Κυριακή 14 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΠKKE

Η θέση της Ελλάδας στον κόσμο

O σημερινός κόσμος χαρακτηρίζεται από εκρηκτικές αντιθέσεις, που αιτία τους έχουν την απαίτηση των λαών για βελτίωση της ζωής τους και την επιδίωξη του ιμπεριαλισμού για κυριαρχία και έλεγχο των εξελίξεων, για να θέσει τις σημερινές δυνατότητες της ανθρωπότητας στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του. Η καπιταλιστική ενοποίηση διαιρεί, διχάζει, είναι εμπόδιο στην ισότιμη συνεργασία, στην επικοινωνία και φιλία των λαών και την ανάπτυξη προς όφελός τους.

Η κατάσταση στα Βαλκάνια, το έγκλημα σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, στην αφρικανική ήπειρο, οι συνεχιζόμενες πολύμορφες επεμβάσεις στην Κούβα και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής υπογραμμίζουν, για μια ακόμα φορά, ότι ο κύριος αντίπαλος των λαών είναι συνολικά ο ιμπεριαλισμός και η στρατηγική του για "νέα τάξη πραγμάτων". Αυτήν την προωθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και τα τρία μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα: Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ιαπωνία. Η μετατροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε κέντρο, που τις περισσότερες φορές νομιμοποιεί, εκ των υστέρων, αποφάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κηδεμονία του από τους ιμπεριαλιστές, κυρίως τους Αμερικανούς, υπονομεύει την ανάγκη ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών, τη διασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων πολλών χωρών.

Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον κόσμο, οι κίνδυνοι που απειλούν την ειρήνη, απαιτούν:

Να διαμορφωθεί ένα ισχυρό κίνημα των λαών και των χωρών που υποφέρουν από τη "νέα τάξη πραγμάτων". Κίνημα αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, φιλειρηνικό, το οποίο θα εκφράζει τα δικαιώματα των λαών και των χωρών, θα υπερασπίζεται το δρόμο επιλογής τους προς την κοινωνική πρόοδο. Η εκπλήρωση αυτού του καθήκοντος θα εξαρτηθεί από την πάλη στο εσωτερικό της κάθε χώρας και τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές που θα συντελούνται.

Να αναπτυχθεί η πάλη για τον εκδημοκρατισμό του ΟΗΕ, να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Γενικής Συνέλευσης, ώστε να εκπληρώνει τους όρους για τους οποίους δημιουργήθηκε. Η πάλη για τον εκδημοκρατισμό του ΟΗΕ περνά μέσα από την πάλη για αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων.

Το ΚΚΕ πιστεύει και στη δυνατότητα και στην αναγκαιότητα της συντονισμένης δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων, των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων και κινημάτων. Αγωνίζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου, η προώθηση του οποίου θα έχει πολύμορφες επιδράσεις στην πάλη των εργαζομένων.

Η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη

Με την οικονομική και πολιτική ένωση που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ και στο βαθμό που θα υλοποιείται, θεσμοθετείται η επέμβαση, ανοιχτή ή συγκαλυμμένη, η υποτέλεια, η ολοκληρωτική εξάρτηση και η κατάλυση κάθε έννοιας εθνικής αυτοτέλειας.

Το ΚΚΕ καταψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Εκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για όσα του έκρυβαν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Η πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος για δημοψήφισμα συνάντησε την άρνηση των άλλων κομμάτων, τα οποία περιφρόνησαν αυτή τη δημοκρατική απαίτηση.

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι η Αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που είναι προγραμματισμένη να γίνει στο 1996, θα προωθήσει περισσότερο τον αντιδραστικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού βασική κατεύθυνση των κυρίαρχων κεφαλαιοκρατικών δυνάμεών της και των πολιτικών εκπροσώπων τους είναι η προώθηση της πολιτικής ένωσης. Αιχμή των νέων τροποποιήσεων θα αποτελέσουν οι τομείς της κοινής εξωτερικής πολιτικής, της κοινής πολιτικής άμυνας και της πολιτικής "ασφάλειας", εξωτερικής και εσωτερικής (στρατός - Αστυνομία - Δικαιοσύνη).

Το KKE είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην ιμπεριαλιστική ενοποίηση και στις επιμέρους μεταρρυθμίσεις που την προωθούν. Είναι απάτη ο ισχυρισμός ότι η ομοσπονδία ή κάποιο ψευδώνυμό της είναι βήμα προς την εξέλιξη. Ομοσπονδία που επιδιώκει την ισχυροποίηση του κεφαλαίου, την ιμπεριαλιστική ενοποίηση, είναι βήμα προς τα πίσω και κρύβει μεγάλους κινδύνους.

Για πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς και εθνικοεξαρτησιακούς λόγους το Κόμμα μας προτείνει τη συνολική απόρριψη της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί οι θεμελιακές αρχές και διατάξεις της έρχονται σε ριζική αντίθεση με τα συμφέροντα των λαών, με τους εργαζομένους της χώρας μας, την εθνική ανεξαρτησία και ανάπτυξή της. Η απόρριψη της Συνθήκης του Μάαστριχτ είναι ένα πρώτο βήμα εναντίωσης και αποδυνάμωσης του ιμπεριαλιστικού κέντρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ΚΚΕ υποστηρίζει την ανάγκη για συνολική ρήξη και αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Προβάλλει μια σειρά άμεσους στόχους κοινής πάλης με όλες εκείνες τις δυνάμεις που επιθυμούν μια διαφορετική θέση της χώρας μας και υποστηρίζουν την εναντίωση και την αντίσταση. Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι:

Πρέπει να υπάρξει μεγάλη αντίσταση στους στόχους του προγράμματος "σύγκλισης" της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η διαμόρφωση και υλοποίηση ενός πλαισίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, στα πλαίσια της προοδευτικής πολιτικής για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη που έχει ανάγκη ο τόπος.

Οι Ελληνες εκπρόσωποι στα αποφασιστικά κοινοτικά όργανα να μην έχουν το δικαίωμα να δεσμεύουν την Ελλάδα με αποφάσεις, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη της ελληνικής Βουλής και των αρμόδιων οργάνων της, αλλά και του ελληνικού λαού σε μεγάλα εθνικά θέματα.

Να υπάρξει εναντίωση στην κατεύθυνση για μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ελληνικό στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Να μην εφαρμόζονται οι αποφάσεις των κοινοτικών οργάνων που πάρθηκαν είτε κατά πλειοψηφία είτε ερήμην της ελληνικής Βουλής και των αντίστοιχων κυβερνητικών διοικητικών κτλ. ελληνικών οργάνων.

Η θέση του ΚΚΕ, αλλά και ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων, ενάντια στην ιμπεριαλιστική ομοσπονδία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για την αποδέσμευση της Ελλάδας από μια Ενωση υποχείριο των αντιδραστικών κεφαλαιοκρατικών δυνάμεων, δεν έχει καμιά σχέση με την αντίληψη του εγωιστικού, εθνικιστικού ελληνοκεντρισμού, με εθνικό απομονωτισμό. Διεκδικώντας την εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας, τη δυνατότητα και να διατηρήσει και να διευρύνει τις αναπτυξιακές της δυνατότητες, σε αντίθεση με τη γραμμή του πολυεθνικού κεφαλαίου, καταβάλλουμε το δικό μας μερίδιο στη γενικότερη επιδίωξη για ειρήνη, ασφάλεια και ειρηνική συνεργασία με όλες τις χώρες, σε αμοιβαία, επωφελή βάση.

Για μια φιλειρηνική, αντιιμπεριαλιστική εξωτερική πολιτική

Το πλέγμα της πολιτικοστρατιωτικής εξάρτησης από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί στήριγμα της άρχουσας τάξης της χώρας μας, υπονομεύει την αμυντική ικανότητά της για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και την ωθεί σε εμπλοκή, σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τυχοδιωκτικές ενέργειες.

Το ΚΚΕ και συνολικότερα το λαϊκό κίνημα εδώ και χρόνια αγωνίστηκαν και υποστήριξαν πως η εφαρμογή μιας ανεξάρτητης εθνικής πολιτικής συνδέεται με μέτρα όπως:

Αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, το νέο αυτό στρατιωτικό, ιμπεριαλιστικό οργανισμό στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Απομάκρυνση των αμερικανο-ΝΑΤΟικών βάσεων από τη χώρα μας.

Απομάκρυνση από την Ελλάδα όλων των πυρηνικών όπλων και των σχετικών εγκαταστάσεων και απαγόρευση στάθμευσης και διέλευσης από τον ελληνικό χώρο κάθε μέσου που μεταφέρει πυρηνικά όπλα.

Κατάργηση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Λάρισας, της βάσης των ΑΒΑΚΣ στο Ακτιο και όλων των παρόμοιων ΝΑΤΟικών στρατηγικών στηριγμάτων που είναι εγκαταστημένα στη χώρα μας.

Διάλυση όλων των βάσεων στρατωνισμού, ανεφοδιασμού και στήριξης των "δυνάμεων ταχείας επέμβασης" και κάθε παρόμοιου στρατιωτικού σχηματισμού. Απόρριψη οποιασδήποτε ελληνικής συμμετοχής σε τέτοιου είδους δυνάμεις.

Απόρριψη της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής που υπαγορεύεται από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση.

Σχεδιασμός εθνικής αμυντικής πολιτικής, που θα εξασφαλίζει την ασφάλεια της χώρας.

Μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας δεν υπάρχει ούτε το πρόσχημα, που επικαλούνταν στο παρελθόν οι πολεμοκάπηλοι, για τη διατήρηση και ενίσχυση των επιθετικών τους οργανισμών.

Πελώριο ζήτημα με ηθικές, πολιτικές και οικονομικές παραμέτρους είναι το θέμα των απαιτήσεων της χώρας μας έναντι της Γερμανίας. Γίνεται λόγος για τις πολεμικές επανορθώσεις του Α και του Β Παγκοσμίου Πολέμου, για το κατοχικό δάνειο, καθώς και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που λήστεψαν οι ναζιστές. Πρόκειται για απαιτήσεις 52 δισ. δολαρίων με συνυπολογισμό των πιο μικρών αναλογούντων τόκων. Κι αν μέχρι το 1990 που υπήρχαν τα δύο γερμανικά κράτη υπήρχε ένα πρόσχημα στο να τεθεί το θέμα, αυτό εξαλείφθηκε μετά τη Συμφωνία 4+2 της Μόσχας, που οδήγησε στη γερμανική ενοποίηση. Πρέπει η χώρα μας να θέσει άμεσα αυτό το ζήτημα στη γερμανική πλευρά με αποφασιστικό τρόπο και να ζητήσει την ικανοποίηση των δίκαιων απαιτήσεων της Ελλάδας.

Η θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο

Η αλλαγή στο παγκόσμιο συσχετισμό των δυνάμεων είχε ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στα Βαλκάνια, όπου οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ για τη διανομή των αγορών και την επιβολή της πολιτικής και οικονομικής τους κυριαρχίας τους συνεχίζονται. Ο υποκινούμενος εθνικισμός και ο σοβινιστικός φανατισμός, ο κατακερματισμός κρατών και η αμφισβήτηση των συνόρων αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τους λαούς της Βαλκανικής.

Προϋπόθεση ν' αντιμετωπιστεί η κρίση στα Βαλκάνια και οι συνέπειές της είναι να καταδικαστεί και, μέσω της λαϊκής παρέμβασης, να σταματήσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση. Να αναληφθούν πρωτοβουλίες για διμερείς και πολυμερείς σχέσεις και συμφωνίες, που θα διασφαλίζουν το σεβασμό των συνόρων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Απαιτείται μια πολιτική που θα βάζει φραγμό στις εθνικιστικές και σοβινιστικές βλέψεις, στην προπαγάνδα που καλλιεργεί τον επεκτατισμό. Θα προωθεί την ισότιμη οικονομική συνεργασία και θα εξασφαλίζει το σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών, ανεξάρτητα από καταγωγή, θρησκεία, γλώσσα και έθιμα.

Το ΚΚΕ, χωρίς καμιά ταλάντευση, από τις αρχές της κρίσης της Γιουγκοσλαβίας απαίτησε:

Να καταδικαστούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία και η ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη δυνατότητα του "βέτο" στα όργανα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να πάψει να είναι ο συνένοχος στα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών.

Να αποκλειστεί η χρησιμοποίηση ελληνικών ή ΝΑΤΟικών εγκαταστάσεων ως ορμητήριων για επιχειρήσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Να μην υπάρχει οποιαδήποτε συμμετοχή της Ελλάδας, άμεση ή έμμεση, στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Σ' αυτά τα πλαίσια και σ' αυτή τη λογική πρέπει ν' αντιμετωπιστεί και η εκκρεμότητα με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Το ΚΚΕ διαφώνησε κατηγορηματικά με την πολιτική και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του "ΣΥΝ" και κατόπιν της Πολιτικής Ανοιξης, που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πρόταξαν το θέμα της ονομασίας, αποπροσανατόλισαν το λαό και έθρεψαν τον εθνικισμό, αναγορεύοντας το θέμα αυτό ως κύριο κριτήριο πατριωτισμού. Το Κόμμα μας, κόντρα στο ρεύμα και τον επικίνδυνο αποπροσανατολισμό, είχε υποστηρίξει με σταθερότητα και επιμονή ότι το κύριο είναι η συμφωνία εγγυήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες για την αμοιβαία ασφάλειά τους, με άμεσο διάλογο μεταξύ τους χωρίς μεσολαβητές. Οι εξελίξεις που ακολούθησαν στο θέμα αυτό επιβεβαιώνουν την ορθότητα των θέσεων που εξέφρασε έγκαιρα το ΚΚΕ, αλλά ανέδειξαν και τις τεράστιες ευθύνες των άλλων πολιτικών δυνάμεων, που για τις μικροκομματικές τους σκοπιμότητες αδιαφόρησαν για τα γενικότερα εθνικά συμφέροντα.

Επιδίωξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής πρέπει να είναι η οικοδόμηση σχέσεων με την Αλβανία, οι οποίες θα είναι σταθερές και θα στηρίζονται στην εμπιστοσύνη και στο αμοιβαίο όφελος, μακριά από σοβινισμούς και θρησκόληπτους φανατισμούς. Η ελληνική μειονότητα να έχει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες και παράλληλα να αξιοποιείται σαν γέφυρα επικοινωνίας, φιλίας και καλών σχέσεων με τη γειτονική μας χώρα. Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Αλβανίας πρέπει να συνεργαστούν στην κατεύθυνση της προστασίας αυτών των δικαιωμάτων, καθώς και για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής της ελληνικής μειονότητας. Προτεραιότητα έχει η συνεργασία των δύο κυβερνήσεων για τη λήψη μέτρων που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της εκπαίδευσης των παιδιών της μειονότητας. Ταυτόχρονα, η χώρα μας να επιδιώξει τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας με την Αλβανία, με την οποία θα ρυθμίζονται ο αριθμός, τα δικαιώματα και γενικά τα θέματα της απασχόλησης Αλβανών υπηκόων στην Ελλάδα.

Τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να αντιμετωπιστούν με ειρηνικό διάλογο, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, με αμοιβαίο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής κυριαρχίας των δύο χωρών, στο πνεύμα της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι. Το θέμα της υφαλοκρηπίδας μπορεί να διευθετηθεί ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή πρακτική, με παραπομπή της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Το ΚΚΕ αντιτάσσεται σε κάθε διχοτομική λύση για την Κύπρο. Υποστηρίζει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, που θα εξασφαλίζει το αδέσμευτο, την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Κύπρου. Μιας Κύπρου χωρίς τουρκικά και άλλα ξένα στρατεύματα και ιμπεριαλιστικές βάσεις, που θα εγγυάται την αρμονική συμβίωση των δύο κοινοτήτων. Το λεγόμενο νέο αμυντικό δόγμα δε συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης, αντίθετα τροφοδοτεί αντικειμενικά το φαύλο κύκλο της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι προσπάθειες του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και των ΗΠΑ δεν οδηγούν σε μια θετική και σωστή λύση του Κυπριακού. Αντίθετα, δημιουργούν προϋποθέσεις για ντε φάκτο διχοτόμηση και ουσιαστική διαιώνιση της απαράδεκτης, όσο και επικίνδυνης κατάστασης.

Σ' ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας, η πολύχρονη αμοιβαία εμπιστοσύνη που οικοδομήθηκε πρέπει να συνεχίσει τον ίδιο δρόμο. Οι συγκυριακές αρνητικές πολιτικές καταστάσεις δεν πρέπει να εμποδίσουν αυτές τις σχέσεις.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως για τα Βαλκάνια προοπτική είναι η δημιουργία ενός συλλογικού συστήματος ασφάλειας στην περιοχή, που θα στηρίζεται στη διαβαλκανική συνεννόηση. Το Κόμμα μας δεν παραγνωρίζει την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σε όλες τις βαλκανικές και μεσογειακές χώρες. Δεν παραγνωρίζει το γεγονός, ότι οι περισσότερες από αυτές τις χώρες, στον έναν ή τον άλλο βαθμό, είναι σήμερα εξαρτημένες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ίδιες και τους λαούς τους. Αλλά αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Και οι βάσεις του προοδευτικού αύριο πρέπει να οικοδομούνται από σήμερα. Αυτό μπορεί να γίνει, πρώτα και κύρια, με την ανάπτυξη των σχέσεών τους, με την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων, που περικλείει το πλούσιο μωσαϊκό της Βαλκανικής και της Μεσογείου, με την απεξάρτησή τους από τα δεσμά, που κρατούν όλες αυτές τις χώρες καθηλωμένες στην υπανάπτυξη, τη μιζέρια. Είναι ολοφάνερο, πως μια μια χωριστά αυτές οι χώρες αποτελούν το εύκολο θύμα των λεγόμενων ισχυρών, οι οποίοι κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρείται αυτή η κατάσταση.

Το ΚΚΕ αγωνίζεται για τη μετατροπή της Μεσογείου σε ζώνη ειρήνης και συνεργασίας, χωρίς πυρηνικά όπλα. Κάτι τέτοιο επιβάλλει την απομάκρυνση όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων που διαθέτουν όπλα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τον πυρηνικό όλεθρο.

Για τους Ελληνες του εξωτερικού

Οι ελληνικές κυβερνήσεις διακηρύσσουν με κάθε ευκαιρία το δήθεν ενδιαφέρον τους για τον απόδημο ελληνισμό, τους Ελληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό ή τους ελληνικής καταγωγής κατοίκους ξένων χωρών. Στην ουσία, όμως, πρόκειται για κενούς λόγους επενδυμένους, ιδιαίτερα σήμερα, με αρκετή θρησκοληψία, οι οποίοι δεν έχουν πρακτικό αντίκρυσμα και χωρίς να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των Ελλήνων του εξωτερικού, των μεταναστών, τα οποία συχνά είναι οξύτατα.

Το Κόμμα μας, παίρνοντας υπόψη τις προτάσεις που κάνουν εδώ και χρόνια μαζικοί φορείς, διατυπώνει την άποψη ότι:

Πρέπει να αναγνωριστούν σαν εκπρόσωποι των μεταναστών και να ενισχυθούν με υλικά και άλλα μέσα οι κοινότητες των Ελλήνων του εξωτερικού και να αξιοποιηθούν για τη χάραξη της μεταναστευτικής πολιτικής. Η δημιουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) για να γίνει ουσιαστική και να εκφράζει τους απόδημους πρέπει να μην τους βάζει στη γωνία, αλλά να τους δίνει γνωμοδοτική και εισηγητική δυνατότητα, ανεξάρτητα αν η εκάστοτε κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις.

Να χρηματοδοτούνται οι κοινότητες και οι ομοσπονδίες τους για τις πολιτιστικές δραστηριότητές τους, που προβάλλουν τα πολιτιστικά στοιχεία του τόπου μας, συμβάλλουν στη σύσφιξη των σχέσεων του λαού μας με τους λαούς των χωρών υποδοχής, αναπτύσσουν τη φιλία και συνεργασία, περιορίζουν τα φαινόμενα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Η εκπαίδευση των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών να πραγματοποιείται στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας εγκατάστασής τους. Ταυτόχρονα, με την αποστολή Ελλήνων εκπαιδευτικών, βιβλίων, διδακτικού υλικού και εξοπλισμού, καθώς και τη διαμόρφωση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής, να εξασφαλιστεί η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας για όλα τα παιδιά των μεταναστών.

Πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί στους πολίτες της χώρας μας, που εργάστηκαν για κάποιο διάστημα στο εξωτερικό σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι θα προσμετράται η προϋπηρεσία τους στο εξωτερικό και θα συνυπολογίζεται σαν συντάξιμη. Με τη λήψη ειδικών μέτρων να εξασφαλιστεί η μεταφορά στη χώρα μας των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όλων των προσφύγων που είχαν εργαστεί στο παρελθόν στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και τις άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την υπεράσπιση των ιδιαίτερων δικαιωμάτων (γλωσσικών, πολιτιστικών κτλ.) των ελληνικής καταγωγής πολιτών άλλων κρατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ