Παρασκευή 4 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλες παρεμβάσεις

Κατά την παρέμβασή του, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος αναφέρθηκε στις άνευ αντικρίσματος θριαμβολογίες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης μετά τη Σύνοδο του Αμστερνταμ. Ειδικότερα για την απόφαση σχετικά με την απασχόληση, την οποία θέλησαν να παρουσιάσουν σαν ένδειξη του "κοινωνικού Μάαστριχτ", ο Αντ. Σκυλλάκος ανέφερε ότι είναι ένα "φύλλο συκής" για να κρύψει την πραγματικότητα, αφού, όπως αναφέρεται στην ίδια απόφαση, δεν πρόκειται να δοθεί "ούτε μια δραχμή, ούτε ένα ΕCU" για την προώθηση της απασχόλησης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Σχετικά με το θέμα των συνόρων, το οποίο ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει σαν μεγάλη εθνική επιτυχία, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρακτικό αντίκρισμα, υπενθύμισε ότι τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης, για στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης, ή για εκδήλωση πολιτικής αλληλεγγύης, απορρίφθηκαν από τους "εταίρους". Με την απόφαση της Διακυβερνητικής, όπως τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος, δε δίνεται καμιά εγγύηση για τα σύνορα της Ελλάδας, ενώ δεν ξεκαθαρίζεται και το ποια θεωρεί σύνορα η Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή αν δέχεται τα σύνορα, όπως ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και τις συμφωνίες. "Δηλαδή, είπε ο ομιλητής, τι θα πει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τα Ιμια, ανήκουν ή όχι στην Ελλάδα", υπενθυμίζοντας ότι στην περίοδο της κρίσης οι "εταίροι" κάθε άλλο παρά τις ελληνικές θέσεις υποστήριξαν, ενώ επισήμανε και την εξαίρεση του άρθρου 5 της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης που όριζε τη στρατιωτική συνδρομή στις χώρες - μέλη. Τέλος, ο Αντ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε στην ανάγκη διενέργειας εθνικού δημοψηφίσματος για να αποφανθεί ο ελληνικός λαός, σχετικά με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις αλλαγές που έγιναν στο Αμστερνταμ.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσαπόγας,μέλος της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, αναφέρθηκε στην ανάγκη της πλατύτερης συσπείρωσης γύρω από το αίτημα του δημοψηφίσματος, το οποίο πρέπει να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα και σημείωσε ότι η ανάγκη αυτή γίνεται επιτακτικότερη, εξαιτίας και των αποφάσεων της Συνόδου του Αμστερνταμ, που προοιωνίζονται ένα ακόμη πιο άσχημο μέλλον για τους λαούς της Ευρώπης. Επίσης, αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από διάφορες πολιτικές ομάδες και εκτίμησε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για το συντονισμό των ανάλογων κινήσεων και πρωτοβουλιών για να πουν οι λαοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη γνώμη τους.

Μια διαφορετική πτυχή επισήμανε, στην παρέμβασή του, ο σκηνοθέτης Νίκος Αντωνάκος, ο οποίος τόνισε η πάλη για την αντιμετώπιση της ανεργίας δε θα πρέπει να βάλει στην άκρη την ικανοποίηση όλων των αναγκών των εργαζομένων, αλλά την ανάπτυξη όλων των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων τους. Πρότεινε, επίσης, παρόμοιες εκδηλώσεις σαν αυτή για την ανάλυση των θέσεων του ΚΚΕ να γίνονται ανοιχτές και να απευθύνονται σε μεγαλύτερο ακροατήριο.

Ο Γεράσιμος Καλός, στην παρέμβασή του, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πρέπει να μελετηθεί υπό το φως των εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση η σχέση του εθνικού με το διεθνικό και η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί αυτή η ολοκλήρωση που συντελείται, σε μια χώρα ξεχωριστά και μάλιστα χώρα της περιφέρειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ