Κυριακή 14 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
Ληστρικές προθέσεις

Στα πλαίσια της αντεπίθεσης, που επιχειρεί η εργοδοσία στη Γερμανία, προσπαθούν να πετύχουν ριζική αναδιάρθρωση στον τρόπο υπολογισμού των μισθών και κατάργηση των έκτακτων επιδομάτων των Χριστουγέννων και των διακοπών

Με την έναρξη του νέου χρόνου, έχουν διακηρυχθεί ταυτόχρονα και οι πρωτοφανείς προγραμματικές - ληστρικές προθέσεις του αδηφάγου μεγάλου γερμανικού κεφαλαίου. Με ένα μη αναμενόμενο χτύπημα - καταπέλτη, ο Πρόεδρος των Ομοσπονδιακών Συλλόγων Εργοδοτών (BDA), Κλάους Μούρμαν, πυροδότησε τις έντονες συζητήσεις αναφορικά με τις μελλοντικές οικονομικές αμοιβές των δεκάδων εκατομμυρίων Γερμανών εργαζομένων. Από εδώ και στο εξής, αντί για τους μισθούς που προβλέπονται από τις Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις, οι εργαζόμενοι θα παίρνουν μια τμηματική χρηματική αμοιβή, η οποία θα καθορίζεται με το σύστημα του "Μισθού των Τριών Κολονών".

Η πρώτη Κολόνα, κατά τους Γερμανούς επιχειρηματίες, θα είναι μια εγγυημένη κατώτατη χρηματική αμοιβή, της οποίας το ύψος θα είναι κάτω του επιπέδου των μισθών, που μέχρι σήμερα καταβάλλονταν. Η δεύτερη και η τρίτη Κολόνα - σε κάθε περίπτωση πάντα από την άποψη των μισθωτών - θα στηρίζονται σε πολύ λιγότερο στέρεο έδαφος. Συγκεκριμένα: Μόνο στην περίπτωση, που κάθε επιχείρηση κατορθώνει και πραγματοποιεί κέρδη, τότε και μόνο θα καταβάλλονται τα έκτακτα επιδόματα, όπως αυτά των Χριστουγέννων και των Διακοπών. Για τους "εργατικούς" Γερμανούς, ο Κλάους Μούρμαν, φάνηκε να είναι ιδιαίτερα "μεγαλόψυχος". Σ' αυτούς υπόσχεται ένα καθορισμένο επιπρόσθετο χρηματικό ποσό, ενώ οι "τεμπέληδες" Γερμανοί θα παίρνουν λιγότερα χρήματα και με κίνδυνο ν' απολύονται πρώτοι.

Ετσι λοιπόν, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις του 1996 δεν έχουν ακόμα αρχίσει, ο πρόεδρος των επιχειρηματιών ανοίγει κιόλας τα χαρτιά του: Τέρμα με το παρελθόν. Με τους μισθούς δηλαδή που προβλέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις. Ηρθε λοιπόν, η ώρα ναεφαρμοσθεί το σύστημα "Μισθού των Τριών Κολονών", που στην πράξη, εκτός των άλλων, σημαίνει καθορισμό του κατώτατου ορίου μισθού μικρότερου απ' αυτόν που προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις. Ταυτόχρονα, όμως, και οι άλλοι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων παίζουν το ίδιο βιολί με τον Κλάους Μούρμαν: Για παράδειγμα, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών, Σλάιερ, απαιτεί από όλους τους σημερινούς ανέργους της χώρας - σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, αυτοί ανέρχονται σε 4 εκατομμύρια περίπου - στην περίπτωση που θα βρίσκουν νέες θέσεις εργασίας να συμφωνούν με τους χαμηλούς μισθούς, που θα τους χορηγούνται!

Δε χωράει καμιά αμφιβολία ότι οι θρασύτατες αυτές προθέσεις των Γερμανών μεγαλοεπιχειρηματιών, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, "έχουν προσκρούσει σε σοβαρή αντίσταση όλων ανεξαίρετα των γερμανικών συνδικάτων, τα οποία ομόφωνα υπογραμμίζουν ότι οι προθέσεις αυτές κάθε άλλο παρά θα διευκολύνουν τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων. Ετσι λοιπόν, όπως αναφέρεται, απόλυτη ομοφωνία επικρατεί σχετικά, από το Συνδικάτο Χημείας - Χάρτου - Κεραμεικής μέχρι το Συνδικάτο Μετάλλου και αυτό των Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης της χώρας. Γιατί, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, πρόθεση των Γερμανών Επιχειρηματιών δεν είναι η δικαιότερη κατανομή των οικονομικών αμοιβών, αλλά η παραπέρα καθήλωση του επιπέδου των μισθών των Γερμανών εργαζομένων.

Μα και αυτή τη στιγμή, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμιζαν τις μέρες αυτές συνεπή μεσαία συνδικαλιστικά στελέχη, οι μισθοί που προβλέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις κατάντησαν να είναι "κατώτατοι μισθοί" και ήδη οι Διευθύνσεις των επιχειρήσεων κάνουν σκληρές διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση κάποιων επιδομάτων στους εργαζόμενους. Επιπρόσθετα: Σύμφωνα με το παραπάνω μοντέλο του προέδρου των Γερμανών επιχειρηματιών, οι εργάτες και οι υπάλληλοι θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν και τα λάθη των μάνατζερ των επιχειρήσεων.

Στην περίπτωση, που μελετήσει κανείς συστηματικά τις θρασύτατες προγραμματικές προθέσεις των Γερμανών επιχειρηματιών θα υπάρχουν και πάλι εργάτες και υπάλληλοι πρώτης και δεύτερης κατηγορίας... Οποιος λοιπόν εργάζεται σε ένα γερμανικό κοντσέρν, που πραγματοποιεί υψηλά κέρδη, μπορεί να ελπίζει σε κάποια ψίχουλα... Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδικάτου Μετάλλου, οι επιχειρήσεις μεταλλουργίας της χώρας στη διάρκεια του 1994, όταν σημειώθηκε κάποια συγκεκριμένη οικονομική άνοδος, είχαν καθαράκέρδη που ξεπερνούσαν τα 26 δισεκατομμύρια μάρκα, ενώ τον επόμενο χρόνο αυτά εκτινάχτηκαν και πάλι στα ύψη... Ετσι, εντελώς φυσιολογικά αυτό θα έπρεπε να σημαίνει και κάποια αύξηση των οικονομικών αμοιβών των μεταλλουργών. Ομως, κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί...

Αυτή τη φορά, το Συνδικάτο Χημείας - Χάρτου - Κεραμεικής, είναι το πρώτο από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που μπήκε στην τροχιά των σκληρών διαπραγματεύσεων για την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων αυτού του χρόνου. Ασχετα λοιπόν, αν το θέλει ή όχι, το συνδικάτο αυτό καταγράφεται στην πρωτοπορία, προκειμένου να υπερασπίσει με συνέπεια τα οικονομικά συμφέροντα των εργαζομένων όχι μόνο του κλάδου που εκπροσωπεί αλλά κατ' επέκταση και όλων των άλλων εκατομμυρίων Γερμανών εργαζομένων. Στον κατάλογο των αιτημάτων προβάλλεται μια αύξηση μισθών 5,5 - 6%. Ταυτόχρονα, όμως, το συνδικάτο αυτό είναι έτοιμο ν' αποδεχτεί προσλήψεις υπό προθεσμία εκ μέρους των επιχειρήσεων, ακόμα και στην περίπτωση που οι μισθοί οι οποίοι θα καταβάλλονται θα είναι απαράδεκτα χαμηλοί για εργαζόμενους που έχουν μείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς εργασία. Πάντως, οι σχετικές παραχωρήσεις, που έκανε μέχρι τώρα στα πλαίσια των σκληρών διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος των Γερμανών επιχειρηματιών, δε θεωρήθηκαν από τη συνδικαλιστική ηγεσία αρκετές...

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ