατιωτικών γυμνασίων στο Αιγαίο, για μια ορισμένη περίοδο, η οποία θα ξεκινά από την 15η Ιουνίου και θα ολοκληρώνεται την 15η Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς, η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί θετικά σ' αυτή την πρότασή μας. Αυτό, πιστεύουμε, μεταξύ των άλλων θεμάτων, μπορεί να εξεταστεί χωριστά. Μπορούμε, δηλαδή, να έχουμε για μία μεγάλη χρονική περίοδο ύφεση των δραστηριοτήτων αυτής της μορφής, προκειμένου να επιδιώξουμε και να επιτύχουμε ένα καλύτερο κλίμα στην περιοχή μας. Η Τουρκία αυτό δεν το δέχεται και λυπόμαστε γι' αυτό. Η Τουρκία, συνέχισε ο εκπρόσωπος, συνδέει ακριβώς αυτό το θέμα με την ικανοποίηση διαφόρων προϋποθέσεων".

Ο Δ. Ρέππας, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη θετική ανταπόκριση που βρήκε η τουρκική κίνηση από την Ουάσιγκτον, μάλλον αμήχανα, υποστήριξε: "Εμείς πιστεύουμε πως το ότι υπάρχει συζήτηση για την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης στο Αιγαίο - και εκδηλώνεται ενδιαφέρον από την Τουρκία να υπάρξουν μέτρα εμπιστοσύνης - αυτό από μόνο του είναι ένα θετικό στοιχείο. Δεν πρέπει, όμως, να μας διαφεύγει ότι η ανάγκη για την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης αυτής έχει προκύψει εξαιτίας της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ