Παρασκευή 9 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ναι" στις πιο μαύρες διατάξεις της "Λευκής Βίβλου"

Καθιερώνετε το διαχωρισμό των εργαζομένων σε μόνιμους και συμβασιούχους, παρόλο που καλύπτουν και οι μεν και οι δε πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής

"Ακούσαμε χτες τον κύριο υπουργό Εσωτερικών σε μία αποστροφή της ομιλίας του να μας λέει ότι το 1997 δεν είναι 1917, για να στηρίξει τις σημερινές επιλογές της κυβέρνησης. Βεβαίως, γνωρίζουμε ότι το 1997 δεν είναι 1917. Τότε είχαμε τις επαναστάσεις, τότε είχαμε βήματα προόδου. Σήμερα έχουμε τις αντεπαναστάσεις, έχουμε την οπισθοδρόμηση και οι λαοί γνωρίζουν καλά και την προσφορά του σοσιαλισμού και τίποτα δε θα μπορέσει να τους τη σβήσει από τη μνήμη τους, όσα αναθέματα και αν ακουστούν. Αντί όμως να κάνει ο κύριος υπουργός ένα τόσο μακρινό ταξίδι στο 1917, θα μπορούσε να πει ότι το 1997 δεν είναι 1993. Δεν είπε όμως ότι δεν είναι '93 γιατί δε θέλει να θυμάται τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για την καθιέρωση της τριτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, δεσμεύσεις που ακούγονταν και στη δεκαετία του '80, αιτήματα που στήριξε το σημερινό κυβερνητικό κόμμα εκείνη την περίοδο", υπογράμμισε στην αρχή της παρέμβασής του στη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα άρθρα τόνισε: "Ακούσαμε να λέγονται διάφορα πράγματα, ότι μέσα από την αναγκαστική συνένωση κοινοτήτων θα ξαναζωντανέψει η ελληνική ύπαιθρος. Ολα αυτά όμως μοιάζουν με κοροϊδία των αγροτών που ακούν ή θα πληροφορηθούν για τη σημερινή συζήτηση.

Αλήθεια, για ποιο ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου μιλάτε, όταν με την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με την εφαρμογή της ΓΚΑΤΤ, οδηγείτε στο ξεκλήρισμα τη φτωχή και τη μεσαία αγροτιά με την ερήμωση της υπαίθρου; Αλλος είναι ο στόχος του σχεδίου "Καποδίστριας" και εντάσσεται σε αυτά που αναφέραμε προηγουμένως, στη δημιουργία προϋποθέσεων για τη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μία επιχείρηση που θα έχει ως στόχο την επιβολή νέων φόρων - θα μετατραπεί σε έναν ακόμα φορομπηχτικό μηχανισμό - την επιβολή ανταποδοτικών τελών, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, που μέχρι σήμερα παρέχονταν δωρεάν".

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας

Αναφερόμενος εξάλλου στην προχτεσινή πρόταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, που κατέθεσε η ΝΔ, είπε:

"Εγινε πολλή συζήτηση σε αυτή την αίθουσα για τη συνταγματικότητα ή όχι των διατάξεων του νόμου. Βεβαίως, δεν υποτιμάμε τη σημασία της συνταγματικότητας ή όχι των διατάξεων. Γνωρίζουμε τις συνέπειες, γνωρίζουμε τα αποτελέσματα. Ομως εκεί μόνο είναι το πρόβλημα;

Ακούσαμε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκεντρώνει όλα του τα πυρά στη συνταγματικότητα του νόμου. Μα εκεί είναι το ζήτημα; Επικεντρώνει σε αυτό το θέμα για να αποκρυφτεί, να αποσιωπηθεί η ταύτισή του στις άλλες βασικές επιλογές, στις οποίες ήδη έχουμε αναφερθεί αναλυτικά".

Αναφερόμενος ο Αχ. Κανταρτζής στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τους εργαζόμενους τόνισε: "Καθιερώνετε το διαχωρισμό των εργαζόμενων σε μόνιμους και συμβασιούχους, παρόλο που καλύπτουν και οι μεν και οι δε πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών, αφού άλλωστε προβλέπονται και μέσα από τον Οργανισμό ο οποίος ακολουθεί στα άλλα άρθρα. Είναι διατάξεις οι οποίες εντάσσονται στα πλαίσια των εφαρμογών της "Λευκής Βίβλου". Σήμερα ο διαχωρισμός σε μόνιμους και συμβασιούχους, αύριο η καθιέρωση της μερικής απασχόλησης, η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και μία σειρά άλλα ζητήματα.Και μπορεί βέβαια η κυβέρνηση να ισχυρίζεται και να λέει ότι δε θίγεται το καθεστώς των υπαλλήλων που μετατάσσονται στην περιφέρεια, δε θίγονται τα εργασιακά τους δικαιώματα, δε θίγονται τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, δε θίγονται οι μισθοί τους. Ομως με τις ρυθμίσεις αυτές ανοίγετε το δρόμο, προετοιμάζετε το έδαφος για την εφαρμογή των πιο μαύρων διατάξεων, των αντεργατικών, αντιλαϊκών διατάξεων της "Λευκής Βίβλου". Και γνωρίζετε καλά ότι κατ' αυτόν τον τρόπο υπονομεύετε και τα εργασιακά δικαιώματα και τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Γιατί θα έρθει αύριο, μεθαύριο, και θα τους πείτε ότι τα λεφτά μας, τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων δε φτάνουν για να πληρωθούν συντάξεις, γιατί άλλαξε η σχέση των ασφαλισμένων με τους συνταξιούχους, και βέβαια τα μέτρα τα οποία είναι γνωστά σε όλους ότι προωθούνται μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο", ο οποίος έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, είναι μόνο η αρχή. Γιατί θα υπάρξει συνέχεια με ακόμη χειρότερα μέτρα".

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε: "Για τα υπηρεσιακά συμβούλια είναι γνωστή η θέση μας. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει πλειοψηφία των αιρετών και όχι βέβαια των διορισμένων από την κυβέρνηση. Το ΚΚΕ καταψηφίζει και τα τέσσερα αυτά άρθρα".

Η κριτική του ΚΚΕ δικαιώνεται

Από τις τοποθετήσεις του υπουργού Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλου,αλλά και της βουλευτίνας του ΣΥΝ Μαρίας Δαμανάκη,που ακολούθησαν, δικαιώθηκαν πλήρως οι θέσεις και η κριτική των βουλευτών του ΚΚΕ.

Ο Αλ. Παπαδόπουλος, αφού σημείωσε ότι υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο το οποίο εξελίσσεται και θα δώσει σύντομα αποτελέσματα, τόνισε ότι έως τις 31/12/1999 το ελληνικό κράτος και η δημόσια διοίκηση πρέπει να είναι έτοιμα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για τις ρυθμίσεις του συζητούμενου νομοσχεδίου είπε ότι δεν αφορούν μόνο θέματα της περιφερειακής διοίκησης του κράτους. Ρυθμίζονται επίσης και θέματα των υπουργείων. "Φτιάχνουμε καινούριους Οργανισμούς", είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Η Μαρία Δαμανάκη χαρακτήρισε σωστές τις ιδέες του νομοσχεδίου, τις καταψήφισε δε μετά από ορισμένες "εξωραϊσεις" που πρότεινε να γίνουν και με τις οποίες εξάντλησε την κριτική της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σίγουρη την παραπομπή στο ΣτΕ θεωρεί η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής (2024-03-07 00:00:00.0)
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΣτΕ (2018-05-17 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση (2010-02-10 00:00:00.0)
Πλήττει κατακτήσεις των δικαστικών (2005-04-22 00:00:00.0)
Σοβαρό πλήγμα στην κυβερνητική αλαζονεία (2003-02-14 00:00:00.0)
Ψηφίστηκε η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού (1997-12-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ