Παρασκευή 2 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε"

Τα κύρια σημεία του ψηφίσματος της Πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης στο Σύνταγμα

Στο ψήφισμα της Πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης στο Σύνταγμα,διαπιστώνεται ότι "τα προβλήματα εργαζομένων και συνταξιούχων οξύνονται σαν αποτέλεσμα της μεγάλης επίθεσης του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, που υλοποιούν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης", καθώς και ότι "ανατρέπονται καθημερινά θεμελιακά δικαιώματα, όπως το 8ωρο και οι συλλογικές συμβάσεις. Γενικεύεται η μερική απασχόληση για χιλιάδες εργαζόμενους, που δουλεύουν ουσιαστικά χωρίς δικαιώματα. Η ανεργία φουντώνει. Είναι σήμερα θηλιά στο λαιμό πάνω από 450 χιλ. ανθρώπων. Γίνεται απειλή για όλους τους εργατοϋπάλληλους. Ταυτόχρονα, αποτελεί όπλο στα χέρια των εργοδοτών και της κυβέρνησης, που το χρησιμοποιεί για να εκβιάζει και να αφαιρεί κατακτήσεις και δικαιώματα".

Το χτύπημα του ασφαλιστικού συστήματος, η απελπιστική κατάσταση χιλιάδων εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων, η στόχευση στη διαμόρφωση ενός τρόπου ζωής και εργασίας που θα κάνει τους εργαζόμενους εύκολη λεία για τους καπιταλιστές, είναι μερικές ακόμα από τις διαπιστώσεις του ψηφίσματος. Οσο για τον "κοινωνικό διάλογο", διαπιστώνεται ότι σκοπός του είναι η συνενοχή των εργαζομένων στο έγκλημα κατά των κατακτήσεών τους.

Σχετικά με τις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, τονίζεται: "Σ' αυτή την κατάσταση αποφασιστικά έχουν "βάλει πλάτη" οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, κυρίως η παράταξη της ΠΑΣΚΕ, αλλά και οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ. Η ΓΣΕΕ με την απαράδεκτη διετή συλλογική σύμβαση λιτότητας που υπέγραψε, η ΑΔΕΔΥ με την αποδοχή της εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης, αλλά και με τη συνολική τους στάση απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι. Με τη στάση τους αυτή, βρίσκονται σε διάσταση με τις αγωνίες και τα συμφέροντα των εργαζομένων. Με την ανάγκη για αγωνιστική ενωτική απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος στις προκλήσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι".

Στο ψήφισμα τονίζεται ακόμα: "Δηλώνουμε την απόφασή μας να μπούμε φραγμός στην εφαρμοζόμενη αντεργατική πολιτική, να συνεχίσουμε και να εντείνουμε την πάλη μας για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων της τάξης μας που βρίσκονται στο στόχαστρο κεφαλαίου, Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης.

Στην ταξική συνεργασία και υποταγή που μας καλούν οι πλειοψηφίες τωνΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ αντιπαραθέτουμε τις μεγάλες αξίες της συλλογικής δράσης, της ταξικής πάλης και αλληλεγγύης.

Στην τυφλή υπακοή απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις πολυεθνικές που μας καλεί η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές του Μάαστριχτ, αντιπαραθέτουμε τη στάση ταξικής ευθύνης, αξιοπρέπειας, την κοινή δράση και αλληλεγγύη με τους εργαζόμενους της Ευρώπης.

Απορρίπτουμε τις θεωρίες ότι τα προβλήματά μας έχουν σχέση με τη διεθνοποίηση - παγκοσμιοποίηση των οικονομιών.

Τα προβλήματά μας είναι αποτελέσματα του καπιταλιστικού συστήματος, γι' αυτό θα παλέψουμε μέχρι την κατάργηση αυτού του συστήματος, μέχρι την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε:

Την καθολική εφαρμογή για όλους τους εργατοϋπάλληλους του 35ώρου, σε πενθήμερη εργάσιμη βδομάδα και 7ωρη ημερήσια απασχόληση, με πλήρη ασφάλιση, χωρίς μείωση αποδοχών.

Να σταματήσει κάθε προσπάθεια ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων.

Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και μεροκάματα, πάγωμα τιμών στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα φάρμακα, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη.

Για σύγχρονη εργατική νομοθεσία. Αμεσα μέτρα για την ασφάλεια και τις συνθήκες δουλιάς των εργαζομένων, που πληρώνουν με τη ζωή τους την κυβερνητική και εργοδοτική ασυδοσία.

Φορολογική μεταρρύθμιση, έτσι που ο καθένας να πληρώνει με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα.

Να σταματήσουν τώρα οι τρομοκρατικές διώξεις των αγροτών.

Καταδικάζουμε:

Την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αλβανία, μέσω της διευκόλυνσης δήθεν της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις, που καταργούν εθνικά σύνορα και επιβάλλουν τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα στους λαούς και στη χώρα μας.

Απαιτούμε:

Να αφεθεί ο αλβανικός λαός μόνος του να λύσει τα προβλήματά του. Την απεμπλοκή της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τυχοδιωκτισμούς.

Την απομάκρυνση των ξένων βάσεων από την πατρίδα μας. Την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών μας με τους γείτονές μας μέσα από το διάλογο, χωρίς μεσολάβηση και όρους από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση".

  • Στον πρόεδρο και στα κόμματα της Βουλής επέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης του Συντάγματος επιτροπή συνδικαλιστών.

Ο Απ. Κακλαμάνης, παραδέχτηκε ότι "υπάρχουν δυνάμεις με υπερπρονόμια που επιβουλεύονται τα δικαιώματα της εργατικής τάξης", αλλά παρέπεμψε για τη λύση όλων των προβλημάτων "σ' έναν καλόπιστο διάλογο, χωρίς ειλημμένες αποφάσεις, με γνώμονα τη συνοχή και τη σύνθεση απόψεων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ