Τετάρτη 9 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να γίνει ξανά όλο δάσος

Καθολικό αίτημα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης είναι να προχωρήσει άμεσα, και μετά από μελέτη, η αναδάσωση του Σέιχ Σου και όλων των καμένων δασικών εκτάσεων της περιοχής. Να μην επιτραπεί η οικοπεδοποίηση και να μην αποχαρακτηριστεί ούτε ένα μέτρο γης. Κοινή διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι το Πάρκο - Δάσος της Θεσσαλονίκης μπήκε στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας, μετά την κατεύθυνση του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα προς τη Νομαρχία και το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης να προχωρήσουν στην ανάκληση απόφασης της Νομάρχη Θεσσαλονίκης Μ. Ξηροτύρη (3-4-90), με την οποία προστατευόταν ολόκληρη η έκταση του Σέιχ Σου (30.000 στρέμματα). Κάποιοι είχαν προβλέψει την καταστροφή και προειδοποιούσαν για τη λήψη επιπλέον μέτρων προστασίας του Δάσους. Ομως οι αρμόδιοι κώφευαν και περιορίζονταν σε μεγαλόστομες φράσεις του τύπου "είναι το καλύτερα προστατευόμενο δάσος της χώρας" ή "δεν είχαμε απώλειες μέχρι τώρα". Η καταστροφή 230 στρεμμάτων δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης από την καλοκαιρινή φωτιά του 1989 δε θεωρείται απώλεια; Τελικά, τα υποτιθέμενα αυστηρά μέτρα προστασίας αποδείχτηκαν κούφια λόγια. Ούτε το απαραίτητο προσωπικό διαθέτει το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, ούτε κατάλληλα εκπαιδευμένο είναι.

  • Την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης ζητά ο Δήμος Θεσσαλονίκης,προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για την ολιγωρία του κράτους στην άμεση αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και προειδοποιεί πως οι πολίτες και η Αυτοδιοίκηση θα θέσουν φραγμό στα σχέδια των επίδοξων καταπατητών του δάσους και δε θα επιτρέψουν να οικοπεδοποιηθεί ούτε μία σπιθαμή.
  • Αποτέλεσμα σχεδίου που έχει στόχο την οικοπεδοποίηση της περιοχής, χαρακτηρίζει την καταστροφική πυρκαγιά στον μοναδικό πνεύμονα της πόλης, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης.Παράλληλα καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι στις δασικές υπηρεσίες έγκαιρα είχαν επισημάνει τους κινδύνους από τις ελλείψεις στοιχειώδους υποδομής αντιμετώπισης πυρκαγιών.
  • Την παντελή έλλειψη πολιτικής προστασίας και ανάπτυξης των δασών επισημαίνει ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών - Επιπλοποιών Νομού Θεσσαλονίκης και απαιτεί να μην κοπεί ούτε ένα κλαδί, ούτε ένα δέντρο από το δάσος του Σέιχ Σου, διότι όπως αναφέρει υπάρχουν υπόνοιες πως κάποιοι επιχειρηματίες θα "τρέξουν" να αγοράσουν πάμφθηνη ξυλεία. Τέλος καλεί την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων και την υλοποίηση έργων προστασίας μετά από διάλογο με τους επιστήμονες και τους φορείς της πόλης.
  • Την άρση ασυλίας και την ποινική δίωξη του υπουργού που τυχόν θα εισηγηθεί νομιμοποίηση αυθαιρέτων, καθώς και την επιβολή αυστηρότατων ποινών στους εμπρηστές και τους καταπατητές δασικών εκτάσεων, προτείνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ