Παρασκευή 4 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΟΤ
"Οχι" στο νομοσχέδιο ξεπουλήματος

Η ψήφιση του νομοσχεδίου - "εγκλήματος" από τη Βουλή θα σημάνει τη διάλυση του Οργανισμού και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του σε αμφίβολης αποτελεσματικότητας ανώνυμες εταιρίες

Την αντίθεση των υπαλλήλων του ΕΟΤ διατυπώνουν οι εκπρόσωποί τους για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που προβλέπει τη διάλυση, ουσιαστικά, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και το ξεπούλημα της τεράστιας και ανεκτίμητης αξίας περιουσίας του σε ιδιώτες. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι του συλλόγου των υπαλλήλων διαμαρτυρήθηκαν σε έντονο ύφος τόσο για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, όσο και για τις πιθανές συνέπειες που η ψήφισή του θα έχει στις εργασιακές σχέσεις και ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν με απεργιακές κινητοποιήσεις,σε περίπτωση που οι προτάσεις τους δε γίνουν τουλάχιστον αντικείμενο διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος του συλλόγου επισήμανε ότι η μη συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη αποφάσεων γι' αυτούς χωρίς αυτούς, σημαίνει ότι αντιμετωπίζονται με ρήτρα δουλεμπορίου,αφού σε τελευταία ανάλυση το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα και την... ιδιωτικοποίηση των ίδιων. Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο δίνεται η καταχρηστική εξουσία για μετατάξεις προσωπικού και στελέχωση υπηρεσιών του ΕΟΤ από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, χωρίς κριτήρια επιλογής, χωρίς όρια, αλλά κυρίως χωρίς να αναφέρονται οι ανάγκες πραγματοποίησης της μετάταξης.

Σχετικά με τη σύσταση των δυο ανωνύμων εταιριών, που αποτελεί "θεμέλιο λίθο" του σχεδίου νόμου, θέση του συλλόγου των υπαλλήλων είναι ότι στην ουσία αποτελεί προάγγελο της οριστικής διάλυσης του ΕΟΤ,εφόσον οι εταιρίες αυτές θα αντικαταστήσουν τέσσερις βασικές υπηρεσίες του Οργανισμού (Εκμετάλλευσης, Περιουσίας, Τεχνικών Υπηρεσιών και Φεστιβάλ), οι οποίες και θα καταργηθούν αυτόματα.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα της απευθείας ανάθεσης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε ιδιώτες χωρίς περιορισμό αριθμού παραστάσεων,γεγονός που σημαίνει ότι η "ΑΕ Φεστιβάλ" θα μπορεί να παραχωρήσει όλες τις παραστάσεις κάθε περιόδου σε ιδιώτη και αυτή θα αρκεστεί στη... γραμματειακή υποστήριξη του ιδιώτη αυτού. Από την άλλη μεριά, η "ΑΕ Αξιοποίησης της Περιουσίας ΕΟΤ" θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο ενασχόλησης την είσπραξη μισθωμάτων και την πώληση ή παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων σε ιδιώτες, δηλαδή θα λειτουργεί σαν υποθηκοφυλακείο και λογιστήριο και καμιά σχέση δε θα έχει με την ανάπτυξη του τουρισμού - που αποτελεί και το πρόσχημα για τη δημιουργία της. Επιπλέον, αν και οι δυο εταιρίες θα τελούν αρχικά υπό τον έλεγχο του δημοσίου, βάσει των διατάξεων του νομοσχεδίου τίποτα δεν αποκλείει τη συμμετοχή ιδιωτικών φορέων σ' αυτές,σε περίπτωση που, για παράδειγμα, γίνει μετέπειτα αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η δυνατότητα μεταφοράς αρμοδιοτήτων και προσωπικού του ΕΟΤ στις 52 νομαρχιακές διοικήσεις, γεγονός που βρίσκει αντίθετο το Σύλλογο Υπαλλήλων, που αντιπροτείνει τη δημιουργία 13 Περιφερειακών Διευθύνσεων (όσες και οι περιφέρειες της χώρας) και τη διοίκησή τους από Περιφερειάρχες, με μοναδικό φορέα άσκησης τουριστικής πολιτικής τον ΕΟΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ