Παρασκευή 2 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΟΧΙ στη συναίνεση και την υποταγή

Πώς τιμήθηκε η 1η Μάη σ' ολόκληρη τη Β. Ελλάδα

(Του ανταποκριτή μας).- Την απόφασή τους να μη νομιμοποιήσουν το χτύπημα κάθε κατάκτησης του εργατικού και λαϊκού κινήματος με τη συμμετοχή τους στον ψευδεπίγραφο "κοινωνικό διάλογο", αλλά αντίθετα να εντείνουν την πάλη τους για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, διατράνωσαν χτες χιλιάδες εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους.

Τον κύριο όγκο και κορμό της συγκέντρωσης αποτέλεσαν και φέτος οι εργαζόμενοι και οι νέοι που συμμετείχαν στην προσυγκέντρωση της Επιτροπής Σωματείων Θεσσαλονίκης,που έγινε στις 9 το πρωί στο χώρο μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Η. Κοντόπουλος,ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους όλου του κόσμου "που αντιστέκονται σ' ένα παγκόσμιο σύστημα που οδηγεί στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, στην ανεργία και τη φτώχεια".

Στη συγκέντρωση μίλησαν επίσης ο πρόεδρος της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης Δ. Κίτσιος και εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ και της ΑΠ.

Ο γραμματέας του ΕΚΘ Β. Ρέβας,στην ομιλία του τόνισε: "Η κυβέρνηση μας καλεί όχι μόνο να παραιτηθούμε από τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, αλλά και να εγκαταλείψουμε τις ελπίδες και τα οράματά μας. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το φετινό Μάη αφετηρία αμφισβήτησης και απειθαρχίας στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, κατηγορηματικής άρνησης για άλλες υποχωρήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και αποφασιστικών συγκρούσεων με το κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκπροσώπους του".

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο ρόλο της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος ο Β. Ρέβας σημείωσε πως "οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πορεύονται στο δρόμο που χαράζουν οι κυβερνήσεις και οδηγούν το συνδικαλιστικό κίνημα στην παγίδα του "κοινωνικού διαλόγου" που έχει στήσει το κεφάλαιο και η κυβέρνηση, με στόχο την υποταγή των εργαζομένων".

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την καταδίκη του ψηφίσματος, που συνέταξε η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ, από την πλειοψηφία των διαδηλωτών. Το μεγαλύτερο μέρος της συγκέντρωσης αποχώρησε, φωνάζοντας: "Το ψήφισμα αυτό είναι της ντροπής, είναι της συναίνεσης και της υποταγής".

Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το μνημείο του Μάη του '36 που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βενιζέλου - Εγνατία, μέσω της Λεωφόρου Νίκης.

ΣΕΡΡΕΣ

Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων χαρακτηρίστηκε η χτεσινή συγκέντρωση στις Σέρρες που έγινε στην πλατεία Ελευθερίας. Στην εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος του ΕΚ και ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ. Και εδώ το ψήφισμα της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου δεν έγινε αποδεκτό από τους εργαζόμενους, οι οποίοι αποχώρησαν και ξεκίνησαν την πορεία προς το μνημείο για κατάθεση στεφανιών.

ΝΑΟΥΣΑ

Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν και η συγκέντρωση στην πόλη της Νάουσας. Μια περιοχή που χρόνο με το χρόνο τα εργοστάσια κλείνουν και η ανεργία έφτασε σήμερα να ξεπερνά το 40%. Η συγκέντρωση έγινε μπροστά στο Εργατικό Κέντρο. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του ΕΚ, Χ. Τρεμπελής,ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους του νομού να παλέψουν για να γίνει πράξη ο συντονισμένος αγώνας όλων των εργαζομένων της χώρας ενάντια στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης.

Με μεγάλη συμμετοχή εργατών και νέων έγινε και η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στη ΒΕΡΟΙΑ.

Κάτω από καταρρακτώδη βροχή, πορεύτηκαν στα βήματα των νεκρών εργατών που θυσιάστηκαν στον αγώνα για βελτίωση των συνθηκών δουλιά, και οι εργαζόμενοι της ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.Και εδώ ο κύριος όγκος της συγκέντρωσης σχηματίστηκε από τους εργαζόμενους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΣΑΚ και συντεταγμένα με πορεία κατευθύνθηκαν έξω από το ΕΚ. Καταδίκασαν το ψήφισμα και πραγματοποίησαν πορεία προς το μνημείο Ηρώων.

ΚΙΛΚΙΣ

Μαζική συμμετοχή είχε και η απεργιακή συγκέντρωση στο Κιλκίς. Και εδώ το συναινετικό πλαίσιο του ψηφίσματος καταδικάστηκε από την πλειοψηφία των εργαζομένων, που στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία.

ΕΒΡΟΣ

Στην Αλεξανδρούπολη εκατοντάδες εργαζόμενοι ξεκίνησαν με προσυγκέντρωση από το Δημαρχείο, που είχε καλέσει η ΕΣΑΚ και με πορεία πήγαν στο Εργατικό Κέντρο, όπου έγινε η συγκέντρωση. Κάτω από την πίεση των διαδηλωτών, αναγκάστηκε και ο πρόεδρος του ΕΚ μέσα από την ομιλία του να καταδικάσει τον "κοινωνικό διάλογο - απάτη".

Αγωνιστικός και μαζικός ήταν ο γιορτασμός της 1ης Μάη και στην Κομοτηνή,την Ξάνθη,την Καβάλα,τη Θάσο,την Κοζάνη,την Καστοριά και τη Φλώρινα.Στη Δράμα η ΤΕ της ΕΣΑΚ διοργάνωσε ξεχωριστή εκδήλωση στο Δημοτικό Κήπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ