Παρασκευή 2 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι... "

Εντυπωσιακή και μαχητική η παρουσία των νέων. Από έξι προσυγκεντρώσεις κατευθύνθηκαν στην κορυφαία συγκέντρωση του Συντάγματος οι διαδηλωτές

Δυναμικό "παρών" έδωσαν χτες το πρωί και οι νέοι και νέες της Αθήνας, που μαζί με τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους έγιναν για ακόμη μια φορά όλοι μαζί "μια φωνή και μια γροθιά".Οι νέοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω στις 9.30 το πρωί στα Προπύλαια, απ' όπου και ξεκίνησαν με μια δυναμική και μαχητική πορεία για την πλατεία Συντάγματος.

Με το πανό της Επιτροπής των Νέων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών Εμποροϋπαλλήλων στην κεφαλή της πορείας, που έλεγε "Στον εργασιακό μεσαίωνα, στη νέα κατοχή των πολυεθνικών, νεανική αντεπίθεση με τα συνδικάτα για νέες κατακτήσεις", στάλθηκε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι "Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, μαζί με το λαό αντίσταση και πάλη".

Ακολουθούσαν τα πανό του Συντονιστικού Νυχτερινών Μαθητών Αθήνας, των Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας, των Συντονιστικών Μαθητών, της Επιτροπής Νέων Εμπόρων, του ΔΣ των Σπουδαστών Εστίας ΣΕΛΕΤΕ.

"Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά", "ΓΣΕΕ εργατών και όχι των εργοδοτών", "Η εργατιά παλεύει και θα νικήσει, τη Λευκή τη Βίβλο θα καταργήσει", "Οσο τις Βρυξέλλες θα έχετε οδηγό εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό", "Κανένας φαντάρος στην Αλβανία εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ, Γερμανία". Αυτά ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούγονταν από τα στόματα των νεολαίων.

Μαζικά και οι συνταξιούχοι

Η καταρρακτώδης βροχή και οι δεκαετίες που κουβαλούν στις πλάτες τους δεν τους εμπόδισαν να παραβρεθούν στη μεγαλειώδη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος. Μαζικά οι συνταξιούχοι ανταποκρίθηκαν στο χτεσινό αγωνιστικό προσκλητήριο.

Από τις 9 πμ η πλατεία Κλαυθμώνος γέμισε κόκκινες σημαίες και κόκκινα γαρίφαλα. Δύο τεράστια πανό στέκονταν μπροστά, κοντά στο δρόμο: "Οχι στο διάλογο - απάτη. Διεκδικούμε τα κλεμμένα. Ειρήνη και φιλία με όλους τους λαούς. Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά", έγραφε το πρώτο πανό και "Ειρήνη όχι πόλεμος. Αυξήσεις στις συντάξεις. Οχι στην ακρίβεια. Φιλία όχι ρατσισμός", το δεύτερο.

Μισή ώρα αργότερα ξεκίνησε η πορεία των συνταξιούχων προς την πλατεία Συντάγματος, όπου ενώθηκαν με τους άλλους συντρόφους τους. Τους υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό.

Στην πορεία οι συνταξιούχοι φώναξαν παλαιά, αλλά και νέα συνθήματα. "Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση", "Ακρίβεια, ανεργία, πληθωρισμός. Αυτός είναι ο καπιταλισμός", "ΓΣΕΕ ταξική, όχι κυβερνητική", "Μάαστριχτ σημαίνει Ελλάδα πουλημένη", ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Ηταν όλοι εκεί

Στην πλατεία Κάνιγγος είχαν δώσει το αγωνιστικό τους "ραντεβού" οικοδόμοι, λογιστές και εργαζόμενοι στον επισιτισμό. Στις 9πμ η πλατεία είχε γεμίσει.

"Στα πρόσωπά σας χαιρετίζουμε όλη την εργατική τάξη, της χώρας μας και παγκόσμια, που σήμερα δέχεται λυσσαλέα ρεβανσιστική επίθεση των πολυεθνικών και του ιμπεριαλισμού", σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του, ο Γ. Φιλιούσης,γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Ο συνδικαλιστής, καταγγέλλοντας τον "κοινωνικό διάλογο" που ξεκίνησε η κυβέρνηση, σημείωσε πως "ουσιαστικά μας ζητούν να σκύψουμε το κεφάλι και αυτόβουλα να οδηγηθούμε στο σφαγείο, να θυσιάσουμε τις κατακτήσεις μας".

Φωνάζοντας συνθήματα όπως "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη" και "Αυτά τα μέτρα αυτή η πολιτική του Μάαστριχτ είναι εντολή" κατευθύνθηκαν με πορεία από την οδό Ακαδημίας προς το Σύνταγμα.

"Κόκκινη" και η Ομόνοια

Πρωτομαγιά χτες και από νωρίς το πρωί η πλατεία Ομονοίας "άνθισε". Της έδωσαν άλλο χρώμα, το χρώμα της αισιοδοξίας και του αγώνα, οι κόκκινες σημαίες, τα πολύχρωμα πανό και τα κόκκινα γαρίφαλα στα πέτα των εκατοντάδων εργαζομένων που πραγματοποίησαν στην Ομόνοια την προσυγκέντρωσή τους, για να πορευτούν λίγη ώρα αργότερα στην πλατεία Συντάγματος.

Εκεί ήταν οι εργαζόμενοι των κλάδων ένδυσης και το πανό τους διατράνωνε την αντίθεσή τους στη "Λευκή Βίβλο" και τον εργασιακό μεσαίωνα. Δίπλα τους οι εργαζόμενοι στο μέταλλο και στο πανό τους δέσποζε ένα τεράστιο "ΟΧΙ" στον κοινωνικό διάλογο και ένα τεράστιο "ΝΑΙ" στην ενωμένη πάλη των εργατών για νέες κατακτήσεις.

Εκεί ήταν και εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, οι θυρωροί με το πανό τους καλούσαν εργάτες και υπαλλήλους σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στους "δημίους" της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και οι λιθογράφοι διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Δίπλα τους οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, στις αστικές συγκοινωνίες, στην καθαριότητα δημοσίων σχολείων, στη βιομηχανία φαρμάκου, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Στις δέκα παρά τέταρτο όλοι μαζί, συγκροτημένα ξεκίνησαν την πορεία τους προς το Σύνταγμα.

Οι βορειοανατολικές συνοικίες

Από την πλατεία Παύλου Μελά, στη συμβολή της Βασιλίσσης Σοφίας και Ρηγίλλης, ξεκίνησαν συγκροτημένα οι εργαζόμενοι από τις βορειοανατολικές συνοικίες, για να πάνε στην ενωτική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Ο χώρος της προσυγκέντρωσης κατακλύστηκε νωρίς από άτομα όλων των ηλικιών που, κρατώντας κόκκινα λάβαρα και πανό, βάδισαν με πορεία για να ενωθούν με τους χιλιάδες συναδέλφους τους, στην ογκώδη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

"Συμμετέχουμε σήμερα εδώ για να δώσουμε ένα αγωνιστικό ράπισμα σ' αυτούς που θέλουν να αφαιρέσουν όλα όσα η εργατική τάξη κατέκτησε μέσα σε 111 χρόνια", τόνισε η Α. Γεωργακοπούλου, μαθήτρια λυκείου, όπου μαζί με τις φίλες της κατέβηκε από την Αγιά για να παραβρεθεί με άλλους πολλούς συνομήλικούς της στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ