Παρασκευή 2 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ
Ταξικός ο γιορτασμός

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Το ταξικό περιεχόμενο της εργατικής Πρωτομαγιάς τίμησαν χτες οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Πάτρας. Οι εργαζόμενοι της αχαϊκής πρωτεύουσας, αψηφώντας την καταρρακτώδη βροχή, ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία των Ψηλών Αλωνιών. Από εκεί πορεύτηκαν μέχρι την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, έξω από το Εργατικό Κέντρο.

Στη συγκέντρωση, χαιρέτισαν εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, εκπρόσωπος των συνταξιούχων και η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΜΙΣΚΟ Ντίνα Πεταλά.Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και μέλος της Διοίκησης του ΕΚΠ Ανδρέας Αντωνόπουλος,ο οποίος τόνισε πως το εργατικό κίνημα συνεχίζει "το δρόμο της ανειρήνευτης ταξικής πάλης, κόντρα στα σημεία των καιρών". Χαιρέτισε τον αγώνα όσων αντιστέκονται στη συντηρητική λαίλαπα, σημειώνοντας πως "η άλλη μισή καρδιά μας βρίσκεται σήμερα στο Παρίσι, στη Μόσχα, στο Πεκίνο, στην Κωνσταντινούπολη κι όπου αλλού η εργατική τάξη παλεύει κι αντιστέκεται". Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη συντονισμένη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και άσκησε έντονη κριτική στις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, αλλά και του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΕΚΠ Χρήστος Λιακόπουλος, ο οποίος προσπάθησε να δικαιολογήσει την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Ομως, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι τον αποδοκίμασαν έντονα, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια σ' έναν κυβερνητικό "συνδικαλισμό" της συναίνεσης. Τότε, ο Χρ. Λιακόπουλος επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους, μιλώντας για "ιδεολογική τρομοκρατία"!

Το άχρωμο ψήφισμα που διάβασε η πλειοψηφία της διοίκησης δεν εγκρίθηκε από τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι στη συνέχεια πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέθεσαν στεφάνι στη μνήμη των εξεγερμένων εργατών του Σικάγου και των εκτελεσμένων της Καισαριανής.

  • Με αφορμή τη συμπεριφορά του Χρ. Λιακόπουλου, η ΤΕ Πάτρας της ΕΣΑΚ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων: "Η συγκέντρωση και η πορεία της εργατικής Πρωτομαγιάς ανέδειξε, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια της πλειοψηφίας του ΕΚΠ και μηχανισμών της εργοδοσίας, τα ουσιαστικά προβλήματα των εργαζομένων και την ανοδική τάση ενωτικής αγωνιστικής διεκδίκησης για τη λύση των καυτών προβλημάτων τους. Ο πρόεδρος του ΕΚΠ, χάνοντας την ψυχραιμία του, καταφέρθηκε κατά των εργαζομένων, που διατύπωναν την ανάγκη και την επιθυμία τους για αλλαγή πορείας της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος.

Το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων στο σ.κ. - καταλήγει η ανακοίνωση - με την ενωτική αγωνιστική στάση του θα ανατρέψει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αφήνοντας στο βούρκο της υποταγής τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές".

- Μαζική ήταν η συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και η πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Εγκρίθηκε ψήφισμα, που καταδικάζει την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, τον "κοινωνικό διάλογο"- Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συγκέντρωση στη Ζάκυνθο. Κεντρικός ομιλητής, ο πρόεδρος του ΕΚ. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

- Μαζική συγκέντρωση και πορεία στο μνημείο της πόλης έγινε στον Πύργο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ