Κυριακή 14 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Προβλήματα από τη ζωή στις πόλεις

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ (του ανταποκριτή μας Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-

Το τμήμα Hαbitat (οικισμός) του ΟΗΕ βεβαιώνει για άλλη μία φορά ότι η διαβίωση στις πόλεις μπορεί ν' αποβεί επικίνδυνη για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων τους και υποδείχνει να ληφθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι πάνω από 1,5 δισ. άτομα που ζουν στα αστικά κέντρα βρίσκονται σήμερα σ' αυτή την κατάσταση.

"Οι πόλεις διαθέτουν τους αναγκαίους πόρους για τη λύση των προβλημάτων τους - 50% ως 80% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος των πιο ανεπτυγμένων χωρών προέρχεται από τις πόλεις - όμως, δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες για την τεράστια εισροή κατοίκων σ' αυτές", δήλωσε ο Γουόλι Ντόου, διευθυντής του Habitat.

"Καθώς ολοένα περισσότερα άτομα μεταναστεύουν στις πόλεις και λιγότερα επενδυτικά ποσά διατίθενται στις δημοτικές αρχές, ο μόνος τρόπος βελτίωσης των συνθηκών, είναι η εξεύρεση λιγότερο δαπανηρών και αποδοτικών αστικών τεχνικών έργων", τόνισε.

Σαν παράδειγμα ανέφερε τα μέτρα που έχει πάρει η Τεχεράνη - κατά κοινή ομολογία, μία από τις πιο μολυσμένες πόλεις - για τη μείωση της διαφυγής διοξειδίου του άνθρακα με τη μετατροπή 1.500 ντιζελοκίνητων λεωφορείων σε κινούμενα με φυσικό αέριο. Καθιερώθηκε, επίσης, η επιθεώρηση των οχημάτων σε διάφορες ζώνες κυκλοφορίας. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: αύξηση των πράσινων χώρων κατ' άτομο από 2,5 σε 10 τετραγωνικά μέτρα.

Πολλές, όμως, άλλες πόλεις του κόσμου εξακολουθούν να υποφέρουν λόγω κακής διαχείρισης, υπογράμμισε ο Ντόου, αναφέροντας σχετικά: Περίπου 95% του παγκόσμιου αποχετευτικού συστήματος καταλήγει σε ποταμούς και άλλα τρέχοντα νερά, όπου σμίγουν με ολοένα αυξανόμενες ποσότητες βιομηχανικών καταλοίπων. Στην αποχέτευση σπάνια γίνεται κάθαρση. Στο Μπουένος Αϊρες, για παράδειγμα, μόνον σε ένα 2% γίνεται καθαρισμός αυτού του συστήματος, ποσοστό που είναι αντιπροσωπευτικό για όλη τη Λατινική Αμερική.

Η κακή διαχείριση του νερού στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, όπου η αύξηση του πληθυσμού και η οικονομική ανάπτυξη ανατρέπουν τις παραδοσιακές μεθόδους χρήσης του νερού, έχει προκαλέσει μεγάλες ελλείψεις του. Από το 1960 ως το έτος 2025, η κατά κεφαλή ανανέωση του υδάτινου εφοδιασμού θα έχει μειωθεί από 3.430 σε 667 κυβικά μέτρα, ή κατά 80% στη διάρκεια μιας ανθρώπινης ζωής.

Λόγω της ανεπαρκούς υποδομής, που αδυνατεί να ανταποκριθεί στο πρόβλημα των αυξανόμενων πληθυσμών, το 30% έως το 50% των στερεών καταλοίπων σε πολλές πόλεις των αναπτυσσόμενων χωρών, δε συλλέγεται.

Τονίζεται ότι η αποστολή της Habitat είναι η οικιστική ανάπτυξη και οι συμβουλές στις κυβερνήσεις, που επιδιώκουν να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης στα αστικά κέντρα με τη διαμόρφωση ειδικών σχεδίων για υποδειγματικά αστικά περιβάλλοντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ