Παρασκευή 4 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΩΝΑΣ
Νέα δεσμά για τους λαούς από το Αμστερνταμ

Στα αποτελέσματα και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Αμστερνταμ αναφέρθηκε στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς.Ιδιαίτερα τόνισε τις συνέπειες που θα έχει για τους εργαζόμενους η εφαρμογή του "Συμφώνου Σταθερότητας", το οποίο επιβάλλει τη συνέχιση της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας χωρίς ημερομηνία λήξης, ενώ περιλαμβάνει μια εξωφρενική διάταξη σύμφωνα με την οποία όποιο κράτος - μέλος αποκλίνει στον τομέα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα τιμωρείται με πρόστιμο που θα φτάνει μέχρι το ύψος του 0,5% του ΑΕΠ. Τα ποσά που θα συγκεντρώνονται από τα πρόστιμα (τα οποία θα πληρώνουν κυρίως οι οικονομικά αδύνατες χώρες) θα τα παίρνουν οι χώρες που θα εκπληρώνουν τους όρους του "Συμφώνου", δηλαδή οι οικονομικά ισχυρές!

Για το θέμα της απασχόλησης ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η απόφαση του Αμστερνταμ αποτελεί ένα "φύλλο συκής", που χρειάζονταν ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας και οι άλλοι σοσιαλιστές ηγέτες. Επισήμανε ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στον τομέα αυτό, αφού οι "δεκαπέντε" θα παραμείνουν σταθεροί στις επιταγές της "Λευκής Βίβλου". Επικαλέστηκε μάλιστα τη δήλωση του προέδρου των Γερμανών βιομηχάνων πως "η αξία αυτής της απόφασης για την απασχόληση είναι ότι δεν προσθέτει τίποτα στα μέχρι σήμερα γνωστά"...

Σχετικά με τις αποφάσεις της Διακυβερνητικής, ο Γιάννης Θεωνάς σημείωσε ότι η Σύνοδος του Αμστερνταμ δεν προχώρησε όσο αναμενόταν, εξαιτίας και του ογκούμενου κινήματος αντίστασης των λαών, ωστόσο "έβαλε το νερό στο αυλάκι". Στις αποφάσεις πάντως διακρίνεται η τάση για την "κοινοτικοποίηση" περισσότερων πολιτικών, ακόμα και στο λεγόμενο "3ο πυλώνα", στα θέματα δηλαδή που αφορούν στο άσυλο, τους μετανάστες, τη συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών και δικαστικών αρχών. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται και η ενσωμάτωση της "Συνθήκης Σένγκεν" στη νέα Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική τόνισε ότι στη νέα Συνθήκη ορίζεται πως θα καθορίζεται αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς αναφορά στα κράτη - μέλη όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Για την ενσωμάτωση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης επισήμανε ότι μπορεί να μην αποφασίστηκε στο Αμστερνταμ, εξαιτίας των αντιρρήσεων του Βρετανού πρωθυπουργού Τ. Μπλερ, όμως δόθηκε εξουσιοδότηση στο Συμβούλιο να αποφασίσει "κάποια στιγμή" την ενσωμάτωση, όταν κριθεί ότι απαιτείται "επιχειρησιακή δράση μάχιμων δυνάμεων για την αποκατάσταση κρίσεων".

Τις θεσμικές αλλαγές, δηλαδή αυτές που αφορούν στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, η Σύνοδος του Αμστερνταμ τις παρέπεμψε για το μέλλον σε συσχετισμό με τη διεύρυνση, ενώ όπως είπε ο Γ. Θεωνάς υποβαθμίστηκε ακόμη περισσότερο ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού οι αρμοδιότητές του δε θα ορίζονται από το ίδιο, αλλά από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τέλος, η υιοθέτηση της αρχής της "ευελιξίας" δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες χωρών - μελών να προχωρούν χωρίς, ή και ενάντια, τη γνώμη των υπολοίπων για την εξυπηρέτηση των στενά δικών τους συμφερόντων.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι με τις αποφάσεις του Αμστερνταμ πλήττονται η εθνική και η λαϊκή κυριαρχία και υπογράμμισε την ανάγκη να πει ο ελληνικός λαός τη γνώμη του μέσα από εθνικό δημοψήφισμα, προσθέτοντας ότι αυτή η γνώμη θα πρέπει να είναι "όχι".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βήμα για ακόμα πιο αντιδραστική ΕΕ (1999-02-03 00:00:00.0)
Αντιδημοκρατικός και αντιλαϊκός ο χαρακτήρας της ΟΝΕ (1998-07-18 00:00:00.0)
Υποκρισία για τα ανθρώπινα δικαιώματα (1998-02-18 00:00:00.0)
Εκδήλωση - συζήτηση για τη Διακυβερνητική (1997-07-01 00:00:00.0)
Τύφλα να 'χει το Διευθυντήριο... (1997-06-28 00:00:00.0)
Εκδήλωση - συζήτηση για τη Διακυβερνητική (1997-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ