Κυριακή 14 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΔΙΕΘΝΗ
KKE

Για τον εκδημοκρατισμό

Για το ΚΚΕ ο αγώνας για εκδημοκρατισμό της κοινωνικής ζωής είναι αναπόσπαστος με τον αγώνα κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού και για το σοσιαλισμό. Το Κόμμα μας υποστηρίζει ότι πρέπει ο λαός να συμμετέχει ουσιαστικά στη λήψη και πραγματοποίηση των αποφάσεων, τόσο στην παραγωγική διαδικασία, όσο και σε τοπικό επίπεδο και γενικότερα σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Για το σκοπό αυτό να καθιερωθούν αποτελεσματικοί, δημοκρατικοί θεσμοί, που θα αναπτύσσουν μορφές άμεσης δημοκρατίας στους τόπους δουλιάς, κατοικίας και μόρφωσης, που θα εκφράζουν τη συμμετοχή, την πρωτοβουλία και την αγωνιστική κινητοποίηση του λαού.

Ποια συνταγματική

αναθεώρηση

χρειάζεται ο λαός

Με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την προγραμματισμένη για το 1996 Αναθεώρησή της, προωθείται η παραπέρα παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στην οικονομική και νομισματική πολιτική, στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, εσωτερικής ασφάλειας και δικαιοσύνης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτές οι εξελίξεις οπωσδήποτε προσδιορίζουν την κατεύθυνση και τα όρια των αλλαγών σε Θεσμικό και ειδικότερα σε συνταγματικό επίπεδο, που επιχειρείται σήμερα. Προσδιορίζουν ένα δρόμο σαφώς πιο συντηρητικό, που οδηγεί στη συρρίκνωση της λαϊκής κυριαρχίας.

Το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος μπήκε στην "ημερήσια διάταξη" για να εξυπηρετηθεί βασικά η ανάγκη της οριστικής πρόσδεσης και υποταγής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ταυτόχρονα, μπροστά στην ογκούμενη αμφισβήτηση του δικομματισμού και των κυρίαρχων πολιτικών επιλογών, επιδιώκεται να εμφανιστούν πρωτοβουλίες "εκσυγχρονιστικές" και "δημοκρατικές", που δήθεν θα δώσουν διέξοδο στο συνολικό αδιέξοδο της χώρας και της πολιτικής ζωής.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η χώρα έχει ανάγκη ενός βαθιού και ουσιαστικού εκδημοκρατισμού της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Μέσα στα πλαίσια αυτά, χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος σε δημοκρατική και προοδευτική κατεύθυνση, με αλλαγές που θα κατοχυρώνουν την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία της πατρίδας μας, την ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας, την κατοχύρωση και διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού. Αν η αναθεώρηση του Συντάγματος κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση, δεν είναι ωφέλιμη για το λαό και τη χώρα και ο λαός πρέπει να την αντιπαλέψει. Η πρόταση του ΚΚΕ για μία δημοκρατική αναθεώρηση του Συντάγματος κινείται σε τρεις βασικούς άξονες:

Ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας μέσα από θεσμούς, που θα κατοχυρώνουν την εθνική ανεξαρτησία, θα ενισχύουν τις αρμοδιότητες της Βουλής, θα κατοχυρώνουν τη συμμετοχή των εργαζομένων και των κοινωνικών οργανώσεών τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, θα προωθούν μορφές άμεσης δημοκρατίας, θα ενισχύουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα καταργούν τα προνόμια του ξένου και εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Κατοχύρωση και διεύρυνση των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Ουσιαστική θεσμοθέτηση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της διοίκησης από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει στη Βουλή κείμενο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι αναλυτικές προτάσεις του για τη συνταγματική αναθεώρηση. Στο σύνολό τους οι προτάσεις αυτές αποτέλεσαν στόχους πάλης του λαϊκού κινήματος για αρκετές δεκαετίες. Πολλές από αυτές έχουν πλήρως ωριμάσει στη συνείδηση του λαού.

Δημοκρατική

πληροφόρηση

Η αλματώδης ανάπτυξη των τεχνολογιών παραγωγής πληροφοριών και επικοινωνίας δημιουργεί πρωτοφανείς δυνατότητες χειραφέτησης του πολίτη και γενικότερα της κοινωνίας. Κρύβει όμως και μεγάλους κινδύνους μαζικής χειραγώγησης συνειδήσεων και επιβολής συγκεκριμένων προτύπων ζωής, σκέψης και δημιουργίας. Ηδη, στη χώρα μας με τη βοήθεια των κυβερνήσεων έχει κατοχυρωθεί ένα καθεστώς, όπου υπονομεύεται το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού για πληροφόρηση και ισότιμη μεταχείριση των κομμάτων.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι πρέπει:

Να αναμορφωθεί ριζικά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και να του διατεθούν τα υλικά μέσα και οι διοικητικές υπηρεσίες. Στο ΕΣΡ να συμμετέχουν τα πολιτικά κόμματα και οι κορυφαίοι συνδικαλιστικοί φορείς. Το ΕΣΡ πρέπει να μετατραπεί σε ένα ανεξάρτητο όργανο, το οποίο θα συζητά και θα χορηγεί τις άδειες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Να συντάσσει εκθέσεις για την ποιότητα των προγραμμάτων και την αντικειμενικότητα των ειδήσεων και να τις παραδίδει στον πρόεδρο της Βουλής, την κυβέρνηση και τα κόμματα. Οι εκθέσεις αυτές να συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής τουλάχιστον μία φορά σε κάθε σύνοδο. Η συζήτηση αυτή να μεταδίδεται από το σύνολο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Να ρυθμιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Τύπου, καθώς και των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια και να παρεμποδίζεται η διαδικασία συγκεντροποίησής τους. Τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε εταιρίες, στις οποίες έχει χορηγηθεί άδεια για τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό σταθμό να μην μπορούν να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο ή στη διοίκηση εταιρίας ή να κατέχουν ατομική επιχείρηση που αναλαμβάνει έργα ή προμήθειες του δημοσίου. Φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε εταιρίες, οι οποίες εκδίδουν εφημερίδες, να μην μπορούν να συμμετέχουν σε εταιρίες στις οποίες έχει χορηγηθεί άδεια τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού.

Η άδεια να χορηγείται υπό τον όρο της καταβολής ετήσιου ανταλλάγματος υπέρ του ελληνικού δημοσίου για τη χρήση της συχνότητας.

Να κατοχυρωθεί ο κοινωνικός έλεγχος σ' όλες τις μορφές πληροφόρησης. Να διασφαλιστεί η ισότιμη αντιπαράθεση των πολιτικών δυνάμεων από τα ΜΜΕ και η προβολή των θέσεων και των δραστηριοτήτων του μαζικού κινήματος.

Με απόφαση του ΕΣΡ η άδεια να αφαιρείται από τους σταθμούς εκείνους, στους οποίους το πρόγραμμά τους δεν ακολουθεί τον Κώδικα Δεοντολογίας, που πρέπει να εκπονήσει το Συμβούλιο, ειδικά στις περιπτώσεις όπου το ραδιοφωνικό ή το τηλεοπτικό πρόγραμμα προάγει τη μαζική εκπόρνευση, απειλεί να υποσκάψει ουμανιστικές, πολιτιστικές αξίες, ιδιαίτερα στους νέους, προωθώντας την αποχαύνωση, καλλιεργώντας ό,τι πιο ποταπό και υπονομεύοντας θεμελιακές ανθρώπινες αξίες.

Να ενισχυθεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Να κοπεί ο ομφάλιος λώρος της ΕΡΤ με το υπουργείο Τύπου. Η διοίκηση της ΕΡΤ να τοποθετείται από το ΕΣΡ και σ' αυτήν να συμμετέχουν εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΕΡΤ και εκπρόσωποι του ΕΣΡ.

Με την εποπτεία του ΕΣΡ η κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να διασφαλίζει τους εργαζόμενους στα ηλεκτρονικά ιδιωτικά ΜΜΕ, υποχρεώνοντας τους ιδιοκτήτες τους να υλοποιούν ωράρια, συλλογικές συμβάσεις, ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Να στηριχτούν οικονομικά οι δημοτικές πρωτοβουλίες στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, αλλά και ο τοπικός Τύπος.

Δημοκρατική

αποκέντρωση

- Τοπική

Αυτοδιοίκηση

Το πρόβλημα της δημοκρατικής αποκέντρωσης είναι συνυφασμένο με το γενικότερο εκδημοκρατισμό του κράτους, της δημόσιας διοίκησης. Απαιτεί ριζοσπαστικές αλλαγές στο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Αυτές οι αλλαγές θα προωθούν μια άλλη ανάπτυξη που έχει ανάγκη η χώρα μας. Θα προωθούν την εθνική ανεξαρτησία, θα περιορίζουν και στη συνέχεια θα προωθούν την εξάλειψη της κυριαρχίας των μονοπωλίων, θα προωθούν βαθιές αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό με τον εκδημοκρατισμό του, την αποκέντρωσή του, την ενίσχυση του ρόλου των αντιπροσωπευτικών θεσμών.

Αυτές οι αλλαγές πρέπει να εφαρμόζονται συνολικά σαν μια ολοκληρωμένη δέσμη μετασχηματισμών, ώστε να δρουν αποτελεσματικά και να μην απορροφώνται από το σύστημα και πρέπει να στηρίζονται στη δραστική παρέμβαση των εργαζομένων και των οργανώσεών τους.

Στα πλαίσια αυτά απαιτείται η συνταγματική κατοχύρωση όλων των βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α, Β και Γ) που πρέπει:

Να αποτελούν βαθμίδα αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και επομένως να είναι φορείς δημόσιας εξουσίας μέσα από μια ορθολογική κατανομή αρμοδιοτήτων.

Να έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες με άμεση εκτελεστότητα πράξεων.

Να απολαμβάνουν πλήρους διοικητικής αυτοτέλειας και ανεξαρτησίας.

Να διαθέτουν επάρκεια οικονομικών πόρων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

Να εξασφαλίζεται η δημοκρατική διασύνδεση και συνεργασία ανάμεσα σ' όλους τους βαθμούς της, με το συνδικαλιστικό κίνημα, άλλους φορείς του μαζικού κινήματος και τη Βουλή.

Τα αντιπροσωπευτικά τους όργανα να εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από το λαό, με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο σε μια ανάπτυξη με κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του. Αυτό ασφαλώς γίνεται στην πορεία βαθιών κοινωνικοοικονομικών αλλαγών, όπου ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποκτά ένα περιεχόμενο πολύ πιο ουσιαστικό του διοικητικού οργάνου. Γίνεται ουσιαστικός συμμέτοχος στον προγραμματισμό και σχεδιασμό, στη δράση και τον έλεγχο εφαρμογής του. Μπορεί η έννοια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ολοκληρώνεται στη σοσιαλιστική δημοκρατία, ωστόσο, οι κομμουνιστές και σήμερα ενδιαφέρονται μαχητικά για δημοκρατικές κατακτήσεις στην αστική δημοκρατία, γνωρίζοντας τα περιορισμένα όριά της. Γι' αυτό παλεύουν για την αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος του λαού. Προωθούν την αντίληψη για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα παλεύει για:

Την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.

Την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Τη διάσωση, προστασία και ανάπτυξη του περιβάλλοντος.

Την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με τους άλλους λαούς.

Αυτή η αντίληψη βρίσκεται σε αντίθεση με το περιεχόμενο της επιχειρούμενης καπιταλιστικής ευρωπαϊκής ενοποίησης. Σ' αυτήν η υποβάθμιση του ρόλου και της σημασίας των εθνικών οργάνων που συνεπάγεται η εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ σημαίνει μεγαλύτερη υποβάθμιση του ρόλου και της σημασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Επιχειρείται στα πλαίσια των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης η μετεξέλιξη των δήμων, των νομών, των περιφερειών σε "επιχειρήσεις" που θα πωλούν τα έργα, τις υπηρεσίες με τις οποίες λειτουργούν, τις κοινωνικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, τη γη και το περιβάλλον τους.

Το ΚΚΕ αντιπαλεύει κάθε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση σαν συμπληρωματικός μηχανισμός για την εφαρμογή αντιλαϊκής πολιτικής, σαν μηχανισμός επιβολής νέων επιβαρύνσεων στο λαό. Το Κόμμα μας υποστηρίζει τη λήψη άμεσων μέτρων που είναι επιτακτικά αναγκαία για την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θεσμικά μέτρα που θα κατοχυρώνουν τη διαφάνεια, τη λαϊκή συμμετοχή και τον έλεγχο σ' όλα τα επίπεδα λειτουργίας της και τη διοικητική της αυτοτέλεια. Εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των οργάνων της.

Κατάργηση των αναχρονιστικών και αντιδημοκρατικών νόμων, που αφορούν στη δομή και λειτουργία της, στο πλαίσιο της δράσης της.

Ουσιαστική επίλυση του οικονομικού της προβλήματος με καθορισμό ποσοστού από τον κρατικό προϋπολογισμό, πολλαπλάσιου του σημερινού εξευτελιστικού 2%.

Ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της και κατοχύρωση της παραγωγικής αξιοποίησης και εξέλιξής του.

Το ΚΚΕ υπερασπίζεται το διεκδικητικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος του λαού.

Δημόσια διοίκηση

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την πάταξη των πελατειακών σχέσεων. Ακόμα:

Να καθιερωθεί ο διακομματικός κοινοβουλευτικός έλεγχος της δημόσιας διοίκησης.

Να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή των κοινωνικών οργανώσεων στη λειτουργία και στον έλεγχο της δημόσιας διοίκησης.

Να διαμορφωθεί και να ψηφιστεί νέος, πραγματικά δημοκρατικόςδημοσιοϋπαλληλικός κώδικας.

Να θεσπιστεί ένα πάγιο αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων, προαγωγών, μεταθέσεων, κάθε υπηρεσιακής μεταβολής, με κριτήρια μετρήσιμα, αντικειμενικά και κοινωνικά.

Να σταματήσει η πρόσληψη έκτακτων υπαλλήλων και ταυτόχρονα να απαγορευτεί η μονιμοποίηση των εποχικών. Αν καλύπτουν μόνιμες και πάγιες ανάγκες, να εντάσσονται στις διαδικασίες των διαγωνισμών.

Να υπάρξει θεσμοθέτηση ώστε στα υπηρεσιακά συμβούλια ο αριθμός των αιρετών εκπροσώπων των δημοσίων υπαλλήλων να είναι τουλάχιστον ίσος με εκείνο των διορισμένων δημοσίων υπαλλήλων και να συμμετέχει δικαστικός λειτουργός αναδεικνυόμενος με κλήρωση.

Να πάψει η παρεμπόδιση με οποιοδήποτε τρόπο της συνδικαλιστικής δράσης των δημοσίων υπαλλήλων, να αποκτήσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι πλήρη πολιτικά δικαιώματα.

Να εκσυγχρονιστούν οι δημόσιες υπηρεσίες με την εισαγωγή σύγχρονων συστημάτων διοίκησης και την ορθολογική χρησιμοποίηση της πληροφορικής.

Δημοκρατικό

πλαίσιο για

τις Ενοπλες

Δυνάμεις

Ευρύτερη είναι η απαίτηση για τον εκδημοκρατισμό των Ενόπλων Δυνάμεων με τον αγώνα για την κατάργηση των στεγανών. Χρειάζεται να σχεδιαστεί εθνική αμυντική πολιτική που θα εγγυάται την ασφάλεια της χώρας, με δαπάνες προσαρμοσμένες στις πραγματικές αμυντικές ανάγκες. Μέσα στο πλαίσιο των ΝΑΤΟικών επιλογών, όχι μόνο δε διασφαλίζεται η ειρήνη, αλλά απειλείται σήμερα. Ειδικότερα, το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι πρέπει:

Να επιδιωχτεί να σχεδιαστούν έτσι οι αμυντικές δαπάνες, ώστε να μπορεί η χώρα μας να προμηθεύεται ή και να παράγει το πολεμικό υλικό που επιβάλλουν οι πραγματικές αμυντικές μας ανάγκες, με βάση το χαρακτήρα της απειλής και την ιδιομορφία του ελληνικού χώρου.

Να εξασφαλιστεί η πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα των στρατιωτικών και των στρατευμένων, όταν βρίσκονται εκτός υπηρεσίας, η ελεύθερη ενημέρωση και έκφρασή τους.

Να αναγνωριστεί το δικαίωμα της συνδικαλιστικής έκφρασης των μονίμων στελεχών. Να καθιερωθούν επιτροπές στρατευμένων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων διαβίωσής τους.

Να απαγορευτεί η χρησιμοποίηση στρατευμάτων για απεργοσπαστικούς σκοπούς. Να αναθεωρηθεί ριζικά ο στρατιωτικός ποινικός κώδικας. Να περιλαμβάνει μόνο στρατιωτικά αδικήματα και να αφορά μόνο τους στρατιωτικούς. Επιπλέον, να θεσπιστεί με νόμο η ανεξαρτησία της στρατιωτικής Δικαιοσύνης και κυρίως η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των στρατιωτικών δικαστών.

Να καταργηθεί η ποινή της φυλάκισης σαν στοιχείο παράτασης της θητείας. Να καθιερωθεί αξιοκρατικό σύστημα εξέλιξης των μονίμων στελεχών και δίκαιο σύστημα μεταθέσεων, χωρίς πολιτικές ή άλλες διακρίσεις.

Να παρθούν μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στρατευμένων. Να εκδημοκρατιστεί η στρατιωτική εκπαίδευση και να καθιερωθεί πατριωτική και δημοκρατική διαπαιδαγώγηση.

Να μειωθεί η στρατιωτική θητεία και να καθιερωθεί η άοπλη θητεία για τους αντιρρησίες συνείδησης.

Εκδημοκρατισμός

των Σωμάτων Ασφαλείας

Σχετικά με τα Σώματα Ασφαλείας το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι πρέπει:

Να διεκδικηθεί ο εκδημοκρατισμός των Σωμάτων Ασφαλείας και πρώτ' απ' όλα να διαλυθούν τα όργανα και οι μηχανισμοί παρακολούθησης του συνδικαλιστικού και γενικά του λαϊκού κινήματος.

Να καταργηθούν όλες οι μορφές αστυνόμευσης. Να εξασφαλιστεί αποτελεσματικά το απόρρητο της προσωπικής ζωής του πολίτη. Να αποτραπεί η συλλογή, παρακολούθηση και επεξεργασία στοιχείων που αφορούν τη συνδικαλιστική και πολιτική δραστηριότητα. Να μην κυρωθεί η Συνθήκη ΣΕΝΓΚΕΝ.

Η Ελληνική Αστυνομία να περιοριστεί πραγματικά στη δίωξη του εγκλήματος. Να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας και να διαλυθούν τα ΜΑΤ και οι άλλες υπηρεσίες αντιμετώπισης του λαϊκού κινήματος. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να γίνει τομέας του υπουργείου Εσωτερικών.

Να καταργηθεί ο "τρομονόμος", να αναπροσανατολιστούν οι έρευνες και να τεθεί η ΕΥΠ υπό ουσιαστικό διακομματικό έλεγχο της Βουλής.

Να προωθηθεί ο σεβασμός της προσωπικότητας των υπαλλήλων, η αξιοκρατία και η διαφάνεια στις υπηρεσιακές μεταβολές. Να εξασφαλιστεί η δημοκρατική εκπαίδευση του προσωπικού, η διαπαιδαγώγηση στο πνεύμα της κοινωνικής αποστολής του.

Να κατοχυρωθεί και νομοθετικά το συνταγματικό δικαίωμα για συνδικαλιστική οργάνωση και ελεύθερη έκφραση των ανδρών και γυναικών των Σωμάτων Ασφαλείας και να πάψουν οι διώξεις αστυνομικών για τη συνδικαλιστική τους δράση.

Για τη Δικαιοσύνη

Για τη Δικαιοσύνη το ΚΚΕ προτείνει:

Να σταματήσει ο διορισμός των προέδρων και αντιπροέδρων των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από την εκάστοτε κυβέρνηση. Η ηγεσία της δικαιοσύνης πρέπει να εκλέγεται από ένα ευρύ και αντιπροσωπευτικό εκλεκτορικό σώμα.

Να κατοχυρωθεί συνταγματικά η αυτοδιοίκηση των δικαστηρίων και των εισαγγελιών. Αυτά πρέπει να διοικούνται από δικαστικούς λειτουργούς εκλεγμένους από τις ολομέλειές τους. Αποφασιστικές αρμοδιότητες σχετικές με τη λειτουργία των δικαστηρίων πρέπει να έχουν και οι ολομέλειές τους.

Να καταργηθεί η Στρατιωτική Δικαιοσύνη και η εκδίκαση των στρατιωτικών αδικημάτων των στρατιωτικών να γίνεται από τα κοινά ποινικά δικαστήρια.

Να κατοχυρωθεί η δυνατότητα προσφυγής των δικαστικών λειτουργών κατά όλων των αποφάσεων των δικαστικών και πειθαρχικών συμβουλίων που αφορούν την υπηρεσιακή τους κατάσταση.

Να κατοχυρωθεί η δυνατότητα των εκλεγμένων εκπροσώπων των δικαστικών υπαλλήλων να συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου στα δικαστικά συμβούλια που ασχολούνται με την υπηρεσιακή τους κατάσταση.

Να καθιερωθεί η δυνατότητα προσφυγής των δικαστικών υπαλλήλων κατά οποιασδήποτε γνωμοδότησης ή απόφασης των δικαστικών συμβουλίων ή άλλων αρμοδίων οργάνων που αφορούν την υπηρεσιακή τους κατάσταση και τους θίγουν καθ' οιονδήποτε τρόπο.

Να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και να κατοχυρωθεί η μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα των δικών.

Να μεταρρυθμιστεί ριζικά το σωφρονιστικό μας σύστημα, ώστε να εξασφαλίζει την ομαλή επανένταξη των αποφυλακιζομένων στην κοινωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ