Κυριακή 14 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΔΙΕΘΝΗ
KKE

KKE

Κοινωνικό

δικαίωμα

ο πολιτισμός

Μια από τις μεγαλύτερες αξίες είναι ο πολιτισμός.

Στο σημερινό πολιτιστικό τοπίο, καρπός των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που "τυφλά" υλοποιεί η κυβέρνηση, επιχειρείται διάσπαση του συνδετικού ιστού του πολιτισμού, που είναι οι λαϊκοί δημιουργοί, η καλλιτεχνική παιδεία, οι μαζικοί πολιτιστικοί φορείς, με στόχο να διαμορφωθεί ένα μοντέλο πολιτισμού που:

- Θα εναρμονίζεται με τα συμφέροντα του πολυεθνικού κεφαλαίου.

- Θα ενισχύει τις δραστηριότητες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην πολιτιστική ζωή.

Θα ελέγχει τις δραστηριότητες των καλλιτεχνών και το παραγόμενο πολιτιστικό προϊόν μέσω θεσμών και χώρων έκφρασης που δημιουργεί (Μέγαρο Μουσικής, Δίκτυα Πόλεων, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης), νεκρώνοντας ή υποβαθμίζοντας πρωτογενής χώρους πολιτιστικής έκφρασης και διαστρεβλώνοντας το ρόλο της καλλιτεχνικής παιδείας.

Στόχοι της πολιτιστικής πολιτικής του ΚΚΕ είναι η εξύψωση της ανθρώπινης προσωπικότητας, η ποιοτική ενίσχυση του τρόπου ζωής των εργαζομένων, η ενίσχυση των κοινωνικών αξιών.

Τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα στην πολιτιστική υποδομή, χωρίς αμφιβολία πρέπει να γίνονται από το κράτος. Αυτά δεν πρέπει να περιορίζονται στον κτιριακό και άλλο εξοπλισμό, αλλά να αφορούν λειτουργικές ανάγκες, καλλιτεχνική παιδεία, εκπαίδευση του προσωπικού και των στελεχών του πολιτιστικού τομέα, προγραμματισμό της ολοκληρωμένης εφαρμογής των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή, διανομή και κατανάλωση των πολιτιστικών αγαθών, διαμόρφωση συγκεκριμένων πολιτιστικών προγραμμάτων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, υποστήριξη των πολιτιστικών πρωτοβουλιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων, όλων των μαζικών φορέων.

Το ΚΚΕ, μέσα σ' αυτή τη λογική, υποστηρίζει:

Να προστατευτεί το προοδευτικό λογοτεχνικό βιβλίο και το βιβλίο γενικά, με μέτρα που να ρίχνουν το κόστος του και να το κάνουν προσιτό στο λαό (ατέλεια χάρτου, φοροαπαλλαγές, μείωση ταχυδρομικών τελών κ.ά.). Να παρθούν μέτρα ώστε να προβάλλεται από τα μέσα ενημέρωσης η λογοτεχνία, έτσι που να γίνει γνωστό το έργο της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας στον ελληνικό λαό. Ιδιαίτερα χρειάζεται να ενισχύεται η νέα λογοτεχνική δημιουργία.

Να υποστηριχτεί η προβολή και η διάδοση των εικαστικών έργων με καθιέρωση κρατικών εκθέσεων και αγορές από το δημόσιο, τους δήμους και άλλους οργανισμούς. Να ιδρυθούν δημόσιες και δημοτικές πινακοθήκες. Με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων να απεγκλωβιστούν οι εικαστικοί καλλιτέχνες από το ασφυκτικό κύκλωμα των γκαλερί. Να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την απερίσπαστη εργασία των εικαστικών. Να ιδρυθεί πρατήριο οργάνων και υλικών για να απαλλάσσονται από φόρο πολυτελείας. Να χορηγούνται χαμηλότοκα δάνεια για τη δημιουργία ατελιέ. Να αντιμετωπιστούν τα ασφαλιστικά προβλήματα των εικαστικών (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συνταξιοδότηση).

Να βελτιωθούν και να αυξηθούν οι κρατικές βιβλιοθήκες και να ενισχυθούν οι βιβλιοθήκες των φορέων. Το κράτος να προμηθεύει τις βιβλιοθήκες με μεγάλο αριθμό βιβλίων, τα οποία να επιλέγονται με την αποφασιστική γνώμη των λογοτεχνικών σωματείων και των οργανώσεων του χώρου που υπάρχει η βιβλιοθήκη.

Πρέπει να δημιουργηθεί μια βασική υλικοτεχνική και θεσμική υποδομή (κράτος, Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς του μαζικού πολιτιστικού κινήματος). Να δημιουργηθούν και να ενισχυθούν από κάθε άποψη κρατικοί καλλιτεχνικοί οργανισμοί και οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Να παρθούν μέτρα για τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας με το χτύπημα της αρχαιοκαπηλίας, τη βελτίωση των Μουσείων και την αλλαγή της λειτουργίας τους, ώστε να ανοίξουν και να προσελκύσουν το λαό κλπ.

Χρειάζεται δημιουργία σύγχρονης εθνικής πολιτιστικής και ψυχαγωγικής βιομηχανίας με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές, η οποία θα απαντά στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και θα μπορεί να καταχτά καλύτερες θέσεις στην παγκόσμια πολιτιστική επικοινωνία.

Να παρθούν μέτρα προκειμένου να αναπτυχθούν πολύμορφα οι πολιτιστικές δραστηριότητες των φορέων του μαζικού πολιτιστικού κινήματος (θέατρα, κινηματογραφικές λέσχες, μουσικά σύνολα και ορχήστρες, πνευματικά κέντρα, αίθουσες εκθέσεων, βιβλιοθήκες κλπ.). Να στελεχωθούν με το απαραίτητο ανθρώπινο πολιτιστικό δυναμικό που θα έχει κατάλληλες εμπειρίες και γνώσεις.

Να διαμορφωθεί ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα καλλιτεχνικής παιδείας, που θα καλύπτει όλες τις μορφές της τέχνης και το οποίο θα αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ οι σχολές του θα είναι διαβαθμισμένες αντίστοιχα, όπως και οι τίτλοι σπουδών που θα χορηγούν. Σταδιακά να καταργηθούν τα ιδιωτικά ωδεία και παράλληλα να αναπτυχθούν τα Δημοτικά Ωδεία. Να ενισχυθεί η καλλιτεχνική παιδεία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Να ιδρυθούν Καλλιτεχνικά Γυμνάσια και Λύκεια, στα οποία ο μαθητής θα διδάσκεται θεωρητικά και πρακτικά την τέχνη που επιθυμεί (θέατρο, μουσική, κινηματογράφο, χορό κλπ.) παράλληλα με τα μαθήματα του σχολείου.

Με βάση τις κρατικές θεατρικές σκηνές, των οποίων πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως ο δημόσιος χαρακτήρας, να υλοποιηθεί η εθνική πολιτική για το θέατρο που θα διαμορφωθεί με τη συμμετοχή των φορέων του χώρου. Τα κρατικά θέατρα, που υπάρχουν και τα νέα που πρέπει να δημιουργηθούν, να βελτιώσουν τη λειτουργία τους και να διευρύνουν το ρεπερτόριό τους ώστε να αναδεικνύουν τη σύγχρονη ελληνική και παγκόσμια προοδευτική δραματουργία. Να αναβαθμιστεί η μελέτη και ποιοτική παρουσίαση του αρχαίου δράματος και του κλασικού ρεπερτορίου. Να αυξηθούν τα δημοτικά θέατρα, να επιχορηγηθούν αποφασιστικά, ενώ η στελέχωσή τους να γίνεται με ποιοτικά κριτήρια. Να υπάρξει πολύμορφη προστασία του ελληνικού θεατρικού έργου. Να ενισχυθεί η ερασιτεχνική θεατρική δραστηριότητα. Να ενισχυθεί η πανεπιστημιακή θεατρική εκπαίδευση και να ιδρυθούν ερευνητικά ιδρύματα για το θέατρο.

Να διαμορφωθεί και να υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους φορείς του χώρου μια εθνική πολιτική για τον κινηματογράφο, η οποία θα στηρίζεται στην επαρκή θεσμική και οικονομική στήριξη του κράτους. Αμεσα να εκδοθούν τα ΠΔ που απαιτούνται προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι ελάχιστες θετικές διατάξεις του Ν. 1597/86. Ειδικότερα, να υλοποιηθούν οι διατάξεις για την "Ελλάς Φιλμ", για τη δημιουργία κινηματογραφικού αρχείου και για την εφαρμογή αντιμονοπωλιακών μέτρων στο χώρο διανομής. Να δημιουργηθεί κινηματογραφική και οπτικοακουστική πανεπιστημιακή σχολή και, ταυτόχρονα, να ελεγχθούν οι κάθε λογής ιδιωτικές "σχολές" και εργαστήρια που κερδοσκοπούν με τα όνειρα και τις ελπίδες νέων ανθρώπων. Να καθοριστούν θεσμικά οι σχέσεις κινηματογράφου - τηλεόρασης με τέτοιον τρόπο ώστε να μη λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους. Να καταβάλλουν τα τηλεοπτικά κανάλια, όπως είναι υποχρεωμένα, το 1,5% και να διατίθεται για την ενίσχυση του κινηματογράφου. Να προβάλλονται στις κινηματογραφικές αίθουσες ελληνικές ταινίες. Να αξιοποιηθεί το στοκ των ελληνικών ταινιών που συγκεντρώθηκαν στις αποθήκες του Κέντρου Κινηματογράφου. Να αποκατασταθεί η φυσιογνωμία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ώστε να αναδεικνύει την ελληνική κινηματογραφική δημιουργία.

Σε συνεργασία με τους φορείς του χώρου, να διαμορφωθεί και να υλοποιηθεί η εθνική πολιτική για τη μουσική. Να παρθούν μέτρα για την προστασία, καταγραφή και διδασκαλία της λαϊκής μουσικής παράδοσης. Να αναπτυχθεί ο θεσμός των Μουσικών Γυμνασίων - Λυκείων και να αναβαθμιστεί με την αντιμετώπιση όσων προβλημάτων εμφανίστηκαν στα υπάρχοντα μουσικά σχολεία. Να ιδρυθούν ερευνητικά ινστιτούτα μουσικής σε όλα τα είδη. Να παρθούν μέτρα προώθησης της επαφής του λαού με τη συμφωνική και ευρύτερα την κλασική μουσική. Να ιδρυθούν και να ενισχυθούν κρατικά και ορχηστρικά σύνολα. Να αποκατασταθεί πλήρως το περιβάλλον γύρω από το Μέγαρο Μουσικής, από το οποίο πρέπει να φύγουν οι ιδιώτες, ενώ διακομματική επιτροπή με τη συμμετοχή και του Δήμου Αθήνας να αποφασίσει το νέο ρόλο του στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας. Να αναβαθμιστούν οι παλιές και να δημιουργηθούν νέες κρατικές ορχήστρες. Να ενισχυθεί και να βελτιωθεί ουσιαστικά η δραστηριότητα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της οποίας πρέπει να αποκατασταθεί ο δημόσιος χαρακτήρας. Να ιδρυθεί δεύτερο λυρικό θέατρο στη Θεσσαλονίκη. Να δημιουργηθούν χώροι κατάλληλοι για τη συμφωνική μουσική και το λυρικό θέατρο (όπερα). Παράλληλα, να επιδιωχτεί η αποκλειστική απασχόληση των μουσικών με τη βελτίωση των αποδοχών τους.

Με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων να αναπτυχθεί ο χορός. Να ιδρυθούν δυο κρατικά μπαλέτα. Να ενισχυθεί η ίδρυση και λειτουργία δημοτικών χορευτικών συγκροτημάτων και μπαλέτων.

Η χορηγία ιδιωτών σε πολιτιστικές δραστηριότητες πρέπει να κατευθύνεται σε πολιτιστικούς θεσμούς διαφανείς, με κοινωνική συμμετοχή και έλεγχο, ώστε να μην αποτελούν διαύλους πολιτιστικής χειραγώγησης και σκανδάλων.

Είναι αναγκαία η διατύπωση ενός συνολικού χάρτη δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, η στήριξη των νέων δημιουργών και η ολόπλευρη ενίσχυση των ταλέντων, των πρωτοπόρων.

Να παρθούν όλα τα μέτρα που χρειάζεται για να επιλυθούν τα οξυμένα προβλήματα του καλλιτεχνικού κόσμου. Να προστατευτεί η απερίσπαστη δημιουργία των καλλιτεχνών, ενώ σε συνεργασία με τα καλλιτεχνικά σωματεία να παρθούν μέτρα για την επαγγελματική τους κατοχύρωση, την επίλυση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους ζητημάτων και τη δημιουργία αξιοπρεπών συνθηκών δουλιάς, ώστε να μη συνθλίβεται το ταλέντο τους.

Να κατοχυρωθούν και να εξασφαλιστούν τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των εργαζομένων στην τέχνη.

Για τη φυσικήαγωγή και τοναθλητισμό

Η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός αποτελούν για το λαό και ιδιαίτερα για τη νεολαία, ένα θεμελιώδες δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο, αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Η ενίσχυσή τους, που είναι υποχρέωση της πολιτείας, αποτελεί ουσιώδη παράγοντα για την ανάπτυξη της προσωπικότητας, για τη θεμελίωση των ανθρωπιστικών αξιών, αλλά και τη διατήρηση της υγείας και πολλών άλλων ιδιοτήτων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Ωστόσο, η καθυστέρηση από τη μεριά των εκάστοτε κυβερνήσεων στη λήψη των θεσμικών μέτρων και τη διάθεση των απαραίτητων πόρων, όχι μόνο δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού με όλες τις ευεργετικές επιπτώσεις στο λαό και τη νεολαία, αλλά επιπλέον έχουν ανοίξει δρόμους εκτροπής τους σε δράσεις αντικοινωνικές. Μεγάλα μονοπωλιακά συγκροτήματα χρησιμοποιούν τον αθλητισμό σαν μοχλούς επηρεασμού των λαϊκών μαζών.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει την αναγκαιότητα διαμόρφωσης και υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος στον τομέα της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού, που θα εξασφαλίζει σε κάθε πολίτη το δικαίωμά του σ' αυτήν τη δραστηριότητα.

Στον τομέα της φυσικής αγωγής, που πρέπει να αναπτυχθεί σε ολόκληρη την εκπαίδευση, το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι:

Η φυσική αγωγή πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους διδασκόμενους, να έχει επιμορφωτικό και διαπαιδαγωγητικό χαρακτήρα και να δένεται αρμονικά με τα υπόλοιπα μαθήματα του προγράμματος.

Να καθιερωθεί ο θεσμός της κάρτας υγείας όλων των μαθητών και ιατρικές εξετάσεις στην αρχή και στο μέσον της σχολικής χρονιάς. Στην κάρτα υγείας να περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία της κατάστασης της υγείας του μαθητή, αλλά και η φυσική ανάπτυξη, καθώς και οι επιδόσεις του.

Οι βάσεις για τη φυσική αγωγή πρέπει να μπαίνουν από το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο. Ο ρόλος της φυσικής αγωγής σ' αυτές τις ηλικίες πρέπει να είναι η δημιουργία μιας πολύπλευρης και ολοκληρωμένης προσωπικότητας στον πνευματικό, ψυχολογικό, σωματικό και κινητικό τομέα ανάπτυξης των παιδιών μέσα από το παιχνίδι και την άσκηση. Να εκσυγχρονιστεί το αναλυτικό πρόγραμμα, να διοριστούν γυμναστές στα δημόσια Δημοτικά Σχολεία, στα οποία πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι χώροι και εγκαταστάσεις και να γίνει η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού.

Στο Γυμνάσιο και το Λύκειο η φυσική αγωγή πρέπει να αποτελείται από το θεωρητικό και το πρακτικό μέρος. Στο θεωρητικό να περιλαμβάνεται η διδασκαλία της ιστορίας και της κοινωνιολογίας του αθλητισμού, η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων κλπ., καθώς και χρήσιμες γνώσεις για την υγεία, για τη σωστή διατροφή, τις πρώτες βοήθειες κ.ά. Ακόμα, πρέπει να διδάσκονται οι βασικές αρχές της τεχνικής και οι κανονισμοί των κύριων αθλημάτων. Στην πρακτική εξάσκηση να εφαρμοστούν νέα προγράμματα φυσικής αγωγής και αθλητισμού βασισμένα σε πανελλήνια έρευνα από ειδικούς επιστήμονες.

Να αξιοποιηθούν οι σχολικοί αγώνες για την ανάπτυξη του συναγωνισμού και της άμιλλας, γενικότερα σαν θεσμός αθλητικής παιδείας και για την ανάδειξη των ταλέντων.

Να αναβαθμιστεί η εκπαίδευση στα ΤΕΦΑΑ. Να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε μέλη ΔΕΠ, καθώς και σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Να διαμορφωθούν οι απαραίτητες κτιριακές εγκαταστάσεις κατάλληλα εξοπλισμένες. Να αναπτυχθεί η επιστημονική έρευνα και να οργανωθούν τμήματα μεταπτυχιακών σπουδών στον τομέα του αθλητισμού και της φυσικής αγωγής. Ταυτόχρονα, σε ολόκληρη την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, να ενθαρρυνθεί και να διευκολυνθεί η άθληση των φοιτητών στις σχολές και τις φοιτητικές εστίες.

Κεντρικό ζήτημα στην αθλητική πολιτική του ΚΚΕ είναι η ανάπτυξη του αθλητισμού για όλους, με φορείς τα σχολεία, τα συνδικάτα, τις μαζικές οργανώσεις, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και με πρωτοβουλίες πολιτών. Το Κόμμα μας υποστηρίζει ότι αν αναπτυχθεί με δυναμισμό, αυτό το σκέλος, τότε ο αθλητισμός θα παίρνει τα πραγματικά χαρακτηριστικά του, από μια άποψη τα ταξικά του χαρακτηριστικά. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι χρειάζεται:

Na καθιερωθούν αθλητικοί θεσμοί και νόμοι προσαρμοσμένοι στα σύγχρονα δεδομένα, που θα εξασφαλίζουν τα στοιχειώδη μέσα για τη λειτουργία του αθλητισμού για όλους, (χώρος, τεχνική υποστήριξη κλπ.), την εξυγίανση, τον εκδημοκρατισμό, την αποφασιστική αντιμετώπιση των φαινομένων παρακμής και σήψης.

Φυσικός φορέας για την ανάπτυξη του αθλητισμού για όλους πρέπει να είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με κατάλληλη όμως χρηματοδότηση και ενίσχυση από το κράτος.

Να ενισχυθεί ο εργασιακός αθλητισμός στα μεγάλα εργοστάσια, στις ΔΕΚΟ και τις εργατογειτονιές.

Το κράτος πρέπει να εξασφαλίζει την ύπαρξη των κατάλληλων χώρων, ενώ για την εφαρμογή των προγραμμάτων αθλητισμού για όλους να διαθέτει τα απαραίτητα στελέχη (γυμναστές, προπονητές κλπ.).

Ο αθλητισμός επιδόσεων εντάσσεται στην ενιαία λογική του ΚΚΕ για τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό. Το Κόμμα μας υποστηρίζει ότι θα πρέπει:

Να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει το σύστημα επιλογής, το μοντέλο του μακροχρόνιου σχεδιασμού και το μοντέλο του αθλητισμού για την περίοδο των υψηλών επιδόσεων. Στα πλαίσια αυτού του ολοκληρωμένου προγράμματος να παρθούν μέτρα προκειμένου να προστατεύονται οι αθλητές, ιδιαίτερα των μικρών ηλικιών, από προπονητικές αυθαιρεσίες.

Να αναβαθμιστεί η λειτουργία του αθλητικού σωματείου. Να διαμορφωθούν συνθήκες ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του αθλητισμού επιδόσεων και να ακολουθεί τις αντίστοιχες προπονητικοεκπαιδευτικές διαδικασίες.

Να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί πανεθνική επιστημονική έρευνα για να διαπιστωθούν οι ιδιαιτερότητες του ελληνικού λαού και με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας να δημιουργηθεί ενιαία προπονητική διαδικασία.

Οι απαιτήσεις του αθλητισμού επιδόσεων είναι πολύ μεγάλες. Οι αθλητές πρέπει να επιδίδονται απερίσπαστοι σ' αυτόν. Για το σκοπό αυτό πρέπει το κράτος να δημιουργεί όλες τις υλικές και θεσμικές προϋποθέσεις.

Το πιο επικίνδυνο φαινόμενο - που δε σχετίζεται αποκλειστικά με τον αθλητισμό - είναι η δημιουργία στη χώρα μας μονοπωλιακών συγκροτημάτων, τα οποία δρουν σε πολυκλαδική βάση και μάλιστα σε κλάδους που δε συνδέονται μεταξύ τους. Το συγκροτήματα αυτά επεκτείνουν τη δράση τους σε τομείς μεγάλης κοινωνικής σημασίας, όπως τα ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και πνευματικής παραγωγής, η εκπαίδευση, η υγεία, η ψυχαγωγία και ο αθλητισμός. Επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου είναι η αξιοποίηση αυτών των σημαντικών τομέων στην προσπάθειά του να αποκτήσει μοχλούς άμεσου - ακόμα και χωρίς τη μεσολάβηση κομμάτων - επηρεασμού των λαϊκών μαζών. Πρόκειται για μια εξέλιξη που εκδηλώνεται ιδιαίτερα έντονα στον αθλητισμό και οδηγεί σε φαινόμενα απανθρωπισμού της αθλητικής και φυσικής ζωής. Τα γήπεδα και τα μεγάλα αθλητικά συγκροτήματα ελέγχονται από τους κερδοσκόπους. Σε πολλές περιπτώσεις οι χώροι αυτοί είναι θερμοκήπια αντιδραστικών και φασιστικών αντιλήψεων. Το πρώτο θύμα της άγριας εμπορευματοποίησης είναι το "ευ αγωνίζεσθαι". Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει!

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι:

Πρέπει να ορθωθεί ένα μέτωπο πάλης ενάντια σε όλους όσοι κερδοσκοπούν από τον αθλητισμό εκτρέποντάς τον από την κοινωνική του αποστολή.

Να ψηφιστεί νόμος - πλαίσιο που να εξασφαλίζει τον εκδημοκρατισμό του οργανωμένου αθλητικού οικοδομήματος και να κατοχυρώνει την ανεξαρτησία του από κάθε κυβέρνηση και κρατικό μηχανισμό.

Να διατεθούν οι αναγκαίες πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα η υλικοτεχνική υποδομή που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού, να στελεχωθεί ο χώρος και να καλυφθούν όλες οι τρέχουσες δαπάνες λειτουργίας των αθλητικών προγραμμάτων.

Ναρκωτικά:μια μάστιγα πουεξαπλώνεται...

Η μάστιγα των ναρκωτικών γίνεται καθημερινά όλο και πιο επικίνδυνη, κυρίως για τους νέους. Το ζήτημα, στη βαθύτερη εξέτασή του, είναι πολιτικό, κοινωνικό. Συνδέεται με την όξυνση όλων των κοινωνικών προβλημάτων (ανεργία, φτώχεια, αδιέξοδα στη ζωή της νεολαίας, κίβδηλα πρότυπα, κρίση αξιών). Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, καθώς και η συστηματική πολιτική πρόληψης, αποτελούν ισχυρότατα όπλα για το δραστικό περιορισμό του προβλήματος των ναρκωτικών. Από την άλλη πλευρά πρέπει να σημειωθεί ότι όταν μηχανισμοί εντεταλμένοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπολειτουργούν, είναι ευάλωτοι στη διάβρωση και τη διαφθορά, τότε είναι σίγουρο ότι τα θύματα θα πολλαπλασιάζονται με αυτονόητες τις τραγικές οικογενειακές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Το ΚΚΕ διαφώνησε και επιμένει σταθερά στη θέση ότι δεν πρέπει να υπάρχει πολιτική διαχωρισμού "σκληρών" και "μαλακών" ναρκωτικών ουσιών. Κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη διαμόρφωση κοινού πορίσματος, υποστήριξε θεμελιωμένα τη θέση ότι θα είναι σοβαρό λάθος να ασκηθεί πολιτική χορήγησης υποκατάστατων από την πολιτεία στους ασθενείς τοξικομανείς. Κι αυτό γιατί και στην περίπτωση που το υποκατάστατο παίξει αρχικά το ρόλο πρόσκαιρης ανακούφισης, στην πορεία ο ασθενής θα εξαρτηθεί από το υποκατάστατο.

Το Κόμμα μας συνυπολογίζοντας την πείρα από τις οργανωμένες θεραπευτικές κοινότητες, από τα χειροπιαστά θετικά αποτελέσματα που αυτές πρόσφεραν σε πολλούς νέους, την πείρα από διάφορες χώρες που πειραματίστηκαν με πολλούς τρόπους για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη βοήθεια των ασθενών, υποστήριξε και υποστηρίζει ότι όλο το βάρος της πολιτικής έπρεπε και πρέπει να ριχτεί στην ενίσχυση αυτών των θεραπευτικών κοινοτήτων. Το ενεργητικό στοιχείο που κυριαρχεί στη θεραπευτική αγωγή σ' αυτές τις κοινότητες, διαμορφώνει τις καλύτερες προϋποθέσεις μόνιμης και σταθερής απαλλαγής από την εξάρτηση.

Σε ό,τι αφορά στη δίωξη εγκλημάτων εμπορίας απαγορευμένων ναρκωτικών ουσιών, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι άλλο είναι ο απλός ασθενής που χρειάζεται τη φροντίδα του κράτους και άλλο είναι ο έμπορος. Συχνά, από την ίδια την πράξη συγχέονται τα όρια εμπόρου - ασθενούς και σε περιπτώσεις μπορεί να επιτραπεί σε τμήματα του μηχανισμού δίωξης να αυθαιρετούν. Με μια κουβέντα μπορούμε να πούμε: αυστηρή τιμωρία των εμπόρων που να λειτουργεί και αποτρεπτικά, φροντίδα για τους ασθενείς. Πάνω απ' όλα όμως απαίτηση να γίνει συνείδηση στα πλατύτερα στρώματα του λαού, ότι το πρόβλημα δεν αφορά, πλέον, αυτούς που το βιώνουν άμεσα, αλλά όλους. Και από την άποψη αυτή οι μαζικοί, κοινωνικοί φορείς χρειάζεται να έχουν μέσα στους γενικότερους στόχους πάλης και την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας.

Επείγουσα κοινωνικήανάγκη η προστασίατου περιβάλλοντος

Η καταστροφή του περιβάλλοντος στη χώρα μας, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και στην ύπαιθρο, παίρνει μεγάλες διαστάσεις και αποτελεί σοβαρό παράγοντα υποβάθμισης της ζωής. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της υποταγής των επιλογών όλων των ως τώρα κυβερνήσεων στο μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, στα κερδοσκοπικά κυκλώματα, στην εξυπηρέτηση των ημετέρων. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο από την παγκόσμια εμβέλεια πολλών προβλημάτων περιβάλλοντος (τρύπα όζοντος, φαινόμενο θερμοκηπίου, ρύπανση θαλασσών, καταστροφές δασών κ.ά.).

Σε μια πολιτική ανάπτυξης που θα έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο, η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί βασικό κριτήριο σ' όλες τις πλευρές της οικονομικής και κοινωνικής δράσης. Στις μέρες μας η κατάσταση έφτασε πλέον σε οριακό σημείο και είναι επείγουσα κοινωνική ανάγκη η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπως:

Να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο νομικό και θεσμικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει σε επίπεδο τεχνικών προδιαγραφών, μελετών, σχεδιασμού, ελέγχων, κυρώσεων, διοικητικών μηχανισμών, κεντρικών, τοπικών και περιφερειακών δομών, ένα επαρκές και αποτελεσματικό σύστημα προστασίας του περιβάλλοντος. Χρειάζεται σεβασμός των διεθνών συμβάσεων προστασίας του περιβάλλοντος και ενεργητική συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση όλων των οικολογικών προβλημάτων, στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, σ' ολόκληρο τον πλανήτη.

Είναι αναγκαία η διοχέτευση αξιόλογων οικονομικών πόρων για την προστασία του περιβάλλοντος, που συνιστά μια κατ' εξοχήν κοινωνική και εθνική επένδυση.

Επιβάλλεται η συνεχής αγωγή και με όλα τα μέσα πληροφόρηση της κοινής γνώμης για το θέμα αυτό, η ένταξή του σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και τεχνολογίας σε σχέση με το περιβάλλον και ο ουσιαστικός διάλογος με τους μαζικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για θέματα περιβάλλοντος που τους αφορούν.

Να επιβληθούν στις ρυπογόνες επιχειρήσεις ειδικά προγράμματα μείωσης των βιομηχανικών ρύπων. Να μετεγκατασταθούν εφόσον τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν και να απαγορευτεί η εγκατάσταση νέων στις κορεσμένες περιοχές. Να προωθηθούν οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και ν' αποκλειστεί η χρήση ατομικής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρισμού με τη σημερινή ανασφαλή τεχνολογία.

Να επιλυθεί το κυκλοφοριακό, με επιδίωξη να προωθηθούν τα μαζικά συγκοινωνιακά μέσα στις μεγάλες πόλεις. Να εκσυγχρονιστεί και να επεκταθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το συντομότερο δυνατόν να καταρτιστεί το εθνικό κτηματολόγιο και να γίνει καθορισμός χρήσεων γης. Ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός καθώς και ο περιφερειακός προγραμματισμός να υποτάσσονται στο ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον και στις σύγχρονες απαιτήσεις. Να αποτρέπονται τάσεις γιγαντισμού και υπερσυγκέντρωσης. Να κατοχυρωθούν οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι που απομένουν και ν' αξιοποιηθούν κυρίως ως χώροι πράσινου. Να προστατευτεί και να αποκατασταθεί το περιαστικό πράσινο.

Να εκπονηθεί εθνικό σχέδιο για συστήματα διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων, για κατασκευή μονάδων διάθεσης τοξικών αποβλήτων. Να κατασκευαστούν σύγχρονοι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, να προωθηθεί η ανακύκλωσή τους στην πηγή. Να αναπτυχθεί σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις.

Να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το οξύτατο πρόβλημα της λειψυδρίας, που αντιμετωπίζουν οι πόλεις και η ύπαιθρος. Να προστατευτεί και να αξιοποιηθεί ορθολογικά το υδάτινο δυναμικό.

Να προστατευτούν αποτελεσματικά τα δάση, οι εθνικοί δρυμοί, τα σπάνια οικοσυστήματα, οι βιότοποι. Να ενισχυθούν αποτελεσματικά οι μηχανισμοί πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών. Να γίνει ριζική τροποποίηση του θεσμικού και νομικού πλαισίου και να συνταχθεί άμεσα δασολόγιο και δασικό κτηματολόγιο. Να διατεθεί τουλάχιστον το 1% του κρατικού προϋπολογισμού για την αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων.

Να υπάρξει αντιρρυπαντική θωράκιση των θαλασσών, των λιμνών και των ποταμών της χώρας.

Να συμμετάσχει και η χώρα μας στην προσπάθεια αλλαγής του καταναλωτικού προτύπου, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των εργαζομένων και όχι να σπαταλούνται φυσικοί πόροι για την αύξηση των κερδών των πολυεθνικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ