Παρασκευή 2 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μαζικά, μαχητικά, ταξικά

Οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι συνταξιούχοι του Πειραιά τίμησαν την εργατική Πρωτομαγιά, δίνοντας χτες στις 10.30 το πρωί το μαζικό, αγωνιστικό"παρών" στην πλατεία Κοραή. Ηταν μια από τις πιο μαζικές και μαχητικές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει στον Πειραιά τα τελευταία χρόνια. Το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού των εργαζομένων είχε δοθεί στις 9.30 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο, ενώ οι ναυτεργάτες είχαν προσυγκεντρωθεί στην πλατεία Καραϊσκάκη. Οι δύο πορείες συναντήθηκαν στη συμβολή της ακτής Μιαούλη και της οδού Γούναρη, σχηματίζοντας έναν κόκκινο ποταμό προς την πλατεία Κοραή.

"Αντίσταση και πάλη ταξική, κόντρα στην πολιτική της αποβιομηχάνισης και ανεργίας", έγραψαν στο πανό τους οι μεταλλεργάτες, ενώ το πανό των ναυτεργατών διαμήνυε: "Η κυβερνητική πολιτική του εργασιακού μεσαίωνα δε θα περάσει". Το δικό τους "παρόν" έδωσαν και οι οικοδόμοι. Εκεί ήταν και οι νεολαίοι, που ανεμίζοντας τις κόκκινες σημαίες βροντοφώναξαν: "Κανένας φαντάρος στην Αλβανία".

Την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση "άνοιξε" ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γ. Μίχας,ο οποίος σημείωσε: "Αντιστεκόμαστε στην προετοιμαζόμενη γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Απορρίπτουμε κάθε σκέψη για περιορισμό των Συλλογικών Συμβάσεων, για ανατροπή της εργατικής νομοθεσίας, που αποτελούν κατακτήσεις χρόνων για τους εργαζόμενους", για να προσθέσει: "Το συνδικαλιστικό κίνημα, οι εργαζόμενοι ποτέ δε φοβήθηκαν το διάλογο, ποτέ δεν έκρυψαν τις απόψεις τους...". Και η απάντηση από το πλήθος των συγκεντρωμένων: "Ο κοινωνικός διάλογος είναι μια απάτη. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη".

Το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου ΠειραιάΙ. Πουντίδης: "Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους αγώνες των εργατών της Ζώνης, των ναυτεργατών, των οικοδόμων, των αγροτών, των συνταξιούχων, των καθηγητών, με πρωτοφανή αγριότητα, αδιαλλαξία, αυταρχισμό, καταστολή, αλλά και ανοιχτή τρομοκρατία. Οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου αντιμετωπίζονται σαν εσωτερικός εχθρός. Ανέσυραν ο Σημίτης και ο Τσουκάτος τις κομπογιαννίτικες θεωρίες της "κοινωνικής συναίνεσης", των "κοινωνικών εταίρων". Εχουν στόχο να παγιδεύσουν το εργατικό κίνημα, να κάνουν τους εργαζόμενους συμμέτοχους, συνενόχους των αντιλαϊκών τους επιλογών. Θέλουν να οδηγήσουν τους εργαζόμενους στον αφοπλισμό και το εργατικό κίνημα σε ήττα, ώστε να επιβάλουν το καθεστώς των πολυεθνικών. Θέλουν μια εργατική τάξη κατακερματισμένη, με τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά. Το ΕΚΠ και ορισμένα άλλα συνδικαλιστικά όργανα αναλαμβάνουν πολύ βαριά ευθύνη, εάν μετατρέψουν τα συνδικαλιστικά όργανα σε εργοδότες και, μάλιστα, κεφαλοκυνηγούς, μέσα από τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης".

Χαιρετισμό απηύθυναν στη συγκέντρωση ο Δ. Στρατούλης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και εκ μέρους των συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά ο Γ. Βαγγελάτος.

Ακολούθησε πορεία προς το μνημείο των πεσόντων του Αυγούστου του 1923, στο Πασαλιμάνι, όπου και ανέφερε το χρονικό της μάχης ο κ. Ιατρόπουλος, μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ. Στην πρωτομαγιάτικη κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, ο Σ. Κωτσαντής, γραμματέας της Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, ο Β. Ξένος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας,ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος,ο δήμαρχος Δραπετσώνας κ. Χρονόπουλος,αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι των Δήμων της υπόλοιπης Β Περιφέρειας του Πειραιά, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Νιώτης,και πολλοί άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ