Παρασκευή 9 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ενισχύεται το αστικό κράτος

Η λογική σας πάει να ευνουχίσει όλα τα χαρακτηριστικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόνισε στην παρέμβασή του ο Στρατής Κόρακας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

"Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης απαξίωσαν να αναφερθούν και να απαντήσουν στις αιτιάσεις και στις θέσεις που με τόσο τεκμηριωμένο τρόπο διατύπωσε ο ειδικός αγορητής μας, ο συνάδελφος Κανταρτζής", επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας,τοποθετούμενος στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την περιφερειακή διοίκηση, ενώ προηγουμένως είχε τονίσει ότι "το νομοσχέδιο συζητείται μέσα σε ασφυκτικά κατ' αρχήν χρονικά όρια, τέτοια που μας κάνουν να ακούμε με ιδιαίτερη κατανόηση διαμαρτυρίες συναδέλφων για το "τελικά πότε θα μιλήσουν οι" - ας το πούμε έτσι - "απλοί βουλευτές"". Και πρόσθεσε:

"Βεβαίως κατανοούμε τους λόγους, που είναι απλοί. Κατ' αρχήν η αντίθεση του ΚΚΕ είναι ουσιαστική. Αναφέρεται στην ίδια την ουσία του ζητήματος, όχι στις διαδικασίες. Η δική μας πολιτική είναι αυτή που στηρίζει πραγματικά τα λαϊκά συμφέροντα και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε αντίθεση με τη δική σας πολιτική, που στηρίζει και προωθεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, του μεγάλου κεφαλαίου, την πολιτική των Βρυξελλών".

Στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπογράμμισε: "Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εκτονώσει, να δημιουργήσει με τις ρυθμίσεις που κάνει τέτοιους μηχανισμούς που θα ελέγχουν από τη μία μεριά απόλυτα την προώθηση της πολιτικής του, αλλά ταυτόχρονα θα εκτονώνεται και η αγανάκτηση του λαού πάνω σε αυτούς τους μηχανισμούς. Εσείς θέλετε μόνο διαχείριση από τους Οργανισμούς και τίποτα παραπάνω. Εμείς θέλουμε συμμετοχή του κόσμου στην ανάπτυξη, στη λήψη των αποφάσεων και φυσικά σε μία άλλη κατεύθυνση από την κυβερνητική πολιτική, αν αυτή είναι αντίθετη με τα συμφέροντα του λαού. Η λογική του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που πάει να ευνουχίσει όλα τα χαρακτηριστικά της Αυτοδιοίκησης".

Σχολιάζοντας την ουσία του συζητούμενου νομοσχεδίου ο Στρ. Κόρακας σημείωσε: "Τι κάνει κύριοι βουλευτές το νομοσχέδιο αυτό; Με την επιχειρούμενη αποσυγκέντρωση δημιουργεί ισχυρά κρατικά όργανα, σε χαμηλότερο επίπεδο, με σκοπό την ευκολότερη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και τον αυστηρότερο έλεγχο της πρωτοβάθμιας και νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για να εφαρμόσει με συνέπεια το θεσμικό πλαίσιο που προωθεί, τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, αρμοδιοτήτων, έργων. Που προωθεί την ανταποδοτικότητα και την πρόσθετη φορολογία. Τέτοια όργανα θα είναι οι περιφέρειες που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατική αποκέντρωση που χρειάζεται ο τόπος και που έχει κακοποιηθεί τόσο πολύ από τις διάφορες ιστορικές αποφάσεις - όπως τις ονόμαζε - και τα εγχειρήματα του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα έρχεται το ίδιο να τις πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων, χωρίς να νιώθει, όπως είπαμε, την ανάγκη να δώσει κάποια βάσιμη εξήγηση".

Η δημοκρατική αποκέντρωση

"Τι κατά τη γνώμη μας είναι δημοκρατική αποκέντρωση; Ειπώθηκε χτες από τον ειδικό μας αγορητή, αλλά θέλαμε να το επαναλάβουμε: Εμείς εννοούμε τη δημοκρατική αποκέντρωση συνυφασμένη με το γενικότερο εκδημοκρατισμό του κράτους και της δημόσιας ζωής, καθώς και τις ριζοσπαστικές αλλαγές στο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Αυτές οι αλλαγές θα προωθούν μία άλλη ανάπτυξη και όχι τον εκσυγχρονισμό του συστήματος για τη σταθεροποίσή του. Αυτές οι αλλαγές προωθούν την εδραίωση της εθνικής ανεξαρτησίας και όχι την αλλαγή των κέντρων εξάρτησης, όπως γίνεται με την πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης. Προωθούν τον περιορισμό και την πορεία προς την εξάλειψη της κυριαρχίας των μονοπωλίων και όχι την ενίσχυση αυτής της κυριαρχίας. Προωθούν βαθιές αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό με τον εκδημοκρατισμό του και την αποκέντρωσή του, με την ενίσχυση του ρόλου των αντιπροσωπευτικών θεσμών και όχι με τον ασφυκτικό έλεγχό τους.

Ολα αυτά αποτελούν μία ενιαία πολιτική μετασχηματισμού, ώστε να δρουν αποτελεσματικά και να μην απορροφώνται από το σύστημα. Στηρίζονται στη δραστική παρέμβαση των εργαζόμενων και των οργανώσεών τους. Στα πλαίσια αυτά πρέπει όλοι οι βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποτελούν βαθμίδα αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και επομένως να είναι φορείς δημόσιας εξουσίας μέσα από μία ορθολογικά ιεραρχημένη κατανομή των αρμοδιοτήτων. Να έχουν όλοι οι βαθμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ουσιαστικές, αποκλειστικές αρμοδιότητες, με άμεση εκτελεστότητα των πράξεών τους. Να έχουν διοικητική αυτοτέλεια και ανεξαρτησία και επάρκεια πόρων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Πόρων που θα εξασφαλίζονται από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξασφαλίζεται δημοκρατική διασύνδεση και συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους βαθμούς της και το συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς και άλλους φορείς του μαζικού κινήματος, τη Βουλή κλπ.

Τα αντιπροσωπευτικά τους όργανα να εκλέγονται με άμεση, καθολική, μυστική ψηφοφορία από το λαό, με απλή αναλογική. Αυτό που προωθήσατε και προωθείτε και με το συζητούμενο νομοσχέδιο είναι σε πλήρη αντίθεση με την άποψη του ΚΚΕ. Πρόκειται, στην καλύτερη περίπτωση, για έναν εκσυγχρονισμό που σε τελευταία ανάλυση σημαίνει ενίσχυση του αστικού κράτους.Εσείς βλέπετε την Αυτοδιοίκηση ως μία προέκταση, έναν εκτελεστή της κυβερνητικής εξουσίας και της κυβερνητικής πολιτικής φυσικά. Δεν μπορείτε να διανοηθείτε αυτοτελή, ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση που, όταν το λαϊκό συμφέρον το απαιτεί, να μπορεί να συγκρούεται και με την κυβερνητική εξουσία. Δεν μπορείτε να διανοηθείτε δημάρχους, κοινοτάρχες, νομάρχες, περιφερειάρχες εκλεγμένους αγωνιστές, διεκδικητές.

Στο νομοσχέδιο δε γίνεται καθόλου λόγος για το Περιφερειακό Ταμείο που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 2218 και που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Και αυτό γίνεται κατά κύριο λόγο για να απαλλαγεί από τον ενοχλητικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μεταξύ των άλλων που αναφέρθηκαν ήδη.

Μας κατηγόρησε ο κύριος υπουργός - θέλω να το πω αυτό - ότι ορισμένοι κάναμε τροπολογίες για αφαίρεση αρμοδιοτήτων. Ναι, εμείς ζητήσαμε η Επιθεώρηση Εργασίας να μη μείνει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αλλά να γυρίσει στο υπουργείο Εργασίας, διότι με την έλλειψη πόρων, με την αποστελέχωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας βάζετε πλάτες στους εργοδότες, στην αισχροκέρδεια, στη μαύρη εργασία που λυμαίνονται κυριολεκτικά τον τόπο".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχυρώνουν το κράτος τους (1998-12-10 00:00:00.0)
Κορόνες χωρίς ξεκάθαρη θέση (1998-09-10 00:00:00.0)
Ενας ακόμα αντιλαϊκός βρόχος (1997-05-07 00:00:00.0)
Δυσοίωνες οι προοπτικές (1997-01-21 00:00:00.0)
Συμφώνησαν με το σχέδιο νόμου για την περιφέρεια (1997-01-15 00:00:00.0)
Από πιο ψηλά ο έλεγχος (1996-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ