Τετάρτη 9 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Κρανίου τόπος

Την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της περιοχής και των κατοίκων επισήμανε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Κ. Παρασκευάς, που περιόδευσε στην περιοχή

Υπό έλεγχο τέθηκε αργά χτες το απόγευμα, η μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε τρία διαφορετικά σημεία στην κοινότητα Μαρκάτες Εύβοιας την Κυριακή το μεσημέρι και μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα είχε καταστρέψει 15.000 στρέμματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Δασαρχείου Λίμνης. Η πυρκαγιά απείλησε το χωριό Πήλι και ξεσπίτωσε τους κατοίκους του, κατέστρεψε περιουσίες σε μια περιοχή που έχει ήδη πληγεί από το κλείσιμο των μεταλλείων "Σκαλιστήρη" και "Παπαστρατή".

Την περιοχή επισκέφτηκε πολυμελές κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κ. Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, που συναντήθηκε με τους κατοίκους και τους εκπροσώπους των φορέων και συζήτησαν για το θέμα της καταστροφής που υπέστη η περιοχή από την πυρκαγιά.

Χρειάζονται άμεσα μέτρα

Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας, ο επικεφαλής του κλιμακίου Κώστας Παρασκευάς με δήλωσή του στο "Ρ" σημείωσε: "Οπως διαπιστώσαμε οι καταστροφές είναι σε μεγάλη έκταση. Η περιοχή της Βορειοκεντρικής Εύβοιας δέχτηκε άλλο ένα μεγάλο πλήγμα μαζί με αυτό της ανεργίας που τη μαστίζει. Τεράστιες δασικές εκτάσεις κάηκαν και εκατοντάδες αιγοπρόβατα και μελίσσια καταστράφηκαν. Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε και η παραγωγή ρετσινιού. Η καταστροφή αυτή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στον τουρισμό. Διαπιστώσαμε, επίσης, ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι τεράστιες για την περιοχή και οι κίνδυνοι από πλημμύρες άμεσοι, λόγω της μορφολογίας του εδάφους. Για αυτή τη "βιβλική" καταστροφή ευθύνες υπάρχουν στην κυβέρνηση, πρώτα από όλα για τη μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε ώσπου να φτάσουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, καθώς και για την ανυπαρξία συντονισμού που παρατηρήθηκε. Για τους λόγους αυτούς απαιτούνται να παρθούν έγκαιρα μέτρα. Απαιτούμε άμεση λήψη μέτρων πρόληψης για όλη την καλοκαιρινή περίοδο που οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι για την Εύβοια. Να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό και να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα τεχνικά μέσα. Να κηρυχτούν οι καμένες περιοχές, εντός του μηνός Ιούλη, αναδασωτέες. Να εφαρμοστεί το ειδικό πρόγραμμα πρόληψης πυρκαγιών για την Εύβοια, που έχει εξαγγελθεί από το 1994. Να ληφθούν άμεσα μέτρα πρόληψης των πλημμυρών και αφού καταγραφούν, να καταβληθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες. Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους ρητινοκαλλιεργητές. Τέλος, ζητάμε να αποσυρθεί το δασοκτόνο νομοσχέδιο του υπουργού Γεωργίας".

Βαρύς απολογισμός

Στην περιοχή βρίσκεται από τη Δευτέρα και κλιμάκιο της ΝΕ του ΚΚΕ. "Δεν προφτάσαμε να συνέλθουμε από το ένα χτύπημα και ήρθε το άλλο" ήταν η χαρακτηριστική φράση που έλεγαν οι κάτοικοι. Βαρύς ο απολογισμός, βαρύτατες οι ευθύνες της "καθυστερημένης κρατικής μηχανής", που σε διαφορετικές περιστάσεις εξυπηρέτησης μεγαλοσυμφερόντων είναι ταχύτατη.

Δεν πάει πολύς καιρός από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1994 στις παρα-Δίρφυες κοινότητες που είχε κάψει 25.000 στρέμματα, όταν ο τότε γενικός γραμματέας Δασών εξήγγειλε τη δημιουργία ειδικού προγράμματος πρόληψης πυρκαγιών στην Εύβοια, το οποίο όμως έμεινε απλή εξαγγελία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των δημόσιων υπηρεσιών της ΝΑ Εύβοιας εκτός από την καμένη οικία του Γ. Μανιατάκη, κάηκαν 1.300 γιδοπρόβατα, 400 κυψέλες, 300 ελαιόδεντρα, 15 στάβλοι, πέντε αποθήκες, 10 στρέμματα αμπέλια, 20 στρέμματα σιτηρά, 100 κοτόπουλα και 40 κουνέλια. Μεγάλες ζημιές έπαθαν οι ρητινοσυλλέκτες, αφού όλη τους η παραγωγή καταστράφηκε.

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι, γεωργοκτηνοτρόφοι στην πλειοψηφία τους, για ώρες περίμεναν την επέμβαση του κρατικού μηχανισμού από την ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Οπως καταγγέλλουν, από ένα λάθος υπολογισμό του νομάρχη η φωτιά ξέφυγε και με τη βοήθεια του αέρα εξαπλώθηκε γρήγορα.

Η Κοινότητα Πηλίου χρειάζεται άμεση προστασία με αντιπλημμυρικά έργα λόγω της μορφολογίας του εδάφους (απότομη βουνοπλαγιά πάνω από το χωριό). Αλλωστε το φθινόπωρο με τις βροχές του είναι κοντά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατά συρροή έγκλημα, με γνωστούς αυτουργούς και αιτία (2021-08-07 00:00:00.0)
Να στηριχθούν άμεσα οι πυρόπληκτοι (2021-08-06 00:00:00.0)
Αναδείχτηκαν με τραγικό τρόπο οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων (2019-08-15 00:00:00.0)
Ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των πληγέντων ζητά το ΚΚΕ (2012-09-05 00:00:00.0)
Απροστάτευτη απέναντι στις πυρκαγιές η Εύβοια (2009-07-25 00:00:00.0)
Δεν υπήρχε σχέδιο πρόληψης (2000-08-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ