Τετάρτη 9 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας

Σήμερα η συγκέντρωση των συνδικάτων στον "Ευαγγελισμό", ώρα 9 πμ. Στο νοσοκομείο "Σωτηρία" η Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ, ώρα 11 πμ

Στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει σήμερα στο νοσοκομείο "Σωτηρία", ώρα 11 πμ, θα αποφασίσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά για την παραπέρα στάση τους, καθώς σήμερα λήγει η - δεύτερη - πενθήμερη απεργία με αίτημα την απόσυρση του αντι-ΕΣΥ, όπως το χαρακτηρίζει η ΕΙΝΑΠ, νομοσχεδίου για την υγεία. Ηδη, καθώς φαίνεται, η κυβέρνηση θα εισάγει το νομοσχέδιο για ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής την ερχόμενη βδομάδα, παρά το αίτημα κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων του χώρου να μη φέρει το νομοσχέδιο στα θερινά τμήματα, αλλά στην Ολομέλεια της Βουλής.

Χτες η Απεργιακή Επιτροπή του νοσοκομείου "Ερυθρός Σταυρός" κάλεσε τους γιατρούς σε μαζική παράσταση στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) που θα γίνει την Παρασκευή, ώρα 12, στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ και με αίτημα να αποφασίσει η Ομοσπονδία κλιμάκωση της απεργίας πανελλαδικά.

Με σύνθημα: "Η υγεία είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων, των συνταξιούχων και όλων των συνδικάτων", τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Μετάλλου και Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος,η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων,ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και ο Σύνδεσμος συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας οργανώνουν σήμερα το πρωί, ώρα 9 πμ, εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς έξω απ' το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".

Οι οργανωτές καλούν στην εκδήλωση τα σωματεία, τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους για να διαδηλώσουν μαζί με τους νοσοκομειακούς γιατρούς για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Αλληλεγγύη των καθηγητών

Τη συμπαράσταση του κλάδου των καθηγητών στον αγώνα των γιατρών της χώρας για την προάσπιση, επέκταση και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας για όλο το λαό εκφράζει με χτεσινό του ψήφισμα το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης,καταδικάζοντας "τη συκοφαντική εκστρατεία ενάντια στους γιατρούς της χώρας, η οποία εξαπολύθηκε από τα ΜΜΕ και τους γνωστούς κύκλους των ιδιωτικών συμφερόντων" και απαιτώντας την ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων των γιατρών.

"Η χρηματοδότηση της υγείας, οι εργασιακές σχέσεις να βασίζονται στη μονιμότητα και τη δημοκρατία στους χώρους δουλιάς, η απόκρουση των γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων, τα πρωτοβάθμια συστήματα υγείας που βρίσκονται κοντά στον πολίτη και ιδιαίτερα κοντά στις ευπαθείς κατηγορίες του πληθυσμού, αποτελούν πρωταρχικούς όρους για να διατηρηθεί η υγεία ως κοινωνικό αγαθό", τονίζεται στο ψήφισμα. "Οι εκπαιδευτικοί με την πολυήμερη απεργία τους έδειξαν πως χρειάζεται συντονισμένος αγώνας όλων των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα, έτσι ώστε να αναχαιτιστούν οι τάσεις υποταγής των κοινωνικών αγαθών στις δυνάμεις της αγοράς. Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό", καταλήγει το ψήφισμα.

  • Για αδιαφορία στα ζητήματα της δημόσιας υγείας καταγγέλλει την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγρινίου και καταδικάζει τη μέχρι τώρα τακτική της με την οποία "δημιούργησε χάος στα νοσοκομεία, τους γιατρούς και τους εξανάγκασε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με αποτέλεσμα να υποφέρουν οι ασθενείς και οι συνοδοί τους".

Οι συνταξιούχοι διαπιστώνουν πως καθημερινά κατεδαφίζεται ό,τι είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι με σκληρούς αγώνες και θυσίες, στην ασφάλιση, στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια, στο δικαίωμα στην εργασία. "Πιστοί εντολοδόχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου - συνεχίζει η ανακοίνωση - εργάζονται μόνο και μόνο γι' αυτούς, αδιαφορώντας για τον υπόλοιπο ελληνικό λαό".

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγρινίου εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των γιατρών και ζητεί λύση στο μέγα πρόβλημα στο χώρο της υγείας σήμερα.

Βρήκαν και θετικές αναφορές...

Χτες το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλο.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, όπως αναφέρει Δελτίο Τύπου του κόμματος, τόνισε την ανάγκη για την προώθηση εκείνων των επιλογών (γενναία αύξηση των πόρων για την υγεία, κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, αντιμετώπιση του μισθολογικού προβλήματος) που εκσυγχρονίζουν το ΕΣΥ. Τέλος, κατά το Δελτίο Τύπου, "το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί, παρά τις όποιες θετικές αναφορές, δεν αντιμετωπίζει τις πραγματικές ανάγκες και δεν οδηγεί στην αναγκαία μεταρρύθμιση και ανόρθωση του ΕΣΥ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ