Τετάρτη 9 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χωρίς τσίπα!

Με φράσεις όπως "αποκτήσαμε εμπειρία" και "δεν ευθύνονται οι υπηρεσίες", προκάλεσε τον κοινό νου το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφτηκε χτες τη Θεσσαλονίκη για να δώσει το τηλεοπτικό του ρεσιτάλ, με φόντο το καμένο από την κυβερνητική πολιτική δάσος

Σύσκεψη για το Σέιχ Σου με φορείς του Νομού Θεσσαλονίκης είχε χτες κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους Α. Τσοχατζόπουλο, Κ. Λαλιώτη, Στ. Τζουμάκα, Ευαγ. Βενιζέλο και Φ. Πετσάλνικο. Στη συνέντευξη που ακολούθησε, οι υπουργοί δεν μπόρεσαν να πείσουν κανένα ότι θα κατορθώσουν με τα μέτρα που ανακοίνωσαν να "αναστήσουν" ένα δάσος που με τις παραλείψεις της πολιτείας οδηγήθηκε στο θάνατο. Για τις αιτίες της πυρκαγιάς και τις συνέπειες που ακολούθησαν, ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε ότι έγινε εισαγγελική παρέμβαση, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι "υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσουν τα αρμόδια υπουργεία σε έλεγχο όλων των διαδικασιών και να εντοπίσουν πιθανές ευθύνες που υπήρξαν κατά την αντιμετώπιση των συνεπειών που παρουσιάστηκαν στο πρώτο διήμερο της πυρκαγιάς". Πάντως για να δικαιολογήσει τις μεγάλες καθυστερήσεις στην κατάσβεση της φωτιάς, υποστήριξε ότι υπήρξαν και λόγω του καύσωνα δεκάδες άλλες φωτιές σ' όλη τη χώρα. Ομως σε καμιά περίπτωση δε δέχεται, πρόσθεσε, ότι υπήρξε ολιγωρία των υπηρεσιών. Για τους λόγους που καθυστέρησαν 3,5 ώρες περίπου να επέμβουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, ο υπουργός δήλωσε ότι είναι ένα θέμα που θα διερευνηθεί σε βάθος.

Οσον αφορά τα μέτρα, οι Α. Τσοχατζόπουλος και Κ. Λαλιώτης ανακοίνωσαν ότι θα διατεθούν άμεσα 3 δισ. για την αναδάσωση, τη μελέτη και την κατασκευή έργων - που πρέπει να γίνουν μέχρι τέλους του χρόνου - προκειμένου να προστατευτεί η Θεσσαλονίκη από τις πλημμύρες. Επίσης θα γίνει από σήμερα αεροφωτογράφηση της περιοχής και θα κατοχυρωθεί θεσμικά ο δασικός χαρακτήρας του Σέιχ Σου. Ο Κ. Λαλιώτης παραδέχτηκε ότι θα είναι άμεσες οι αρνητικές επιδράσεις στις κλιματολογικές συνθήκες της πόλης. Ο υπουργός Γεωργίας απέφυγε να πει τι συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει για τη βελτίωση της υποδομής δασοπροστασίας, ενώ όταν ρωτήθηκε τι μέτρα λαμβάνονται για την προστασία του δάσους που απέμεινε μετά την πυρκαγιά, απάντησε ότι "ήδη εδώ αποκτήθηκε μία εμπειρία". Να σημειωθεί ότι μία ολόκληρη πόλη ενός εκατομμυρίου που είχε να φυλάξει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασών διαθέτει μόλις 34 οχήματα της Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας. Εξάλλου, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Δασολόγων, τρομερές είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό.

Επίσης σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης στις 2 μμ με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την πυρκαγιά στο Σέιχ Σου.

  • Τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά στο Νομό Γρεβενών διαπίστωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στις πληγείσες περιοχές κλιμάκιο της ΚΟ Γρεβενών, με επικεφαλής το γραμματέα της ΝΕ Βαγ. Μπουγά. Στο Παλαιοχώρι κάηκαν 3.000 στρέμματα με σιτηρά, στη Σαρακίνα 5.000 και στους Αγαλαίους 1.500 στρέμματα,5 αποθήκες και πολλές εκτάσεις δεντροκαλλιεργειών, αμπελιών και κηπευτικών. Επίσης σημαντικές είναι οι ζημιές στην Ποντινή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ