Τετάρτη 9 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα νοσήλια τραβούν την ανηφόρα

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δε θα αυξηθούν, υπάρχουν δεσμεύσεις για το αντίθετο

Την τακτική του εφησυχασμού προς τους ασφαλισμένους και τις υπόγειες υποσχέσεις για αύξηση των νοσηλίων προς τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών ακολουθεί η κυβέρνηση.

Ετσι χτες, μετά από διυπουργική συνάντηση στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με θέμα τα οικονομικά της υγείας, ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας δήλωσε ότι "αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα αύξησης των νοσηλίων". Ομως σε αντίθεση με τις χτεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός έχει δώσει άλλες υποσχέσεις στους ιδιοκτήτες των ψυχιατρικών κλινικών, οι οποίοι πριν από εννιά μέρες τον "κάρφωσαν" με ανακοίνωσή τους (βλέπε και φωτοτυπία που δημοσιεύει ο "Ρ").

Ετσι, αναμένεται σύντομα η αύξηση των νοσηλίων που θα επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά Ταμεία. Μια πρόταση που διατυπώθηκε απ' το ΚΕΣΥ είναι να αυξηθούν στο 50% της αύξησης του πληθωρισμού την τετραετία '92-'97. Εκτός βέβαια απ' την εφάπαξ αύξηση υπάρχει και η ακόμα πιο επικίνδυνη ρύθμιση για το "διαφοροποιημένο νοσήλιο" που προβλέπει το αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο, όπως το χαρακτηρίζουν οι γιατροί και αναμένεται να προωθηθεί στα θερινά τμήματα της Βουλής. Αν ψηφιστεί και εφαρμοστεί αυτή η ρύθμιση, τότε τα ασφαλιστικά Ταμεία θα ξετιναχτούν και θα καταρρεύσουν. Μόνο το ΙΚΑ θα επιβαρυνθεί με 130 δισ. δραχμές επιπλέον από μια τέτοια ρύθμιση.

Προχτές ο διοικητής του ΙΚΑ, Γρ. Σολωμός, τάχτηκε υπέρ του αυστηρά κλειστού νοσήλιου και το ίδιο υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στη χτεσινή διυπουργική συνάντηση.

Σήμερα ισχύει το λεγόμενο κλειστό νοσήλιο και η εξέλιξή του απ' το 1971 μέχρι το 1993 - που έγινε και η τελευταία αύξηση των νοσηλίων - φαίνεται στον πίνακα. Το νοσήλιο είναι κοινό για τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, το καταβάλουν τα ασφαλιστικά Ταμεία για κάθε μέρα νοσηλείας και περιλαμβάνει όλες τις εξετάσεις. (Να σημειωθεί ότι οι ιδιωτικές κλινικές της επαρχίας και οι νευροψυχιατρικές κλινικές πληρώνονται με το νοσήλιο των 7.000 δραχμών - και όχι με τις 15.500 - γι' αυτό και οι κλινικάρχες των νευροψυχιατρικών κλινικών στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τις 7.000 δραχμές".

Η χτεσινή σύσκεψη, είχε κυρίως διερευνητικό χαρακτήρα. Οπως δήλωσε ο Κ. Γείτονας, δεν πάρθηκαν αποφάσεις, αλλά όπως φάνηκε απ' τις δηλώσεις του υπουργού, τέτοιες συσκέψεις στοχεύουν στη μείωση του κόστους για τα νοσοκομεία και του προϋπολογισμού. Και όλα αυτά στο όνομα του ελέγχου του κόστους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ